Liceeni in vizorul SRI

joi, 05 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Liceeni in vizorul SRI

Vrancea a devenit o sursa de pericol in ceea ce priveste extinderea fenomenului de alarmare cu explozibili. Serviciul Roman de Informatii le-a cerut sefilor din invatamintul vrincean sa ia masuri severe pentru a nu transforma elevii intr-o sursa pentru terorism. Numai in 2003, in Focsani au avut loc noua alarme false cu bomba, aproape toate puse la cale de copii. Astfel, judetul nostru ocupa un nefericit loc trei pe tara, dupa Galati si Brasov, in ceea ce priveste numarul de alarme cu explozibili, care au avut ca tinta institutiile de invatamint, si chiar sediul Inspectoratului Judetean de Politie. Anul trecut, in urma unor apeluri telefonice anonime, noua asemenea cazuri s-au aflat in atentia compartimentului antiterorist din cadrul SRI Vrancea. Specialistii spun ca in urma controlului tehnic antiterorist s-a constatat ca amenintarile au fost false, ?n nici unul dintre cazuri nefiind stabilita o legatura nemijlocita cu fenomenul terorist. Cu toate acestea, fenomenul s-ar putea extinde. „Desi la nivel local s-au ?ntreprins masuri de popularizare a actelor normative care sanctioneaza savirsirea unor asemenea fapte, de pregatire contrainformativa a populatiei si de mediatizare a cazurilor ?n care au fost identificati autorii apelurilor anonime, numarul de cazuri ?n care s-au semnalat amenintari false cu bombe se mentine la un nivel ridicat”, se arata in raportul intocmit de SRI. Cele mai multe amenintari au avut loc in Focsani. Exceptie a facut Odobestiul, unde un barbat s-a „prezentat” cu o grenada in mina la Primarie. Din celelalte opt amenintari, trei au vizat sediul IPJ, trei Colegiul National „Unirea” si cite una la Liceul 4 si Scoala 1. „Teroristii” de la Unirea nu au fost identificati pina acum de catre politisti.
Potrivit datelor statistice, numarul alarmelor false a crescut cu aproape 50% fata de anii trecuti. SRI a stabilit in urma analizalor efectuate ca, in majoritatea situatiilor, autorii au urmarit ?ntreruperea sau perturbarea activitatilor prin crearea de panica, crearea unor presiuni la nivelul factorilor de decizie sau dorinta de razbunare. Majoritatea amenintarilor false cu bombe au fost lansate de catre elevi, care fie au vrut „sa dea mari”, fie au vrut sa se razbune. Un rol importat in asemenea situatii il joaca si televiziunile, care de multe ori sint luate drept surse de inspiratie, spun specialistii. Acestia au atras atentia ca o parte din vina o poarta si cadrele didactice, care nu popularizeaza in rindul elevilor sanctiunile pe care le risca in astfel de cazuri. La ultima sedinta cu directorii, seful Inspectoratului Scolar Judetean, profesorul Enache Mindrescu, i-a tras de urechi pe directorii de scoli si le-a cerut sa-i supravegheze mai bine pe elevi. Faptul ca „teroristii” sint minori favorizeaza fenomenul, deoarece nu pot fi aplicate sanctiunile penale prevazute de lege. In majoritatea cazurilor, pedepsele s-au limitat la banale amenzi sau masuri disciplinare, cu toate ca „jocul de-a bomba” se poate sfirsi cu ani grei de puscarie. Cei mai multi dintre autorii alarmelor cu bomba sint elevi cu probleme scolare si sociale, al caror comportament se datoreaza in buna masura lipsei de control si de exigenta a parintilor si cadrelor didactice.
Urechile serviciilor secrete
Serviciul Roman de Informatii a tras un semnal de alarma in privinta posibilitatii „transferarii fenomenului din sfera falselor ameninatari ?n cea a pericolelor potentiale, reale, pe fondul dificultatilor cauzate de tranzitia economica”. In opinia specialistilor in informatii, alarmele frecvente pot avea ca rezulat minimalizarea pericolului in astfel de situatii, datorita instalarii unui stari de rutina la nivelul personalului didactic si al elevilor. Acestia considera ca anuntarea unei alarme false cu bomba este „un act de curaj si nu o fapta care pune in pericol normalitatea vietii de zi cu zi”. In opinia SRI, „moda” alarmelor cu bomba poate duce la „instaurarea la nivelul opiniei publice a unui sentiment de insecuritate, fara justificare reala, de natura sa ?ntretina ?n mod eronat o stare de psihoza referitoare la amenintarea terorista din Rom?nia”. Inspirati din conflictele reale, teroristii de pe bancile scolii folosesc si alte amenintari pentru intreruperea cursurilor scolare. Una dintre ele este pericolul contaminarii cu bacilul ANTRAX. In ultimii ani, falsii teroristi au inceput sa-si trimita mesajele de amenintare prin Internet. In plus, pe Internet exista site-uri codificate de unde internautii pot face rost de retete cu ajutorul carora isi pot confectiona singuri bombe artizanale. Materiile prime se gasesc in orice magazin de comercializare a chimicalelor. (Camelia MARIN)

Comentarii