Listele suplimentare, la control!

marți, 30 noiembrie 2004, 00:00
6 MIN
 Listele suplimentare, la control!

Reprezentantii vrincenilor in viitorul Parlament au fost desemnati de alegatorii plimbati cu autobuzele de la o sectie de votare la alta. Nu mai putin de 24.000 de persoane au votat pe listele suplimentare duminica, mai mult de 11 la suta din numarul total de alegatori care s-a prezentat la urne. Partidul care a primit votul acestora si-a asigurat, practic, victoria in alegeri in Vrancea. In Vrancea exista 313.000 de cetateni cu drept de vot, dar la urne s-au prezentat 65 la suta dintre acestia. Listele suplimentare au fost umplute cu alegatori adusi cu autobuzele de Uniunea PSD^PUR din alte localitati sau din alte judete ale Moldovei, dupa cum arata neregulile inregistrate la BEJ. Vrincenii din orase au votat masiv pentru Alianta D.A., in timp ce la sate PSD^PUR a cistigat un mare numar de voturi cu ajutorul „turistilor”, dar si prin alte metode la fel de criticate. Biroul Electoral Judetean nu a terminat ieri numaratoarea voturilor, insa Alianta D.A. a reusit sa duca la bun sfirsit numaratoarea paralela si sa stabileasca in buna masura lista viitorilor parlamentari care vor reprezenta judetul nostru. Juristii acestei formatiuni au anuntat ca vor cere in instanta copii de pe listele electorale speciale utilizate duminica pentru a-i identifica pe cei care au votat multiplu. Totodata, canididatii opozitiei vor sa ceara ca cetatenii care au votat pe listele speciale sa fie introdusi intr-o baza de date nationala pentru a fi eliminate suspiciunile de frauda. Cum voturi multiple s-au inregistrat in toata tara, nu este exclus ca aceasta sa fi fost strategia PSD de a cistiga alegerile.
Alegerile parlamentare si prezidentiale s-au transformat intr-o mare farsa pentru vrinceni, care si asa nu sint prea incintati de politica. Un mare procent din voturile care au asigurat victoria PUR^PSD au fost aduse de grupuri de alegatori, care au votat unde si cind au vrut ei, fara sa li se intimple nimic, cel putin deocamdata. Neregulile semnalate de partidele politice de opozitie, dar si de observatorii Pro Democratia au aratat ca fost aduse numeroase persoane din afara judetului, indeosebi din judetele Vaslui si Galati, care au votat in sectiile de votare din Vrancea. In alte localitati, au fost luati localnici si plimbati pe la toate sectiile de votare pentru a vota. Numarul persoanelor aflate pe listele suplimentare este foarte mare si este suficient pentru a asigura victoria unui partid. Alianta D. A. a centralizat o mare parte din listelele suplimentare, cu exceptia celor din localitatile unde presedintii sectiilor de votare au refuzat sa puna listele la dispozitie, desi presedintele Biroului Electoral Judetean a permis acest lucru. Jumatate din cei 24.000 „turisti” au fost trecuti pe lista suplimentara tip 1, care priveste persoanele cu drept de vot, dar care dintr-o greseala nu apar pe lista electorala. Restul „turistilor” au fost inclusi pe lista suplimentara nr. 2, care ii priveste pe cei care voteaza in alta localitate decit cea de domiciliu.
Fiecare sectie cu turistii ei
Aproape fiecare sectie de votare din Vrancea a avut pe listele suplimentare de la citeva zeci pina la citeva sute de persoane. Astfel, in comuna Bolotesti, unde primar este pesedistul Stefan Sichin, au aparut 400 de alegatori pe listele suplimentare. La sectia de votare 206 din Mera, din 885 de alegatori care au votat, 140 au fost pe listele suplimentare. De asemenea, la cele patru sectii de votare din comuna Cimpuri, pe listele suplimentare apar intre 82 si 137 de plimbareti. Focsaniul nu a facut nici el exceptie de la regula si la aproape fiecare sectie de votare au fost completate listele suplimentare. Deputatul Nini Sapunaru sustine ca a prins duminica in zona Adjud un microbuz cu muncitori la firma omului de afaceri Victor Roman, care mergea prin comunele din zona si facea escale la fiecare sectie de votare intilnita. Cei multi votanti de pe listele suplimentare au fost din Vaslui si Galati.
BEJ nu a terminat de numarat
