Exodul asistentelor medicale in strainatate

vineri, 30 iulie 2004, 23:00
5 MIN
 Exodul asistentelor medicale in strainatate

Tot mai multe asistente din Spitalul Judetean Vrancea pleaca sa lucreze pe bani mai buni in strainatate, in special in tari ca Italia, Germania sau Anglia. De la inceputul anului, din spital au plecat mai mult de 15 asistente cu contracte de munca. Altele prefera chiar sa plece ilegal in alte tari pentru a ingriji la domiciliu oameni bolnavi. Asistentele medicale ne-au spus ca le convine mai mult sa plece intr-o tara in care munca lor este platita mai bine, dar si respectata la adevarata valoare. Ofertele pentru contractele de munca in strainatate se fac direct la afisierul din incinta Spitalului Judetean. Alte asistente isi gasesc de lucru prin intermediul rudelor plecate in strainatate. Daca unele asistente isi gasesc de lucru in unitati medicale sau azile de batrini, altele ajung sa ingrijeasca blonavi la domiciliu. Cele mai cautate sint asistentele care lucreaza in terapie intensiva si chirurgie, dar si cele care stiu sa ingrijeasca bolnavi aflati in ultimul stadiu de boala. Deloc de neglijat sint si conditiile mult mai bune de lucru din unitatile medicale occidentale.
„Cautam asistente medicale, in special pe specializarea chirurgie, cu bune cunostinte de limba engleza. Se ofera salariu motivant si cazare”. Asa suna anunturile care le determina pe multe asistente medicale sa-si paraseasca posturile pentru un salariu mai bun in alte tari. Pe Internet se gasesc sute de oferte pentru cei care doresc sa lucreze in Italia, Anglia, Irlanda, Spania si chiar in Egipt. In ultima vreme au aparut si numeroase firme care se ocupa de intermedierea acestor contracte. „Mie mi-a gasit sotul meu de munca in Italia, ca asistenta medicala, si mi-a spus ca cel mai mic salariu este de 1.500 de euro pe luna. Eu lucrez in sectia de Anestezie Terapie Intensiva de 14 ani si o sa-mi para rau ca plec de aici, dar imi convine mai mult sa cistig de 15 ori salariul pe care-l cistig aici si, bineinteles, pe aceeasi munca”, ne-a spus asistenta Lenuta Dorus, care va pleca curind in Italia, cu un contract de munca. Medicii ne-au spus ca toate asistentele care au plecat din sectiile lor, in tari straine, au fost cele mai bune si ca sint foarte siguri ca se vor descurca la fel de bine si acolo. Mai mult, medicii spun ca pregatirea si experienta pe care o capata in spitalele noastre este mult mai performanta decit cea din strainatate. Si asta pentru ca sint invatate sa se descurce in orice situatie. „Plecarea asistentelor in strainatate a fost, pentru sectia noastra, o mare pierdere, mai ales ca erau dintre cele mai bune. Asistentele de aici sint cele mai bune din tot spitalul. Ca sa ajungi asistenta in Terapie Intensiva trebuie sa faci un curs de un an si jumatate si sa capeti experienta, de aceea consider ca sint foarte valoroase”, ne-a spus seful sectiei de ATI, medicul Mihail Cirstea.
Plecari pe banda rulanta
Contractele de munca prin care asistentele pleaca in strainatate le ofera mai multe facilitati, cum ar fi cazarea, cursurile de invatare a limbii din tara respectiva, precum si un salariu mai mult decit motivant decit cel de aici. Salariul minim lunar in tara al unui asistent medical este de aproximativ 3 milioane de lei, in timp ce in Occident acesta variaza intre 800 si 1.500 de euro. Este de inteles de ce contractele in strainatate sint vinate de halatele albe. Pentru ca li se ofera sansa sa-si practice meseria pe bani buni. „Eu mi-am facut actele in urma cu doi ani si atunci am aflat ca mi se ofera cam toate facilitatile de care am nevoie. Mai mult m-au costat actele de plecare”, ne-a mai spus Lenuta Dorus. De la inceputul anului, din Spitalul Judetean au plecat patru asistente din sectia de Interne, doua din sectia de Terapie Intensiva, iar alte doua sint in curs de plecare. Alte doua asistente care au obtinut un contract de munca in Italia au plecat din sectia de ginecologie. Sefii spitalului spun ca cel putin zece asistente au plecat din diverse alte sectii. Desi contractele sint dorite de multe asistente, obtinerea lor dureaza de multe ori mai mult timp. Pe linga experienta in domeniu, pentru plecare, asistentele medicale au nevoie de adeverinte eliberate de Ordinul Asistentilor Medicali din Romania, diplomele din scoala traduse si legalizate, de certificatul de libera practica, de foaia matricola si chiar de planul de invatamint din scoala medicala absolvita. Desi se cere experienta, vechimea mare in munca nu constituie o conditie eliminatorie. Toate actele sint vizate de Ministerul Invatamintului sau, dupa caz, de Ministerul Sanatatii. Apoi, documentele merg la Ministerul de Externe si in final ajung la angajator. Nici una din asistentele plecate cu contract de munca nu regreta decizia. Mai mult, unele dintre ele si-au luat si familiile si nu vor sa se mai intoarca in Vrancea. Ele sint apreciate si chiar invidiate ca au avut curajul sa infrunte necunoscutul si sa lupte pentru telul lor.
Sectiile ramin goale
Nu numai asistentele medicale au cautare. Din Spitalul Judetean au plecat si infirmiere, care au gasit posturi de ingrijitoare la batrini sau la oameni care sufera de anumite infirmitati. Se pare ca cele mai cautate sint asistentele meciale din spital pentru ca sint mai experimentate. „Nu am auzit sa fi plecat de la noi din policlinica asistente si nici nu cred ca s-au primit oferte in acest sens. Am auzit ca din spital pleaca foarte multe, dar nu se intimpla acelasi lucru si in policlinica”, ne-a spus directorul Centrului de Diagnostic si Tratament Focsani, medicul Teodor Giurgea. Cadrele medicale ne-au mai spus ca majoritatea contractelor de munca sint pentru Italia, pentru ca este o tara care are o limba apropiata de cea romina. „Eu nu am auzit sa fi plecat si in alte tari, in afara de Italia, dar cred ca au mai fost oferte venite din Gemania si Anglia. Oricum, ma bucur ca am prins aceasta oferta chiar daca o sa sufar de pe urma colectivului, cu care ma intelegeam foarte bine. In Italia este deja plecat sotul meu, iar cind o sa ma plec si eu il iau, bineinteles, si pe fiul meu”, ne-a mai spus Lenuta Dorus, asistenta medicala in ATI.
In ultimii ani, asistentele vrincene au plecat intr-un numar foarte mare, incurajate de faptul ca sint platite mai bine si ca traiesc in conditii mai bune de viata, decit in Vrancea. Cei mai nefericiti de pe urma plecarilor in masa a asistentelor se declara medicii, care privesc neputinciosi cum li se micsoreaza numarul oamenilor buni pe care ii au in subordine. Si, nu in ultimul rind, cei mai vaduviti ramin pacientii care sint ingrijiti in spitale de persoane cu mai putina experienta. De citiva ani, migrarea asistentilor medicali a determinat conducerea Spitalului sa organizeze mai des concursuri pentru ocuparea posturilor ramase vacante in diverse sectii. (Otilia STOLNICEANU)

Comentarii