De Paste, vrincenii inlocuiesc mielul cu porcul

miercuri, 07 aprilie 2004, 23:00
5 MIN
 De Paste, vrincenii inlocuiesc mielul cu porcul

Din salarii sau din prime, vrincenii au alergat in ultimele zile dupa miel, oua, cas, drojdie, faina sau vin. Daca la oua sau faina, oferta a fost generoasa, nu acelasi lucru s-a intimplat si la carnea de miel. In Tara Mioritei, ciobanii nu prea s-au inghesuit sa-si vinda mieii de Pasti, preferind sa-i puna la ingrasat. Chiar si mai saraca a fost oferta de carne de ied, tarabele si vitrinele frigorifice preferind sa expuna in continuare carne de porc sau pasari congelate. Tinind cont de fluxul mare de produse alimentare oferite, atit medicii vrinceni ai Directiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, cit si inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, au luat o serie de masuri pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare si protectia sanatatii consumatorilor. Ieri, in Piata Moldovei, comerciantii de carne de porc erau cu mult in superioritate numerica fata de vinzatorii de miei.
Carnea de porc, preferata carnii de miel
Teoretic, in judetul nostru ar putea fi taiati de Pasti in jur de 50.000 de miei din totalul de 127.000 de capete cit sint inregistrate in acest moment in evidentele Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Vrincenii mai pot consuma in aceste zile si in jur de 7.000 de iezi, din totalul de 14.000 de capete cit au fost numarati in judet. Cu toate acestea, acum cind mai sint doar citeva zile pina la Sfintele Sarbatori, nici pe tarabele Pietii Moldovei, nici in alte piete din orasele judetului, vinzatorii nu s-au inghesuit sa vinda miei sau iezi, desi cumparatorii s-au aratat interesati sa cumpera carnea din timp. Cei citiva precupeti din Piata Moldovei de ieri lasau mielul la 130 – 140 mii lei kilogramul, in functie de greutatea animalului. „Mieii sint productie proprie, de la noi de la stina, si sint verificati si stampilati de politia veterinara. Anul asta sint mai multe cereri pentru carnea de miel, dar si de berbec, oaie si chiar de ied. Lucrul acesta a surprins pe toata lumea si sper ca anul asta sa ne mearga si noua mai bine, fiindca noi crestem mieii, noi le dam de mincare. Au venit multi oameni care au dorit sa cumpere. De azi dimineata am vindut sase. Majoritatea cumpara cite 2-3 kilograme, dar au fost si oameni care au vrut un miel intreg, au fost si cereri de miei vii”, ne-a spus unul dintre vinzatori. Carne de ied nu se vindea ieri pe nici o taraba, in schimb piata era plina de carne de porc proaspat taiat. Dupa unii circotasi, lipsa carnii de miel de pe tarabele din piete ar fi justificata. Multi prefera sa-si cumpere mielul direct de la stina, sa-l taie ciobanul in fata lui. De altfel, se pare ca focsanenii prefera sa dea un pret rezonabil, pe o carne din care se inteleg cu ceva cind o pun pe masa, lasind la o parte traditia. „Mai bine dau bani pe carnea de porc, pentru ca este mult mai spornica decit cea de miel. Daca ar fi sa cumpar un miel, as plati in jur de un milion si o familie de cinci persoane s-ar satura cu el doar la o masa”, ne-a spus Mariana Marin, o focsaneanca care tocmai isi facea cumparaturile pentru sarbatori. Se pare ca lipsa banilor ii indeamna pe focsaneni sa aleaga carnea de porc sau de pasare, in detrimentul celei de miel. De altfel, ieri, Piata Moldovei arata ca in timpul Craciunului, pentru ca numarul comerciantilor de carne de porc era mult mai mare decit cei care aveau miei de vinzare.
Cum sa va feriti de carnea alterata