Centralizarea rezultatului votului din Vrancea se va prelungi si azi, deoarece membrii BEJ nu au reusit sa termine numararea voturilor. Potrivit ultimelor informatii care intrasera in posesia noastra, procentul de participare la scrutin era aseara de 65,36%. Adrian Nastase era primul dintre candidatii la prezidentiale cu 51,78% din voturi, urmat de Traian Basescu cu 31,96% si Corneliu Vadim Tudor cu 11,13%. La Senat, Uniunea PSD^PUR avea 49,2% din voturile vrincenilor, Alianta D.A.- 29,82% si PRM – 11,21%. La Camera Deputatilor, vrincenii au votat in proportie de 49,15% Uniunea PSD^PUR, Alianta D.A. a primit 29,22% , iar PRM 11,21%. Potrivit numaratorii BEJ, care centralizase pina aseara datele din 184 de sectii de votare din cele 342 din judet, pe listele suplimentare votasera aproape 13.000 de alegatori.
Cine sint viitorii parlamentari
Alianta D.A. a fost mai „harnica” decit BEJ si a incheiat aseara numatoarea paralela efectuata. Potrivit acesteia, Adrian Nastase a fost votat de 50,19% de alegatori, Traian Basescu de 32,16% iar Corneliu Vadim Tudor de 10,75%. La Senat, Uniunea PSD^PUR a obtinut 49,38% din voturi, Alianta D.A. 30,17% din voturi si PRM 11,44%. PSD^PUR a obtinut cel mai mare scor Camera Deputatilor, respectiv 48,84 %, Alianta D.A. – 29,17%, si PRM – 10,78%. In cazul in care rezultatele prezentate se vor dovedi apropiate de realitate, PSD va vea trei deputati in viitorul Parlament, respectiv Miron Mitrea, Cristian Dumitrescu si George Baesu, si un senator, Angel Tilvar. Alianta D.A. va avea doi deputati, Corneliu Momanu si Nini Sapunaru, iar PRM un deputat in persoana lui Daniel Ionescu. Al doilea loc in Senat va fi disputat intre Jan Vraciu, copresedintele Aliantei D. A., si candidatul PRM Valeiu Velciu. Distributia celor opt fotolii de parlamentar se va face dupa finalizarea numaratorii voturilor. Scorul obtinut de liberali si democrati la aceste alegeri este mult mai bun decit la alegerile locale, in pofida „turistilor” si rastoarna planurile lui Marian Oprisan de a obtine cel putin patru deputati si doi senatori. Daca ar fi sa vorbim de distributia voturilor, focsanenii au votat masiv cu candidatii Aliantei D.A.. Cu exceptia citorva sectiide votare, printre care cele de la Penitenciarul Focsani, Grupul de Pompieri „Anghel Saligny” si Autogara, Alianta D.A. a cistigat net alegerile in Focsani.
Primarii au cistigat alegerile
Alianta D. A. a obtinut un scor foarte bun in orase, in timp ce in comune scorul a fost dezastruos pentru candidatii acestei formatiuni, in special datorita suprematiei primarilor pesedisti. Liderii PSD au mizat foarte mult pe primarii din teritoriu, care au avut misiunea de a convinge ferm alegatorii sa voteze cu candidatii sai. In Focsani, din cele 65 de sectii de votare, PSD^PUR a cistigat in doar cinci sectii de votare. In Cartierul Tineretului, PSD^PUR a cistigat numai la sapte voturi diferenta, ceea ce inseamna ca beneficiarii de locuinte nu prea ii agreeaza pe cei care se lauda ca le-au dat case. In schimb, Alianta a cistigat detasat la Colegiul Economic, unde a votat Miron Mitrea si Marian Opriasn, care au fost srijiniti si de un grup de 100 de vasluieni, care au fost inregistrati pe lista suplimentara. La Adjud, Alianta D.A. a cistigat detasat in oras si a compensat scorul obtinut in comunele din zona, cum ar fi in comuna Ploscuteni. Votul a fost favorabil si la Marasesti, in timp la Odobesti scorul a fost mai bun decit la locale, iar Alianta a cistigat in doua sectii de votare. La Panciu, scrutinul a fost cistigat de Uniunea PSD^PUR, insa cu un numar foate mic de buletine de vot. In urmatoarele zile, candidatii opozitiei vrincene vor sa verifice fiecare nume de pe listele electorale suplimentare pentru a descoperi voturile multiple. Aseara, Biroul Electoral Central a admis intimpinarea Alinatei D.A. in care aceasta a cerut accesul la listele electorale permanente si cele suplimentare in vederea verificarilor care sa elimine suspiciunile de fraudare a elegerilor. Biroul Electoral Judetean este obligat sa puna la dispozitia partidelor aceste liste. Reprezentantii acestei formatiuni cred ca acesta este motivul pentru care nu s-a votat cu cartile de alegator. (M. BOICU)

Comentarii