Hora Unirii pe un buton de camasa

sâmbătă, 24 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Hora Unirii pe un buton de camasa

Cele opt strofe ale Horei Unirii, care se cinta in fiecare an pe 24 ianuarie, in Piata Unirii, sint scrise in miniatura pe un buton de camasa care a apartinut lui Mihail Kogalniceanu, cel mai apropiat consilier al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si sef al guvernului. Bijuteria, confectionata cu multa migala, se afla in colectia de obiecte a Muzeului Vrancei, dedicate Unirii de la 1859, de la Focsani si a fost oferita politicianului Mihail Kogalniceanu, personalitate care a avut o contributie insemnata la Unirea Principatelor Romane. Butonul de camasa, confectionat din aur, a fost lucrat manual de un bijutier din Iasi si daruit lui Mihail Kogalniceanu imediat dupa 1959, in semn de recunostinta pentru aportul pe care si l-a adus pentru a face din Romania o tara unita, moderna.
Butonul a fost lucrat dupa o tehnica specifica artei chinezesti si este prevazut cu o lupa care mareste textul de citeva ori pentru a putea fi citit. Butonul lui Mihail Kogalniceanu a fost achizitionat de Muzeul Vrancei in anii ’70 cu aproximativ 1000 de lei, de la urmasii lui Mihail Kogalniceanu. Se pare ca marele politician a pastrat butonul pina la sfirsitul vietii sale, dupa care l-a lasat mostenire impreuna cu alte obiecte de valoare unei anumite familii de boieri, Leca, din Dobrogea.
Muzeul Vrancei are in colectia sa o serie de documente importante legate de „Unirea Mica” de la Focsani, piese de mobilier si alte obiecte care au apartinut artizanilor Unirii. Desi in Focsani a functionat o vreme un Muzeu al Unirii, acesta a fost desfiintat pentru ca respectiva cladire a luat alta destinatie. Cel mai devreme anul viitor, Sala Unirii ar putea fi amenajata in cladirea Vamii Vechi, una din putinele imobile din Focsani care a rezistat demolarilor comuniste, dar care a ajuns intr-o stare avansata de paragina. Autoritatile au anuntat ca vechea vama a Focsaniului va fi reabilitata cu fonduri de la Uniunea Europeana. Practic, aceasta constructie impartea in doua orasul Focsani, iar in fata ei se afla borna de hotar care marca locul pichetului de granita pe hotarul dintre Moldova si Muntenia. (Camelia MARIN)

Comentarii