Inspectorii OJPC Vrancea au verificat 15 agenti economici dintre care trei depozite en-gros, trei producatori particulari de vin si noua agenti economici din reteaua comerciala. Din cele 388 de kilograme de produse zaharoase si ciocolata controlate au fost gasite in neregula peste 112 kilograme de dulciuri si 1,5 kilograme de produse din ciocolata cu termenul de valabilitate expirat. Inspectorii au mai gasit la o societate comerciala 3,7 kilograme de inghetata scoasa la vinzare desi era expirata inca din lunile mai, august 2003. „In urma ultimelor actiuni de control au fost sanctionati noua agenti economici care comercializau produse specifice sarbatorilor pascale, amenzile aplicate fiind in valoare de 51 de milioane de lei”, a spus purtatorul de cuvint al OJPC Vrancea, inginerul Viorel Dragan. Si inspectorii sanitari au controlat in ultimele zile atit comerciantii de carne de miel, cit si pe cei care vindeau carne de porc sau vita. Pentru a nu fi pacaliti, cumparatorii sint sfatuiti de inspectori sa aiba grija de aspectul carnii pe care doresc sa o achizitioneze. Carnea trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala dupa ce este apasata cu degetul si sa nu aiba suprafete lipicioase sau urit mirositoare. Conform informatiilor furnizate de Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DVSA Vrancea, si personalul Circumscriptiilor Veterinare Zonale a intensificat controalele. Inspectorii veterinari si-au prelungit programul de lucru zilnic, intre orele 6,00 si 21,00. Pe linga controlul obisnuit al carnii expuse spre vinzare, atit medicii veterinari, cit si inspectorii pentru protectia consumatorilor au avut permanent in grija si centrele amenajate special pentru sacrificarea mieilor. In Piata Moldovei, datorita lipsei de „clienti”, Consiliul Local si Administratia Pietelor nu amenajase inca un loc special pentru sacrificarea mieilor, vinzatorii venind cu animalele gata taiate de acasa. Inspectorii vor supraveghea in aceste zile si comercializarea mieilor vii, numai ?nsotiti de documente sanitar-veterinare care atesta sanatatea animalului.
Oua confiscate cu tot cu vopseaua lor
Controalele au vizat in aceste zile si desfacerea celorlalte produse de origine animala cum ar fi ouale, laptele sau brinzeturile. Astfel, in cazul vinzatorilor de oua de la ferme producatoare, inspectorii au verificat marcajul, conditiile de transport, de depozitare si de valorificare a produselor. Daca ouale au fost comercializate de catre producatorii particulari obisnuiti, s-au controlat carnetele de sanatate pentru pasarile de la care se valorifica produsele respective. Inspectorii OJPC au constatat abateri la patru agenti economici, unde s-au oprit definitiv de la comercializare 167 oua si 510 kilograme de alte produse alimentare in valoare de peste 16 milioane lei. S-a mai confiscat si vopsea de oua care nu avea specificata pe ambalaj adresa producatorului sau locul de provenienta al ambalatorului. Personalul Circumscriptiei Veterinare din Piata Moldovei inca nu amendase pe nimeni pentru incalcarea prevederilor sanitar-veterinare.
Protectia cumparatorilor si la telefon
Cei care doresc sa cumpere oua din piata trebuie sa verifice ca produsele sa nu aiba coaja crapata, iar la spargere, sa fie albusul limpede si nu tulbure sau amestecat cu galbenusul. Inspectorii OJPC mai precizeaza ca in cazul vopselelor pentru oua trebuie verificat termenul de valabilitate si daca pe ambalaj sint mentionati coloranti alimentari admisi de Ministerul Sanatatii si Familiei. Vrincenii nemultumiti de calitatea produselor alimentare pot face reclamatii la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor la telefonul 217000, Directia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor la telefonul 215561 sau la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, AVSA, Bucuresti, la 0788878787. (Grupaj realizat de Madalina IRIMIA, Marius GRIGORESCU, Doina DAMIEAN, Otilia STOLNICEANU)

Comentarii