Pretul tradarii: 8 milioane de lei

joi, 19 august 2004, 23:00
6 MIN
 Pretul tradarii: 8 milioane de lei

Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, si-a platit o parte din datoriile politice cu functii remunerate in Autoritatea Teritoriala pentru Ordine Publica, institutie care consuma de la buget sume importante de bani. Doi dintre consilierii judeteni care au votat cu PSD, peremistul Gabriel Nedelcu si fostul democrat Constantin Guguianu, au fost propusi si alesi membri ATOP de toti consilierii judeteni PSD. In ceea ce-l priveste pe liberalul Mihai Copaci, ales in lipsa, presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu, a declarat ca acesta nu accepta functia. Cu toate acestea, Mihai Copaci nu s-a grabit sa o refuze si nici nu a putut fi contactat pentru a comenta alegerea sa de catre pesedisti. Marian Oprisan a propus in ATOP, ca reprezentanti ai comunitatii, un vicepresedinte PUR, partid care a trecut de partea PSD, un fost consilier judetean PRM, care a devenit pesedist, si pe omul sau de incredere, sefa Directiei de Relatii Interne si Internationale din CJ. Vrincenii trebuie sa stie ca indemnizatia lunara a unui membru ATOP este de peste opt milioane de lei, pentru a participa, din cind in cind, la sedinte. Dupa cum se stie, din fruntea ATOP, Marian Oprisan nu face decit sa controleze ce misca prin politia vrinceana. Liderii Aliantei «Dreptate si Adevar» au protestat fata de jocul de interese pe care l-a facut Oprisan in sedinta de alaltaieri.
Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica s-a transformat, dintr-un organism care vegheaza la siguranta cetateanului, intr-un mijloc de plata a unor polite politice. In afara celor care fac de drept parte din ATOP, adica reprezentantii Politiei, Gardienilor Publici si a altor asemenea institutii, restul membrilor sint numai pesedisti sau dintre cei care au facut servicii pesedistilor. ATOP este acel loc linistit, in care, pentru efortul de a te intilni lunar cu colegii, primesti o indemnizatie de peste 8 milioane de lei, mai mult decit majoritatea salariatilor din Vrancea. Deciziile nu sint de apanajul membrilor numiti alaltaieri in sedinta Consiliului Judetean pentru ca acestea sint luate tot de Oprisan. La aceste avantaje se adauga doua masini, un Nissan Patrol, preluat prin donatie din curtea Consiliului Judetean, si un Volswagen Passat, „daruit” ATOP-ului de Oprisan din banii Consiliului Judetean pe 23 ianuarie. Seful CJ nu a explicat de unde si cum a fost luata masina, in buna traditie a lipsei de transparenta care-l caracterizeaza. Alegerea consilierilor judeteni care sa faca parte din ATOP a fost numai o formalitate, deoarece PSD are majoritatea in CJ. Chiar si in aceste conditii, Marian Oprisan a fost votat si de o parte din consilierii Opozitiei.
Politele lui Oprisan
In sedinta Consiliului Judetean de miercuri au fost numiti in ATOP trei pesedisti, si anume Marian Oprisan, fostul si actualul presedinte, si consilierii judeteni Marius Vasii si Adrian Grosu. Propunerile au fost facute de consilierul PSD Sorin Vornic. Urmatorul pe lista celor alesi este fostul democrat Constantin Guguianu, exclus din PD pentru ca a adoptat comportamentul politic al consilierilor PSD, imediat ce a ajuns pe scaunul de consilier judetean. Culmea, Constantin Guguianu a fost prezentat ca din partea grupului democrat atunci cind au avut loc alegerile desi partidul s-a desolidarizat imediat de el. Fostul democrat a ajuns in ATOP pentru ca la sedintele de constituire ale CJ, imediat dupa alegerile locale, s-a prezentat ca un bun pesedist la sedinte, in timp ce restul consilierilor Aliantei «D. A.» a decis sa ramina acasa. Marian Oprisan si-a adaugat astfel inca un consilier la lista celor din PSD. Peremistul Gabriel Nedelcu, un alt „ales” in ATOP, ar fi trebuit sa ajunga vicepresedinte CJ, daca intelegerea dintre PSD si PRM nu ar fi cazut imediat ce a fost incheiata, in primele zile de dupa alegerile locale. Acesta a votat pentru alegerea lui Marian Oprisan ca presedinte al CJ la sedinta de constituire. Ulterior, Gabriel Nedelcu si-a justificat votul prin faptul ca i-a promis sustinerea sa liderului PSD, trecind peste pozitia PRM. Peremistul a fost rasplatit pentru votul sau si a fost ales in ATOP.
„Tradatori ai partidelor lor”
Ultimul, dar nu cel din urma, pe lista membrilor ATOP alesi miercuri a fost consilierul liberal Mihai Copaci. Acesta a primit votul pesedistilor, dar nu a fost votat de colegii sai liberali, pe motiv ca au considerat suspecta propunerea sa. Mihai Copaci a fost recent protagonistul unui scandal in interiorul PNL Vrancea, dupa ce s-a opus candidaturii deputatului Nini Sapunaru pentru un nou mandat de parlamentar. Scandalul, ca si cochetarea cu PSD, i-a adus lui Mihai Copaci pierderea locului pe care il avea in Consiliul de Coordonare al Aliantei «D.A.» la nivel de judet. Corneliu Momanu, presedintele PNL, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca numirea consilierului liberal in ATOP a fost facuta numai pentru a fi discreditat. „Au fost propusi oameni care au fost tradatori ai partidelor lor, ma refer la Gabriel Nedelcu, care a votat pentru alegerea lui Marian Oprisan ca presedinte, Gabriel Derderian, care anul trecut a plecat de la PRM la PSD, si Constantin Guguianu, care a fost dat afara din PD. Domnul Copaci nu doreste sa faca parte din aceasta echipa. Bunul simt politic cerea ca el sa-si dea acordul”, a declarat Corneliu Momanu. Mihai Copaci a lipsit de la sedinta CJ in care a fost ales membru in ATOP, precum si de la conferinta de presa de ieri. Corneliu Momanu a spus ca presedintele PNL Focsani este in concediu si ca a vorbit cu el numai prin telefon. Mihai Copaci nu a putut fi contactat ieri pentru a-si spune punctul de vedere cu privire la alegerea sa in ATOP. La sedinta de miercuri, consilierul liberal, alaturi de Constantin Guguianu, a primit cele mai putine voturi, respectiv 19 din 27. Opozitia nu i-a dorit pe cei doi in ATOP, ceea ce nu s-a intimplat cu Marian Oprisan, care a avut numai trei voturi impotriva.
„Comunitatea” lui Oprisan
Marian Oprisan, in calitate de presedinte al CJ, a numit trei reprezentanti ai comunitatii in ATOP. Unul dintre ei este Gabriel Derderian, fost consilier judetean PRM si apoi PSD. Pentru „serviciile” sale, adica ridicatul miinii la fiecare proiect propus de Oprisan, Gabriel Derderian a fost ales membru al ATOP in mandatul precedent. Fostul peremist nu a fost uitat de presedintele CJ, care l-a numit reprezentat din partea comunitatii. Un alt „comunitar” este vicepresedintele umanist, colonelul (r) Gheorghe Ivu, fost adjunct al Politiei Municipale. Numirea sa in ATOP poate fi o prima „plata” pentru faptul ca umanistii vrinceni s-au alaturat PSD-ului. Una dintre prevederile intelegerii incheiate intre cele doua partide a fost oferirea unor posturi pentru fruntasii partidului, care, iata, incep sa-si primeasca rasplata. In fine, ultimul reprezentant al comunitatii in ATOP este Raluca Dan, directorul Directiei de Relatii Interne si Internationale din cadrul CJ. Ea este omul de incredere al baronului de Vrancea.
„Este direct raspunzator pentru incidentele de la Odobesti”
Nicolae Moise, presedintele PD Focsani, alaturi de presedintele PNL Corneliu Momanu, si-a exprimat ieri, in cadrul conferintei de presa sustinuta de Alianta «D.A.», dezaprobarea pentru realegerea lui Marian Oprisan ca presedinte pentru inca un mandat in fruntea ATOP. Acesta nu a fost de acord nici cu persoanele alese de presedintele ATOP pentru a reprezenta comunitatea vrinceana. Mai mult, liderul democrat a apreciat ca Marian Oprisan, prin pozitia ocupata, este responsabil de incendiul care a avut loc marti la Odobesti, soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor trei. „Ceea ce s-a petrecut ieri la Consiliul Judetean, prin alegerea lui Marian Oprisan in functia de responsabil al ATOP, il consider un afront la adresa populatiei din Vrancea, si il consideram responsabil de ceea ce s-a intimplat la Odobesti. Inainte de toate, pina la realegerea sa in aceasta functie, a raspuns de tot ceea ce inseamna autoritate teritoriala si este direct raspunzator pentru incidentele de la Odobesti”, a declarat presedintele democratilor focsaneni. (Mihai BOICU)
ATOP supravegheaza Politia
Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica este un organism cu rol consultativ, fara personalitate juridica, care functioneaza pe linga Consiliul Judetean. Acesta functioneaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002, privind organizarea si functionarea Politiei Romane. ATOP urmareste asigurarea bunei desfasurari si sporirii efecientei activitatii Politiei, reprezentarea si promovarea intreselor comunitatii, reprezentarea si promovarea intereselor comunitatii in scopul asigurarii unui climat de siguranta si securitate publica. Dincolo de aceasta descriere teoretica a ceea ce face ATOP, in practica vrinceana acest organism are un rol extrem de important in activitatea Politiei. Desi cu rol consultativ, la noi ATOP are in dotare un Jeep Nissan Patrol si un Volswagen Passat si, spun unii, a devenit un fel de apendice al PSD-ului local. (M.B.)

Comentarii