Pomana pentru voturi

duminică, 03 octombrie 2004, 23:00
7 MIN
 Pomana pentru voturi

In ultima vreme s-au inmultit facilitatile, ajutoarele si subventiile acordate de stat oamenilor saraci si nu numai, in vreme ce zeci de miliarde de lei se cheltuie pe tot felul de festivitati pompoase care prilejuiesc iesirea in lume a candidatilor partidului de guvernamint la alegerile din noiembrie. Estimarile facute de finantisti arata ca factura actiunilor electorale promovate de actualul guvern se ridica la un miliard de euro, la care se adauga alte promisiuni de mii de miliarde de lei. Actiunile din programul social initiat de cabinetul Adrian Nastase s-au dovedit a fi din ce in ce mai insistente si generoase pe masura de campania electorala se apropie. Fie ca este vorba de ajutoare de caldura, de venitul minim garantat, de bani de buzunar pentru liceeni, lapte si corn pentru prescolari, medicamente compensate cu 90 la suta pentru batrini sau de incurajarea neplatii facturii la telefonul fix, toate sint doar actiuni electorale disperate menite sa aduca cit mai multe voturi partidului aflat la putere si sa ingrase porcul in ajun. Inistenta acestora arata ca guvernantii stiu ca cei multi se scalda intr-o saracie lucie. Expertii atrag atentia sa asemenea masuri sint valabile putin timp si secatuiesc bugetul, subminind o economie deja bolnava. Exista multe voci care afirma ca aceste masuri sint populiste si nu reprezinta decit o solutie provizorie, intrucit nu le asigura oamenilor prosperitatea pe termen lung. De altfel, se stie, toate aceste masuri sociale initiate de guvern sint sustinute de persoanele active, salariatii care platesc la buget, luna de luna, impozite si taxe. Iar promisiunile facute mai ales dupa rezultatele deloc incurajatoare la alegerile locale se adreseaza in special persoanelor care nu au suficiente venituri pentru un trai decent.
Pensionarii vrinceni dau voturi pentru un senator
Cind o pensionara din orasul Timisoara i-a atras atentia premierului Adrian Nastase ca nu poate sa traiasca dintr-o pensie de 1,5 milioane de lei, liderul partidului de guvernamint s-a gindit sa initieze o cheta publica pentru pensionari. Dupa ce alesii din teritoriu au fost pusi sa doneze bani, fiecarui pensionar i-a revenit cite 300 de lei, adica mai putin decit o piine. Intrucit sint multi, cele mai multe pomeni electorale au fost facute pentru pensionari, care cer de ani de zile pensii decente, fara sa fie nevoiti ca, dupa o viata de munca, sa cerseasca la mila autoritatilor in schimbul unui vot. Daca pina acum nu au primit medicamente compensate cu 50%, guvernantii s-au hotarit sa ia ochii pensionarilor care au venituri sub 6 milioane de lei pe luna acordindu-le medicamente compensate cu 90% chiar inainte de alegerile generale. Masura s-a dovedit a fi un „fis”, intrucit s-a compensat pretul de referinta al medicamentelor si nu pretul afisat pe raftul farmaciei. Majorarea compensarii pentru pensionari a fost posibila in urma rectificarii bugetare aprobate intr-o sedinta de guvern din iulie, cind s-au aprobat 600 de miliarde de lei. In judetul nostru, peste 80% din pensionari se incadreaza in aceasta masura, deci PSD ar putea sa cistige numai in urma acestei masuri sociale in jur de 50.000 de voturi, numar suficient pentru alegerea unui senator. O alta promisiune pesedista, facuta imediat dupa esecul de la locale, a fost ca pensiile vor creste pina in 2008 cu 50%, in perioada 2005-2007 cresterea fiind de aproximativ 10%. Guvernantii s-au laudat ca vor incerca sa dubleze, din ianuarie 2005, pensiile pentru aproximativ 700.000 pensionari, fostii agricultori si pensionari de stat. „Vom dubla pensia minima, iar pensia medie va creste cu peste 50%”, a promis Adrian Nastase in seara alegerilor. Tot de la 1 ianuarie 2004, pensia medie pentru agricultori s-a dublat, crescind de la 492.000 de lei la 968.000 de lei, masura considerata electorala. Si pentru subventionarea tratamentelor gratuite s-au dus mii de miliarde de lei; numai in primul semestru al acestui an au fost acordate subventii de 636 miliarde de lei pentru tichete gratuite de transport si bilete de tratament. Nu este nimic rau in faptul ca batrinii au parte de conditii mai bune de viata, numai ca pesedistii s-au laudat atit de mult cu aceste actiuni de parca ar fi dat bani din propriul buzunar.
Ajutoarele de caldura, aducatoare de voturi
Guvernul vrea cu orice pret sa tina in viata sistemul centralizat de termoficare intrucit aici sint legati multi oameni care nu-si pot plati facturile la intretinere, iar ajutoarele de caldura le pot aduce pesedistilor multe voturi. Mai multe masuri care vor schimba sistemul de incalzire sint pregatite in aceasta perioada. Pachetul legislativ impus de Guvern va reusi, practic, sa-i oblige pe focsaneni si nu numai, sa accepte caldura si apa calda numai de la sistemul centralizat de termoficare. La ora actuala, cheltuielile pentru producerea apei calde si caldurii sint de trei ori mai mari decit pretul cu care se vinde energia termica, principala cauza fiind lipsa investitiilor, dupa cum se arata intr-un raport al Curtii de Conturi. Anul acesta, subventiile pentru caldura sint oferite familiilor cu venitul net pe o persoana de maxim 2,4 milioane de lei. Valoarea subventiilor pentru caldura variaza de la 240 mii de lei, timp de 5 luni, sau la 100 mii lei in fiecare luna vreme de un an, pina la 1,65 milioane de lei, timp de 5 luni sau 825 mii lei, vreme de 12 luni. De ajutoarele de caldura, care s-au dovedit a fi de un real succes in rindul populatiei, dupa cum au recunoscut guvernantii, beneficiaza in jur de 10.000 de vrinceni. De la inceputul mandatului, guvernul a platit echivalentul a 169 de milioane de euro in contul apei calde si caldurii consumate de nevoiasi. Intre decembrie 2003 si mai 2004, numarul beneficiarilor de ajutoare s-a dublat fata de iarna 2002-2003, ajungind la 20% din populatie, pentru care s-au platit 3.156 miliarde de lei. In primul an de guvernare, acest ajutor a fost de 1.000 de miliarde. „Important este faptul ca aceasta actiune s-a bucurat de un real succes in rindul populatiei”, a declarat recent ministrul muncii, Dan Mircea Popescu. Retehnologizarea sistemului energetic ar costa mai putin decit acordarea ajutoarelor si subventiilor si ar avea efect pe termen lung, dar se pare ca, deocamdata, nu se doreste acest lucru.
Ajutoare pentru copii, voturi de la parinti
Peste 1.500 de elevi si studenti vrinceni, care provin din familii sarace si foarte sarace, vor primi in acest an echivalentul in lei a 200 de euro, pentru achizitionarea unui calculator nou, in vreme ce elevii care au obtinut performanta la scoala nu si-au primit bursele de merit pe ultimii ani. Bugetul alocat in acest an este de cinci milioane de euro pentru intreaga tara, iar in curind vor fi distribuite bonurile tinerilor care au fost selectati de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Deocamdata nimeni nu stie cit timp va dura acest program, dar e cert ca parintii mai trebuie sa scoata din buzunar in jur de 100 de euro, intrucit calculatorul trebuie sa aiba dotari de minim 300 de euro. Premierul Adrian Nastase a promis, in seara anuntarii rezultatelor alegerilor locale, ca din acest an scolar elevii din familiile cu venituri mici vor beneficia de burse pentru a-si continua studiile la liceu sau la scoala profesionala. Asa s-a nascut programul „bani de buzunar” pentru liceeni, in suma de 1,8 milioane de lei pe luna, si „bani de gazda” – 600.000 de lei lunar. Alte sute de miliarde de lei s-au dus pe rechizitele scolare gratuite, numai intre 2003 si 2004 suma fiind de peste 181 miliarde lei. Un alt program aducator de voturi de la parinti este cornul cu laptele pentru care, in 2002, au fost alocate de la buget in jur de 850 de miliarde de lei, in 2003 – peste 1.400 miliarde lei, in acest an fiind prevazute peste 2.000 de miliarde de lei. In Vrancea, in jur de 20.000 de copii beneficiaza de aceasta gustare matinala. Tot in acest an, suma pentru alocatiile acordate copiilor s-a triplat si au fost introduse alte doua noi alocatii pentru familiile cu venituri reduse si alta pentru parintii care-si cresc singuri copiii. Si aceste ajutoare au scos din buzunarul national in jur de 1500 de miliarde de lei.
Promisiuni si pentru bugetari si agricultori
Tot dupa alegerile locale, premierul Adrian Nastase a promis ca va dubla salariul pe economie si ca salariile bugetarilor vor creste in urmatorii ani cu aproximativ 95%. „Salariul minim pe economie se va dubla in anul 2008 fata de 2004, crescind de la echivalentul a 66-68 euro la 118 euro”, a mai promis ministrul muncii Marian Sirbu. Militarilor, politistilor, angajatilor din justitie sau din SRI li s-au promis facilitati in ceea ce priveste cumpararea locuintelor de serviciu in care locuiesc cu chirie sau in ceea ce proveste salariile. Pentru subventionarea micilor agricultori, care detin cinci hectare de teren, guvernul a scos din vistierie nu mai putin de 11.600 miliarde lei. Prin recenta rectificare a bugetului, guvernul a alocat 850 de miliarde lei pentru continuarea programului de acordare a 2 milioane de lei/hectar producatorilor agricoli pentru a reusi sa-si lucreze terenurile. Cu toate acestea, agricultorii sint in continuare la sapa de lemn, fara sa li se ofere programe concrete prin care sa poata prospera si sa faca o agricultura de calitate.
Un popor dependent de ajutoare sociale
Tot mai multe voci afirma ca prin masurile instituite de guvernul Adrian Nastase tot mai multi oameni sint facuti dependenti de ajutoarele sociale si incurajati sa nu munceasca. Pentru ca oamenii sa traiasca mai bine pe termen lung, economia ar trebuie sa creasca constant, astfel incit salariatii si pensionarii sa incaseze venituri care sa le permita sa traiasca decent si sa nu mai astepte masurile sociale promise in fiecare perioada electorala. Dar se pare ca alegerile sint mai importante in aceasta perioada, asa ca in ultimul an guvernul a alocat alte sute de miliarde de lei pentru festivaluri, spectacole, petreceri, focuri de artificii de la care nu au lipsit oficialitatile pesediste, in timp ce bugetul de pensii este insuficient, sistemul sanitar e in criza, iar copiii de la tara invata in scoli care stau sa se prabuseasca. (Camelia MARIN)

Comentarii