Oprisan, „nasul” sponsorizarilor

joi, 26 iunie 2003, 23:00
6 MIN
 Oprisan, „nasul” sponsorizarilor

Astazi este al doilea termen al procesului lui Octavian Gaitanaru, fostul director al Administratiei Pietelor. In atentia justitiei se afla unul dintre cele mai importante procese de pe plan local, prin prisma implicarii unora dintre cele mai grele nume ale administratiei locale in itele incurcate ale unui dosar care numara 521 de pagini. In judecata au mai fost trimisi in stare de liberate Camelia Stefan, contabilul sef al Administratiei Pietelor, si omul de afaceri Laurentiu Bogdanel Turbatu, administratorul firmei SC Promet. Cele trei persoane care trebuie sa raspunda acuzatiilor Parchetului National Anticoruptie reprezinta numai „plevusca” dosarului deoarece „rechinii” au reusit sa se strecoare prin ochiurile plasei aruncate de procurorii PNA. Dosarul aduce in atentie numele lui Marian Oprisan in scandalul sponsorizarii FC Unirea 2002 si al fostului viceprimar Dan Radovici, prezent in aproape toate piesele dosarului care il incrimineaza pe Gaitanaru. Un alt semn de intrebare este ridicat de scoaterea din cauza a inspectorului Gigi Jipa pentru fapte pentru care seful sau a fost trimis in judecata.
„La 23.12.2002, in jurul orelor 9.30, am fost sunat de secretara Consiliului Judetean sa ma prezint de urgenta la CJ. M-am prezentat si, in circa 10 minute, am fost chemat la presedintele CJ, Marian Oprisan, in biroul acestuia. Am fost intrebat cu privire la numarul societatilor comerciale care isi desfasoara activitatea in Piata Moldovei. Raspunsul meu a fost ca in Piata Moldovei isi desfasoara activitatea aproximativ 300 de agenti economici. S-a dispus ca sa prezint o situatie privind toate societatile comerciale care isi desfasoara activitatea in Piata Moldovei, ceea ce am si facut si am revenit la cabinetul presedintelui CJ Vrancea, unde mi s-au pus la dispozitie un teanc de contracte de sponsorizare cu recomandarea de a face tot ce este posibil de a ajuta Clubul Sportiv Unirea ca este in interesul societatii. S-a precizat ca este vorba de o suma de aproximativ 700 de milioane”, afirma Octavian Gaitanaru intr-o declaratie care i-a fost luata in calitate de martor. Din rezolutia de incepere a urmarii penale impotriva celor implicati in dosarul „Piata Coruputiei” reiese ca in perioada decembrie 2002 – ianuarie 2003 Octavian Gaitanaru si Gigi Jipa au strins pentru FC Unirea suma de 83 de milioane de la 180 de agenti economici. In cazul a opt agenti economici, care aveau datorii catre Administratia Pietelor s-a recurs la solutia diminuarii acestora cu sumele cu care a fost sponsorizata echipa locala de fotbal. S-a obtinut astfel suma de 12,3 milioane lei pentru recuperarea careia Administratia pietelor s-a constituit parte civila in proces.
Cu putin timp inainte ca viceprimarul Dan Radovici sa renunte la functia de viceprimar pe motiv de incompatibilitate, cinci oameni de afaceri locali au fost audiati de PNA. Audierea s-a facut in cadrul anchetei sponsorizarilor „de partid” realizate in Vrancea si de care se pare ca nu este strain nici Radovici.
Radovici, omniprezent in dosar
Octavian Gaitanaru a fost acuzat pentru ca ar fi facut in mod nelegal plata a 100 de milioane pentru realizarea a doua spatii comerciale in Piata Moldovei, un raion de cosmetice si un magazin economat. De asemenea el ar fi pretins abuziv 60 de milioane lei de la sapte agenti economici pentru realizarea spatiilor, urmind ca ei sa beneficieze de scutiri de la plata chiriilor pina la recuperarea sumelor. Lucrarea nu era prinsa in planul de investitii, motiv pentru care platile pentru realizarea ei s-au facut pentru un alt obiectiv. Gaitanaru, Camelia Stefan si Laurentiu Bogdanel Turbatu au fost singurii facuti raspunzatori pentru investitia, cu toate ca de activitatea pietelor se ocupa si fostul viceprimar Dan Radovici. „La 23.12.2002 am fost chemata in biroul directorului Octavian Gaitanaru unde se afla si d-l viceprimar Radovici Dan si i-a cerut sa fac plata pentru lucrarile de realizare de magazin economat si a raionului cosmetice”, a spus Camelia Stefan, contabila sefa a Administratiei Pietelor, la confruntarea cu Dan Radovici. „Eu aveam reprezentarea ca ceea ce urma sa se construiasca era o lucrare de investitii pentru care nu exista deocamdata aprobare si in consecinta nu puteam face plata in mod legal pentru o pozitie care nu exista. Dar, cu toate acestea, in urma dispozitiei directorului Gaitanaru si a viceprimarului Radovici am procedat la emiterea ordonantei de plata pentru suma de 100 de milioane, reprezentind «boxe carne»”, a adaugat Camelia Stefan.
