O eleva olimpica isi cere bursa la mica publicitate

miercuri, 14 ianuarie 2004, 00:00
7 MIN
 O eleva olimpica isi cere bursa la mica publicitate

Bursele scolare, asa mici cum sint, constituie de multe ori un real sprijin financiar pentru elevii merituosi ai judetului nostru. Dar cum adesea se intimpla in „Vrancea – provincie europeana”, autoritatile locale „nu au bani” pentru cei care ne reprezinta judetul la cele mai renumite concursuri si olimpiade scolare, ci mai mult pentru petreceri si focuri de artificii. O eleva din clasa a XI-a la Colegiul National „Unirea”, olimpica la mai multe materii si cu bursa de merit, s-a saturat sa isi tot ceara drepturile restante si a hotarit sa apeleze la rubrica de mica publicitate, in speranta ca in acest mod va fi auzita si de conducerea municipiului. „Cu adinca tristete, reamintesc domnului primar Decebal Bacinschi ca nu mi-am primit bursa de merit pe cinci luni. Istrate Carmen (olimpica) Colegiul National Unirea”, se arata in anuntul dat de adolescenta in ziarul nostru de astazi. Eleva cu rezultate bune la invatatura nu este singura aflata in aceasta situatie. In al doilea semestru al anului scolar 2003-2004, peste 70 de elevi uniristi, cu medii de noua si zece, asteapta banii pe care autoritatile locale nu le-au platit nici macar pentru tot anul scolar trecut.
Potrivit legii, acordarea de burse de la bugetul de stat reprezinta o forma de sprijin material vizind atit protectia sociala, cit si stimularea elevilor care obtin rezultate foarte bune la invatatura si disciplina.
„Factura” restanta a autoritatilor catre corifeii scolii vrincene se ridica la aproximativ 267 de milioane de lei. Si acest lucru a fost posibil pentru ca pe tot parcursul anului 2003 colegiului i-au fost repartizate doar 110 milioane de lei pentru burse scolare. Mai trist este ca, printre cei care invata la „greu” si sint sustinuti de parinti si profesori, sint si copii pentru care un milion de lei reprezinta o „mica avere”, iar bursa pe citeva luni, singura sursa de venit. Din pacate, cu incredibila suma de 400.000 lei, cu care s-au gindit autoritatile sa-i rasplateasca pe elevii capabili de performanta, nu prea se poate face nimic in zilele noastre. Aceasta suma abia ajunge pentru cheltuielile de zi cu zi, asa ca nici nu se mai pune problema de cumpararea unui dictionar performant sau a unor carti de specialitate. Performerii scolii vrincene spun ca aceasta suma nu ajunge nici macar pentru o pereche de blugi, dar totusi este un drept al lor, de care nu ar trebui privati. Situatia restantelor la bursele de merit este cunoscuta, dar ignorata de autoritati, mai ales ca a fost readusa in atentie vara trecuta, odata cu premierea olimpicilor vrinceni in cadru festiv. Atunci, o eleva din clasa a XI-a, olimpica la mai multe materii si cu bursa de merit, a avut curajul sa spuna direct primarului Decebal Bacinschi ca bursele lor au ramas doar pe hirtiile invirtite intre colegiu, Inspectoratul Scolar si Primarie.
„Din clasa a VII-a iau burse pentru olimpiade”
Colegiul National „Unirea” este o adevarata pepiniera de olimpici, multi elevi fiind premianti la mai toate materiile din programa scolara. Aici invata carte cei mai multi olimpici din judet. Carmen Istrate este o eleva care invata foarte bine, pentru care mediile de noua sint modeste. La cei 17 ani ai sai este o luptatoare, care stie ce i se cuvine si totodata poate fi un model de invatatura pentru foarte multe fete de virsta ei. „Din clasa a VII-a iau burse pentru olimpiade. In liceu am fost olimpica la matematica si la informatica. Am crezut de cuviinta sa pun in vedere domnului primar Bacinschi despre situatia burselor noastre. Am vorbit atunci la microfon, pentru ca am crezut ca e o situatie potrivita, dar nici pina acum nu am primit nici un ban. Am de luat banii de pe cinci luni si mai sint colegi in situatia mea. Nu sint singura care isi vrea banii. Nu cer mai mult, doar ce mi se cuvine… Eu vreau sa plec in Anglia, eventual la Cambridge. Nu m-am hotarit unde, dar as vrea medicina”, ne-a spus eleva Carmen Istrate.
„Nu noi dam banii”
In replica, serviciul de contabilitate al colegiului se scuza ca nu are nici o vina. Cei peste 70 de elevi care au burse de performanta, de studii, de merit si sociale sint intr-o situatia grea. „Eu mereu i-am spus lui Carmen ca nu pot sa-i platesc doar ei bursa pe cinci luni, ci atunci cind platim, trebuie sa o dam la toti. La sfirsitul anului scolar trecut am facut o cerere catre ISJ pentru a-mi aproba cele 267 de milioane de lei, necesare platii pe anul trecut a tuturor restantelor la bursele elevilor si mi s-a spus ca nu pot sa-mi plateasca decit salariile. I-am spus lui Carmen ca are dreptate, dar nu noi dam banii, ei vin de la Primarie. Anul trecut am primit doar 110 milioane de lei pentru burse, in conditiile in care numai restanta este de 267 de milioane, iar pentru acest an ne-ar mai trebui vreo 300 de milioane de lei. Ne este greu sa acoperim tot necesarul, mai ales ca la liceul nostru sint cei mai multi olimpici pe tara si judet”, explica Elena Zbirciog, contabilul sef al CNU.
