La armata, cu politia

sâmbătă, 31 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 La armata, cu politia

Sute de recruti din Vrancea au primit mandate de aducere cu politia, intrucit refuza sa se prezinte de bunavoie la incorporare. In aceasta perioada sint incorporati tinerii nascuti in 1984, dar si cei care, din diverse motive, si-au aminat satisfacerea stagiului militar, cu conditia sa nu aiba peste 35 de ani. Organele militare vrincene spun ca au apelat la mandatele de aducere pentru ca tot mai multi tineri ajunsi la virsta incorporarii fac tot posibilul sa scape de armata, sperind sa fie adoptata legea care reglementreaza neobligativitatea stagiului militar. Acestia mai au de asteptat, intrucit legea cu privire la conditiile in care se va efectua stagiul militar este abia in stadiul de proiect, dupa cum a declarat ministrul Ioan Mircea Pascu. Pe linga acestia, multi tineri nu pot fi luati la oaste pentru ca sint studenti, au plecat in strainatate sau aduc acte care demonstreaza ca sint intretinatori de familie. Desi exista si tineri care vor sa faca armata, oficialii Centrului Militar Zonal Vrancea spun ca sint refuzati pe motiv ca nu trec testele psihologice si medicale la care sint supusi.
Oficialii Centrului Militar Zonal spun ca prefera sa nu le dea amenzi celor care nu se prezinta la incorporare pentru a nu-i transforma „intr-o generatie de puscariasi”, mai ales ca cei mai multi sint foarte saraci si nu-si permit sa plateasca amenzile stabilite de legiuitor. In plus, multi dintre ei pot comite diverse delicte la cazarma, in cazul in care sint luati fortat in armata. Pe de alta parte, potrivit lt. col. Ion Paraiac, comandantul Centrului Militar Zonal Vrancea, se inregistreaza si multe cazuri de tineri, in special din mediul rural, care vor sa faca armata, dar sint declarati inapti. „Multi tineri sint refuzati la incorporare datorita nivelului slab de instructie, a intelectului la limita, dar si a subdezvoltarii. Atunci, degeaba vrea tinarul sa vina la armata pentru ca noi il refuzam. Facem filtre destul de severe si luam numai «spuma». Pe de alta parte, multi ne aduc acte ca sint studenti, plecati la munca in strainatate sau intretinatori de familie si, in final, incorporam foarte putini”, a declarat lt. col. Ion Pariiac.
In perioada 12 ianuarie – 20 februarie 2004 se desfasoara incorporarea tinerilor nascuti intre anii 1970-1984, urmind ca cei declarati apti, impartiti pe grupuri valorice, sa se prezinte la unitati. Oficialii Centrului Militar spun ca in urma examenelor medicale isi dau seama ca multi tineri au fost crescuti cu multe lipsuri: „se vede cit de indestulata e familia si cit de bine a crescut tinarul. Avem o «generatie de aur», dar nu prea e! In urma testelor si probelor pe care le dam, ne dam seama ca au crescut prost. E ca si cum ai creste o oaie cu paie”.
Stagiul militar, obligatoriu
In prezent, activitatea Ministerului Apararii Nationale se desfasoara conform legilor votate inainte de modificarea Constitutiei. In calendarul actiunilor specifice este trecuta si activitatea de incorporare a recrutilor, care va fi finalizata inainte de 25 februarie. Conform Legii 46/1996, aflata in vigoare, stagiul militar are durata de 12 luni pentru militari in termen si sase luni pentru cei cu termen redus, iar obligativitatea revine tuturor barbatilor in virsta de pina la 35 de ani. Indiferent de motivele si problemele pe care le au, tinerii chemati pentru incorporare sint obligati sa se prezinte la Centrul Militar Zonal pentru clarificarea situatiei. Cei care nu fac acest lucru risca sa fie sanctionati potrivit legislatiei in vigoare, cu sume cuprinse intre 500.000 si 3 milioane de lei. Daca nu se prezinta, acestia vor fi adusi de politisti, care au primit deja mandate in acest sens. Parintii sau rudele recrutilor care nu vor fi gasiti la domiciliu sint obligati ca pina la termenul prevazut in ordinul de chemare sa anunte tinarul sa se prezinte la Centrul Militar in vederea incorporarii sau sa aduca documente legale pentru situatii deosebite. Pentru cei care se afla in strainatate la munca trebuie aduse copii dupa contractele de munca, iar pentru cei plecati la studii, acte legale care sa confirme acest fapt.
Desi unii cred ca nu mai sint obligati sa faca armata, abia dupa modificarea legii va fi posibil sa se renunte la serviciul militar obligatoriu. Potrivit art. 353 din Codul Penal, sustragerea de la incorporare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Cel mai probabil, tinerii vor scapa de armata dupa 2007, cind vor intra in vigoare reglementari stricte in acest sens. (Camelia MARIN)

Comentarii