Primele emotii la bacalaureat

luni, 21 iunie 2004, 23:00
5 MIN
 Primele emotii la bacalaureat

Jumatate din absolventii claselor a XII-a si a XIII-a au trecut ieri prin primele emotii ale examenului de bacalaureat. Incepind cu ora 12.00, elevi, parinti si chiar bunici au asteptat nerabdatori la centrele de examen, pentru a afla primele impresii de la cei notati. Tinerii erau pur si simplu asaltati de colegi pentru a afla cum este comisia, ce subiecte au picat sau, pur si simplu, pentru a cunoaste nota candidatului care a scapat de prima proba orala. Multi dintre cei prezenti in centre erau absolventi care intra abia astazi in examen, dar care insa erau curiosi sa afle cit mai multe detalii. Inca de la primele ore ale diminetii, tensiunea a fost maxima, atit printre elevi, cit si printre parinti. Unii rasuflau usurati ca au avut subiecte usoare, pe care le stiau destul de bine. Altii erau multumiti numai ca au scapat de aceasta proba, considerata de multi printre cele mai dificile. Au existat insa si candidati putin dezamagiti pentru ca nu au fost lasati sa spuna tot ceea ce stiau, cu riscul de a depasi timpul de 15 minute alocat fiecarui candidat. La fel de stresati erau si parintii. „Eu am doi copii in bac, si fata si baiatul. Fata e cea mai stresata. I-am spus sa nu mai invete atit, cit o lua o lua. Nici sa manince nu a mai vrut”, ne-a spus o mamica care astepta emotionata intrarea copiilor in examen.
Notele de 10 nu au mai fost date cu darnicie
Majoritatea elevilor care au dat ieri examen au fost insa multumiti de note si de faptul ca le-au fost puse intrebari ajutatoare. Si aceasta cu toate ca notele de 10 nu au curs cu aceeasi darnicie ca in anii anteriori. Nota maxima a fost insa obtinuta de elevi care au sutinut examenul de bacalaureat la centrele de la Colegiile „Unirea”, „Cuza”, Economic, la Liceul Auto si Grupul Scolar de Electrotehnica, dar nu numai. Pina la ora 15.30, doar doi elevi picasera bacul. Oficialii din invatamint au precizat ca nu s-au inregistrat absente printre absolventii programati ieri la examen. „In centrele de examen s-a respectat metodologia, peste tot erau afisate listele cu ora aproximativa la care intra fiecare candidat. Examenul a inceput la ora 12.00 si nici unul dintre elevii programati nu a lipsit. Pina la ora 15.30, erau doi elevi picati, unul la Liceul Agricol si unul la Colegiul Economic”, a precizat inspectoarea de limba si literatura romana, Maria Lupu.
Biletele cu subiecte pentru proba orala au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor in maximum 10-15 minute. Temele ce trebuie abordate de elevi sint accesibile, nepunind foarte mari probleme candidatilor. „Subiectele au fost potrivite pentru a urmari structurarea competentelor prevazute in programa scolara. Ele puteau fi usor abordate de elevi, in cele maxim 15 minute. Candidatii au trebuit sa recunoasca particularitatile stilurilor functionale, sa identifice tema textului si sa-si exprime parerea asupra subiectului”, a mai precizat inspectoarea Maria Lupu. Oficialul ISJ a mai precizat ca tinerii nu au fost surprinsi de aceste subiecte si datorita simularilor si numeroaselor ghiduri auxiliare pentru proba orala publicate de edituri. Notele acordate la probele orale sint definitive, ele neputind fi contestate. In plus, cei care nu reusesc sa ia nota 5.00 pierd aceasta sesiune de examen. In cazul in care candidatii nu stiu sa raspunda la cerintele de pe bilet, ei au dreptul sa extraga un alt bilet, caz in care nota este scazuta cu doua puncte.
Bacalaureat la 44 de ani
Pentru aceasta sesiune de bacalaureat s-au inscris 2471 de absolventi, din care 2310 din seria curenta. 166 dintre candidati sint restantieri din seriile anterioare. Din datele furnizate de ISJ, cei mai batrini candidati la bac sint nascuti in 1960, 1967 si 1979. Acestia sustin examenul in centrele de la Grupul Scolar de Electrotehnica, Grupul Scolar Agricol si Grupul Scolar de Transporturi Auto. Cei mai multi restantieri s-au inscris insa in centrele de la Grupul Scolar de Industrie Usoara si la Liceul „Ioan Slavici” Panciu. Cei mai putini absolventi ai seriilor anterioare s-au inscris la examen la Colegiul Cuza. De fapt, acest centru si cel mai mare din judet, aici sustinind examen nu mai putin de 339 de candidati. Cel mai mic numar de elevi inscrisi la bacalaureat sint la centrul din Panciu. (Camelia STANILA)
Bac cu emotii pentru elevii surdo-muti
Emotiile examenului de bacalaureat au fost putin altfel pentru cei 22 de absolventi ai Centrului „Elena Doamna” din Focsani. Tinerii cu deficiente auditive au trecut insa cu brio peste proba orala de ieri, cu toate ca au avut nevoie de un interpret pentru a comunica cu comisia de examinare. Candidatii au incercat sa demonstreze comisiei ca stiu lectia bine, gesticulind si articulind cuvintele in modul lor specific. De altfel, examenul a fost la fel de dificil si pentru profesori. Notele obtinute i-au multumit insa atit pe elevi, cit si pe cele doua diriginte care i-au insotit, Lonia Popescu si Virginia Cristea. „Notele de la scoala sint reflectate in notele obtinute in examen, spre surprinderea si multumirea noastra. Avem niste eleve foarte bune si, desi au avut emotii mari, s-au descurcat de minune. La scoala, noi comunicam intr-un limbaj triplu, limbaj verbal, mimico-gestual si dactileme. Acum, au avut in sala un interpret, conform metodologiei”, ne-a spus profesoara Lonia Popescu, de la Centrul „Elena Doamna”.
Ca si ceilalti tineri de virsta lor, absolventii de la „Elena Doamna” erau la fel de fericiti la iesirea din examen, la fel de joviali si dispusi sa impartaseasca din experienta lor. Si ei au fost asaltati de colegi, pentru a afla detalii despre ce se intimpla inauntru. Desi emotiile au fost poate duble, adolescentii s-au incurajat in permanenta unii pe altii. „Eu am luat nota 8,00. Mi-a cazut «Luceafarul» de Mihai Eminescu si romantismul. Nu a fost foarte greu, am invatat mult”, ne-a spus Georgiana Ene, una dintre cele mai bune eleve de la „Elena Doamna”. „Am luat 8. Subiectele au fost potrivite”, ne-a spus si Roxana Catana, o alta eleva cu deficiente auditive.
Pentru absolventii de la „Elena Doamna” urmeaza un alt mare hop – proba la limba moderna de miine. Toti au optat pentru limba franceza. Interpretii care au facilitat comunicarea intre elevi si comisie au fost numiti de Inspectoratul Scolar. La romana si limba straina ei sint ajutati de profesoara Elena Mazilu, iar la fizica, matematica, chimie si educatie fizica de profesoara Virginia Cristea. Pentru judetul Vrancea este al doilea an in care copiii cu deficiente sustin bacalaureatul. (C. STANILA)

Comentarii