Fostul viceprimar Dan Radovici a sustinut ca nu a participat la discutii deoarece in perioada 16 decembrie 2002 – 10 ianuarie 2003 se afla in concediu. „Nu imi asum responsabilitatea privind executarea investitiilor din Piata Moldovei (raion cosmetice) deoarece prin atributiile mele de serviciu nu am responsabilitatea stabilirii lucrarilor si a urmaririi investitiilor”, a afirmat Radovici intr-o nota explicativa. El a fost contrazis de catre Octavian Gaitanaru, care a sustinut ca lucrarile au fost facute cu acceptul si ajutorul fostului viceprimar. „Aceasta idee a fost discutata si apreciata de catre d-l viceprimar Radovici Dan. Impreuna cu d-l viceprimar ne-am deplasat in Piata Moldovei, s-a localizat locul si portiunea unde se putea realiza o astfel de investitie si, tot impreuna, ne-am deplasat la proiectantul care era cunoscut de d-l Radovici Dan si fiind o societate agreata de Primaria Focsani. Tot impreuna cu d-l Radovici am contactat firma constructoare, respectiv SC Promet SA Focsani”, a declarat Gaitanaru la confruntarea cu Radovici din 22 aprilie.
Contul lui Radovici folosit ca pusculita?
Una dintre acuzatiile care i se aduc lui Octavian Gaitanaru este aceea ca in luna iunie 2002 el ar fi primit suma de o mie de dolari de la opt agenti comerciali pentru obtinerea de noi contracte de inchiriere pe vechile amplasament, in conditiile in care se discuta despre o posibila restringere a spatiilor comerciale. Numele fostului viceprimar Dan Radovici apare prezent si aici, ca fiind una dintre persoanele implicate, dupa cum reiese din declaratiile de la dosar. „La propunerea lui Gaitanaru Octavian, director al Administratiei Pietelor, s-a strins suma de 1000 de dolari pentru ca rindul opt ca sa nu fie desfiintat. Aceasta suma de bani a fost depusa de catre Ciubotaru Felicia impreuna cu Tudorache Ion in contul bancar ce apartine viceprimarului Dan Radovici. Dupa ce s-a dat 1000 de dolari, rindul opt a ramas cu aceeasi patroni sa-si valorifice marfa participind la licitatia care a avut loc in luna iunie 2002”, a mentionat Dan Pistrui, administratorul SC Piamir Com, intr-una din declaratiile prezente la dosar.
Procesul se reia azi
Octavian Gaitanaru este judecat de magistratii Tribunalului Vrancea pentru luare de mita, primire de foloase necuvenite, abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals. Acuzatiile care i se aduc Cameliei Stefan, contabila sefa a Administratiei Pietelor, sint acelea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale. Laurentiu Bogdanel Turbatu, al treilea acuzat in proces, este acuzat pentru complicitate la abuz in serviciu si falsificare a inscrisurilor sub semnatura privata, in forma continuata. Procesul lui Gaitanaru si a celorlalti doi acuzati continua astazi, cind este cel de-al doilea termen de la trimiterea lor in judecata. La termenul precedent a fost prezent numai Gaitanaru in fata instantei. Fostul director al Administratiei Pietelor a fost mutat de la Penitenciarul Galati la Penitenciarul Focsani, unde va ramine pe durata procesului. (Mircea NISTOR)
„CASETA
Cum au ajuns pietarii sa cotizeze la echipa de fotbal
Anul trecut, SC Fotbal Club Expres SA, societate care sponsorizeaza divizionara B Unirea 2002 Focsani, cuprindea 19 actionari, dintre care 10 foarte puternici. Cu timpul, insa, sprijinul financiar pe care l-au acordat miscarii fotbalistice multe din societatile care apar ca facind parte din actionariat s-a micsorat continuu, ajungind sa fie aproape nul. De ce n-au mai dat bani la fotbal cei care ajunsesera actionari la SC Fotbal Club Expres SA? Din lipsa sau pur si simplu pentru ca nu au mai vrut? Le-a pierit asa dintr-o data dragostea pentru fotbal? Greu de crezut! Intrebarea care se pune este daca ei au vrut cu adevarat sa faca parte din SC Fotbal Club Expres SA si, implicit, sa cotizeze pentru fotbal.
Ies din discutie societatile conduse de oamenii de afaceri Vasile Rosca, Andrei Tanase, Liviu Jitea si Petre Dinuta, care au dat bani la fotbal in ultimii ani, indiferent cine s-a aflat la putere in Vrancea. Cei patru au continuat, de altfel, sa sponsorizeze echipa de fotbal si in acest an.
Evident, daca restul de actionari n-au mai putut da bani la fotbal, acest lucru a fost resimtit si, drept urmare, s-a ajuns sa se apeleze si la comerciantii din Piata Moldovei, care au ajuns sa cotizeze, mai mult sau mai putin voit, pentru miscarea fotbalistica. (Cristi IRIMIA)

Comentarii