Zonele defavorizate au prioritate la burse
Banii pentru burse, repartizati de la bugetul local, sint impartiti scolilor din judet de catre Inspectoratul Scolar, in functie de numarul de copii, dar si de situatiile speciale existente in unele zone. Din pacate pentru olimpici, prioritate au scolile in care exista foarte multi copii nevoiasi, care solicita ajutoare sociale sau burse de distanta. „Noi repartizam banii in functie de numarul de elevi, dar tinem cont si de situatiile speciale din unele zone, cum ar fi Marasestiul sau zonele de munte, mai sarace. Bursele sociale ne iau foarte mult din suma alocata. Copiii din zonele sarace trebuie avuti mai intii in vedere, pentru ca trebuie incurajati sa nu abandoneze scoala. Le-am sugerat directorilor sa caute criterii mai clare, pentru a-i tria intr-un fel pe cei care solicita ajutoare sociale”, a declarat Neculai Popescu, economistul Inspectoratului Scolar.
Din acest motiv, tinerii care obtin performante in scoala nu pot obtine nici macar o bursa mai consistenta. „Am cautat si ca bursele sa semnifice ceva ca valoare, de aceea am propus chiar o majorare a burselor, dar din pacate aceasta nu prea are sustinere in sumele care s-au primit. Scolile ar mai putea acorda burse si din venituri proprii, dar si aici e dificil, pentru ca Primaria ii preseaza sa mai plateasca din facturi… De asemenea, Consiliile locale au posibilitate sa aloce niste sume in acest scop, printr-o finantare complementara”, a adaugat contabilul ISJ.
„De ce n-a venit cu ochii in lacrimi la noi?”
La rindul lor, autoritatile locale dau vina pe unitatile de invatamint. Contactat de reporterii nostri, primarul municipiului Decebal Bacinschi s-a aratat deranjat. „De ce n-a venit cu ochii in lacrimi la noi, la primarie, si a venit la voi la ziar”, a sarit primarul Decebal Bacinschi. Dupa ce i-am explicat despre ce este vorba, primarul Focsaniului a revenit la sentimente mai bune. Edilul a spus ca Primaria primeste listele cu elevii bursieri de la Inspectoratul Scolar si ca platile se fac in functie de acestea. Decebal Bacinschi i-a cerut elevei sa vina la Primaria pentru a-si rezolva problema.
La rindul sau, purtatorul de cuvint al Primariei Focsani, Dan Cazaciuc, ne-a spus ca in anul trecut Colegiul Unirea a primit pentru burse 110 milioane de lei, din care a cheltuit 107 milioane: „Din relatiile pe care le-am luat de la Directia Economica, mi s-a spus ca, chiar daca au cheltuit aproape tot plafonul, Inspectoratul Scolar putea sa realoce sumele de la alte unitati scolare care nu au cheltuit toti banii. Daca faceau o solicitare de rectificare de buget, se rezolva, dar n-am primit nici o sesizare de la Inspectoratul Scolar Judetean. Noi alocam banii, dar cum ii gestioneaza si cum fac platile nu mai depinde de noi”.
Pentru anul 2004, Colegiul National „Unirea” a primit in contul burselor doar 150 de milioane de lei. Oficialii Primariei spun ca vor putea face si realocari de sume. „Scoala nu a facut inca solicitarea de deschidere a creditului. Daca nu ajung banii, pentru a acoperi datoriile se poate recurge la o rectificare de buget”, ne-a mai spus Dan Cazaciuc.
Chiar daca banii pentru burse au fost alocati, sumele nu acopera toate datoriile fata de elevii de nota 10. In aceasta situatie, cei mai buni elevi ai Vrancei asteapta inca ceea ce li se cuvine si spera ca autoritatile locale sa elimine o stare de lucruri nefireasca. (Cezar CHITROCEANU, Camelia STANILA)
Circa 4500 de bursieri, in Vrancea
In cursul anului trecut, sprijinirea elevilor sarmani sau orfani s-a realizat cu incredibila suma de 250.000 lei, in timp ce stimularea elevilor eminenti s-a facut cu 250-350 de mii lei. Pe de alta parte, ajutoarele acordate elevilor bolnavi nu au depasit 200 de mii lei. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Scolar, numarul elevilor vrinceni care beneficiaza de astfel de ajutoare este de aproximativ 4.500. Pentru anul 2004, ISJ a propus chiar o marire a burselor, cu 50.000 lei fiecare, insa banii veniti de la bugetul central, respectiv 4,1 miliarde de lei, nu acopera aceste majorari. „Pentru burse avem, in acest an calendaristic, cu 410 milioane de lei mai mult, dar nu se acopera toate cresterile recomandate de noi. Nu stim inca cum se va proceda, dar cel mai probabil vom umbla la exigentele pentru bursele de merit, studiu sau chiar de distanta”, afirma, in urma cu o saptamina, inspectorul coordonator Paraschiv Macrineanu, purtatorul de cuvintal ISJ. (C. STANILA)

Comentarii