Prunache, "haiduc" in padurile Vrancei

duminică, 07 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Prunache, "haiduc" in padurile Vrancei

Anul 2000 a fost pentru protejatul puterii Cornel Prunache unul norocos, fiindca imediat dupa cistigarea alegerilor de catre PSD au fost eliberate si baierile pungii groase a banului public. Numele sau a devenit un leit motiv al incredintarilor directe si al asa-ziselor licitatii, cistigate cam in toate tipurile de investitii posibile. Numai ca, pe cit de tare strigau guvernantii ca pun la treaba numai oameni seriosi, pe atit in Vrancea situatia arata tocmai dimpotriva. Marturie stau dosarele pe rol introduse de Directia Silvica, una din institutiile cele mai afectate de "bunele intentii" ale afaceristului sus amintit. De altfel, tocmai din acea perioada, 2000 -2001, dateaza cele mai vechi datorii ale firmelor lui Cornel Prunache pentru lemnul impropriu spus "cumparat". Metoda era urmatoarea: copacii taiati erau ridicati de firma, iar in actele perfectate se preciza ca plata va fi facuta la o data ulterioara, a carei depasire ducea la penalizari. Numai ca azi asa, miine asa, "nota" lui Prunache la Silvic s-a incarcat pina la limite intolerabile. Cu toate acestea, reteta a functionat in continuare, avind sprijinul telefoanelor "de sus".
Silvicul "nu stie sa negocieze"
Anul trecut figurau pe rolul Sectiei Comerciale a Tribunalului Vrancea mai multe dosare ale caror protagoniste erau Directia Silvica Vrancea, pe de o parte, si societatile lui Cornel Prunache, pe de alta parte. Pentru datorii care nu mai puteau fi pasuite, la sfirsitul lui 2001 au fost actionate in instanta ForestRom SA Focsani si Tic Pers. Acestea datorau 3,7 miliarde, respectiv 600 de milioane, valoarea masei lemnoase ridicate si neplatite, plus penalitatile aferente. La inceputul lunii februarie 2002, Directia Silvica a deschis in instanta somatii la plata impotriva societatilor Aispa Star ’95 Focsani si Mecano Serv, administrate de acelasi Cornel Prunache sau apropiati ai acestuia.
Locurile de aprovizionare au fost, intre altele, ocoalele silvice Focsani, Grivita, Gugesti, Dumitresti, Galati, Lepsa si Tecuci. Sigur pe sine, seful "Aispa" depune, intr-unul din dosare, o intimpinare prin care contesta dreptul Directiei Silvice de a-l trimite in judecata. "Reaua credinta a reclamatei reiese si din faptul ca nu a incercat rezolvarea pe cale amiabila a litigiului si nu a chemat societatea (sic!) la negociere directa. Cu toate acestea, noi ne aratam in continuare disponibilitatea de a rezolva pe cale amiabila aspectele deduse judecatii", se mentioneaza in dosarul Directia Silvica vs "Aispa".
In cazul Aispa Star Tribunalul Vrancea a pronuntat recent o sentinta prin care someaza societatea sa plateasca Directiei Silvice in termen de 30 de zile 1,6 miliarde de lei cu titlu de "pret marfa" si 263 milioane de lei, cu titlu de "penalitati de intirziere". Celalalt dosar deschis in februarie se afla inca pe rol. Strins cu usa, Prunache a mai facut plati pe parcursul proceselor, dupa negocieri cu regia creditoare. Pentru a afla datoriile actuale ale societatilor sale catre Directie, am fost sfatuiti de aceasta sa consultam dosarele din instanta, data fiind lipsa de timp pentru documentare. Tocmai din acest motiv precizam ca cifrele avansate dateaza de la deschiderea in instanta a actiunilor pentru recuperarea banilor. Ramine de vazut daca silvicultorii vor merge pina la capat in justitie, apelind si la o executare silita a societatilor debitoare. Pentru ca datoriile la stat sint imprescriptibile, sau cel putin asa ar trebui, indiferent de suma si numele datornicului. (Carmen ANTON, Radu TOMESCU)

Comentarii