Diplome de bacaluareat pe bani?

miercuri, 14 iulie 2004, 23:00
3 MIN
 Diplome de bacaluareat pe bani?

Bacalaureatul din acest an lasa, inca, loc de surprize. Dupa un procent de promovabilitate foarte bun, de circa 82%, in Focsani au inceput sa apara diverse semnale prin care sint reclamate atit protocoalele foarte mari care s-au colectat prin scoli, cit si rezultatele unor elevi, cunoscuti in timpul liceului ca mediocri. Parintii acuza faptul ca in fruntea listelor de la bacalaureat se afla si elevi slabi. Acestia, desi au obtinut note de 5-6 la simularile din timpul anului, la bacalaureat au avut medii apropiate de ale olimpicilor sau sefilor de promotii, lucru care ii va defavoriza pe acestia din urma la admiterea in facultati.
Multi dintre cei care au semnalat aceste aspecte se intreaba daca elevii chiar au reusit sa-si acopere, pe ultima suta de metri, golurile acumulate in cei patru ani de liceu. Intr-o scrisoare trimisa redactiei noastre, semnata de „un grup de parinti din Liceul Pedagogic si Cuza”, se arata ca exista diferente foarte mari intre notele de la oral si cele de la scris. „Cum va explicati diferenta de note la unii elevi de la Liceul Unirea si Arte, sau Cuza – Liceul Pedagogic sau Liceul Panciu, care au luat 10 in oral la limba romana, iar la teze 5 si 6?”, se intreaba semnatarii scrisorii. Unul din motivele invocate de parinti este si faptul ca profesorii alesi in comisiile de examen sint unii slabi, usor influentabili. Semnatarii mai reclama si faptul ca probele orale ar fi fost cumparate cu 50 – 100 de euro de fiecare profesor examinator, iar pentru probele de educatie fizica s-ar fi strins cite 300 de mii de lei de elev, pentru un 10 la examen. In scrisoarea primita la redactie se acuza si faptul ca in mai multe licee din oras s-au colectat sume de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane, pentru protocol, sume care nu s-au regasit pe masa examinatorilor. Probleme au aparut atunci cind unii dintre cei care au platit nu si-au primit notele promise, sustin parintii. Semnatarii scrisorii dau exemple concrete de nume de elevi si sume de bani strinse pentru protocol, precum si numele directorilor citorva institutii de invatamint cu renume in Focsani, in cadrul carora s-ar fi petrecut neregulile de la bacalaureat.
„Rezultatele au fost obtinute doar prin munca”
Dumitru Sandulachi, directorul Liceului Pedagogic „Spiru Haret”, de unde fac parte majoritatea elevilor reclamati in scrisoare, ne-a spus ca rezultatele obtinute de liceu se datoreaza doar muncii elevilor si sustinerii parintilor. Cu toate acestea, profesorul neaga colectarea vreunei sume de bani pentru protocol sau pentru plata probelor de la bacalaureat. „Sint povesti, inchipuri, noi avem copii foarte bine pregatiti. Sint persoane rauvoitoare, cei ce spun asemenea lucruri”, sustine directorul Dumitru Sandulachi. In privinta notelor mai mari sau mai mici obtinute de anumiti elevi pe parcursul anilor de studiu sau la simulari, acesta spune ca rezultatele au depins de interesul elevilor si, astfel, diferentele sint normale. „E normal sa se ia 10 la oral, pentru ca subiectele au fost cunoscute, au fost lucrate la clasa de cel putin doua ori in timpul anului. Simularile s-au facut tocmai in acest scop, pentru ca elevii sa se adapteze conditiilor de examen. In afara simularilor oficiale, la Pedagogic s-au mai facut inca 3, la istorie-geografie si limbi straine, de fiecare catedra. Si la educatie fizica, elevii s-au pregatit pe stadionul din Marasesti si pe cel din Sud. Si aici s-au facut trei simulari, nu au fost nici un fel de chete si fel de fel de prostii. Asa e romanul, cind se iau rezultate bune se intreaba cum de s-au luat, iar cind nu sint, care e motivul”, mai spune directorul de la Pedagogic.
Cu toate ca uneori diferentele dintre mediile din timpul liceului si cele de la examenul de bacalaureat (ca de altfel si unele de la testele nationale) sint de-a dreptul flagrante, oficialii din invatamint nu par a fi ingrijorati. Cel putin pina in acest moment. Majoritatea considera ca elevii au invatat pe ultima suta de metri si ca subiectele au fost simple si i-au avantajat. Si cum nici reclamatii scrise nu exista… Noi mai asteptam insa semnale din partea parintilor si elevilor. (Camelia STANILA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii