Profesori la nivelul elevilor de V-VIII

luni, 19 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Profesori la nivelul elevilor de V-VIII

disciplina acoperita cu profesori, in marea majoritate a locurilor. Absolventii din acest an au stiut ca, pentru a obtine un post, lucrurile trebuie tratate cu foarte mare seriozitate. Ei au inteles ca exista o criza de posturi libere. Unii dintre candidatii din acest an erau deja titulari, dar au dorit o catedra mai buna”, au precizat sefii invatamintului vrincean. Informatica, pe de alta parte, nu i-a atras pe cei mai capabili absolventi. Notele obtinute au fost intre 3,15 si 8,85.
Vrincenii nu au fost atrasi nici macar de posturile libere scoase an de an la concurs, la anumite discipline deficitare. Doar la romana s-au mai acoperit citeva goluri. „La romana vom avea 15 profesori tineri care se vor titulariza si care vor avea ocazia sa relanseze invatamintul rural, care se afla in suferinta in multe localitati. Ramine de vazut daca vor accepta posturile, insa toti ne-am format in rural”, a afirmat inspectorul general Enache Mindrescu. La romana, doar trei candidati nu au promovat. Cea mai mare nota, 8.70, a fost obtinuta de Elena Deju.
Superficialitatea a dominat concursul de titularizare
Rezultatele bune obtinute la anumite discipline au fost umbrite de superficialitatea care i-a dominat pe majoritatea candidatilor la titularizare. Disciplinele reale, dar si limbile straine, au facut ca multi aspiranti la statutul de dascal sa sufere o infringere zdrobitoare la examen. Cel mai concludent exemplu in acest sens s-a inregistrat la engleza, unde din 24 de candidati doar 4 au promovat, insa nici unul nu a intrunit conditiile pentru ocuparea unei catedre titularizabile. Notele obtinute la aceasta diciplina s-au situat intre 2,15 si 5,90. „Ne-a dezamagit situatia de la engleza. Din unele observatii personale, multi dintre candidati provin de la invatamintul particular de scurta durata, unde nu au avut ocazia sa exerseze limba. Dar si la franceza a fost o dezamagire totala anul acesta”, este de parere „generalul” Mindrescu. O situatie aproape identica a existat la fizica, unde din 8 candidati au promovat doar 2, cu note de maxim 7,10. La chimie, in schimb, nu a existat nici macar o singura nota peste 7.00. Si la geografie notele obtinute de cei 7 candidati au fost intre 4,45 si 6,60. Note ceva mai bune au existat la biologie, avind in vedere ca aici majoritatea candidatilor au luat peste 7.00.
Oficialii din invatamint nu au fost multumiti nici de rezultatele de la educatoare, mai ales ca doar 4 persoane au obtinut note peste 7.00, iar 24 nu au promovat. Notele au fost intre 2,00 si 9,25, maximul fiind obtinut de Valentina Stoican. Contraperformantele au fost explicate de simpla prezenta fizica la concurs si de dezinteresul candidatilor pentru meseria de dascal. „Superficialitatea nu are ce sa caute in activitatea si cartea de vizita a unui dascal. Ce invatamint se poate face cu acesti oameni?”, se intreaba si seful ISJ.
Profesorii cu note sub 5 risca sa fie eliminati din sistem
Inspectorul general, Enache Mindrescu, a afirmat ca va face o analiza profunda a motivelor care au dus la rezultatele slabe din acest an, la titularizare. Astfel, profesorii care au obtinut note de 1 si 2 risca sa fie exclusi din invatamint, in cazul in care au ocupat un post in anii anteriori. „Unii candidati nu au confirmat anii de studii in facultate sau licee pedagogice. Sintem total dezamagiti de cei care au luat note de 1 si 2, care descalifica un cadru didactic. Nu pot sa accept ca la un asemenea concurs sa predai teze aproape goale, demonstrind ca ai cunostintele unui elev de V – VIII. Subiectele nu au fost foarte dure, asa cum se crede. Insa multi s-au prezentat la concurs din simpla dorinta de a se numara printre cei care s-au expus unei asemenea examinari. Vom analiza situatiile de 1 si 2, sa vedem daca aceste cadre didactice slujesc invatamintul vrincean. Vom hotari daca acestea vor putea ramine in sistem, pentru ca pasaportul lor de profesionalism este la cea mai joasa calitate, ca sa nu zic la un nivel foarte slab”, a declarat „generalul” Enache Mindrescu.
Oficialii din invatamintul vrincean sint de parere ca revenirea la sistemul clasic de examen are nenumarate avantaje, putindu-se urmari toti pasii parcursi de candidat pina la rezultatul final. Astfel, s-a putut realiza o mai buna ierarhie a valorilor. De asemenea, capii ISJ au sustinut si ideea introducerii unei taxe, care sa faca o selectie a celor care se inscriu la un concurs de titularizare. Potrivit afirmatiilor facute de oficiali, aceasta taxa ar trebui sa amortizeze platile ce trebuiesc facute de MEC, in conditiile in care pentru o singura teza s-au cheltuit 436 de mii lei.
23 de contestatii
Candidatii care nu sint multumiti de nota acordata de comisiile mixte de corectare, formate din profesori universitari si metodisti, mai pot depune contestatii si astazi. Ieri, 23 de contestatii au fost depuse la sediul Inspectoratului Scolar. Dintre acestea, 6 au fost depuse la romana, 5 la engleza, 4 la invatatori, 1 la matematica, 3 la educatie fizica, 1 la informatica, 1 la religie, 1 la transporturi si 1 la alimentatie publica. Notele urmeaza a fi afisate pe 22 iulie. In perioada 23 si 25 iulie se vor depune fisele cu optiuni pentru cele 352 de posturi titularizabile scoase la concurs de Inspectoratul Scolar Vrancea. Oficialii din invatamint apreciaza insa ca circa 95% din posturile scoase la concurs vor fi ocupate dupa etapele de repartitie. (Camelia STANILA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii