Prunache si Epure si-au impartit Romvitis-ul

joi, 18 iulie 2002, 23:00
5 MIN
 Prunache si Epure si-au impartit Romvitis-ul

In conditiile in care mari producatori de vinuri din Occident platesc studii de specialitate asupra renumitei zone viticole Odobesti si se pregatesc sa investeasca masiv, institutiile statului roman asista complice la jaful de proportii care se comite sub ochii lor. SC Romvitis SA Odobesti si-a declarat falimentul la inceputul lunii martie a acestui an. Procesul intrat pe rolul Tribunalului Vrancea a fost urmat de citeva reactii palide ale IGP-ului si Ministerului Agriculturii, care au descoperit citeva nereguli la fostul IAS, dar la privatizarea de acum citiva ani.
Aproape 200 de miliarde de lei, datorii catre Directia de Finante, Casa Judeteana de Pensii, AVAB Bucuresti, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Agentia Domeniilor Statului, Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap si alte institutii au fost "acoperite" de citeva miliarde pe care statul le-a recuperat prin vinzarea unor active importante. Casa de odihna "Sarba", fermele Calciu si Precistanu, sistemul de apa de la Virtescoiu, Vinoteca Romvitis, abatorul de la Precistanu si chiar plantatii de vie au fost vindute direct de aceleasi firme. De departe cea mai mare importanta vinzare a fost cea a Combinatului de Vinificatie, achizitionat de firma bucuresteana Dominus Grup. Cladirea Combinatului de vinificatie de la IAS Odobesti a fost vinduta la licitatie de catre Casa de Pensii, pe data de 27 iulie 2001. Pretul cu care s-a vindut acest imobil a fost de 4,4 miliarde de lei, o valoare pe care conducerea IAS-ului a considerat-o la acel moment sub cea reala a obiectivului. A fost insa una dintre cele mai reusite vinzari pentru ca de restul activelor avea sa se aleaga "praful de pe toba".
Omniprezentul Prunache
Pe linga sistemul de apa de la Virtescoiu, achizitionat cu 65 de milioane de lei, Corneliu Prunache a cumparat prin firma sa, Aispa Stars ’95 SA si alte importante active. Vinoteca societatii, evaluata la 2,7 miliarde de lei a fost adjudecata de Aispa Stars in urma unei licitatii, la pretul de 280 milioane de lei. Obiectele de inventar, apreciate si ele la 938 milioane de lei, i-au fost vindute cu 95 milioane. Crama Calciu, evaluata la 910 milioane de lei, a fost vinduta direct catre Aispa Stars cu suma de 950 milioane de lei. Cladiri, budane, instalatii si alte bunuri din inventar au intrat in patrimoniul celui mai important constructor al judetului, reprofilat din cite se pare si pe afaceri cu alcool. Prunache a achizitionat, fiindca tot a fost pomana, si 111 hectare de vie, cu numai 205 milioane de lei, ca tot fusesera evaluate la 2 miliarde.
Epure a cumparat Precistanu
Cunoscut ca un important om de afaceri in domeniul confectiilor, Valica Epure in patruns in forta la rindul lui in afacerile din agricultura. Patronul SC Vinstar SRL, societate infiintata in 2001 cu un capital de 20 milioane de lei, cu activitate principala – productia vinului din struguri, a cumparat de la Romvitis Abatorul Precistanu si Ferma de vaci Precistanu. Abatorul, al doilea ca marime din Vrancea, a fost cumparat de Vinstar cu 30 milioane de lei, desi fusese evaluat la 200 de milioane. Mijloacele fixe au fost vindute cu 4 milioane, desi valorau pe putin 37 milioane.
Cea mai buna afacere pe care a facut-o insa Epure este cea de la Ferma de vaci Precistanu. Singura ferma din Vrancea, fosta a statului si indemna de boli – siguranta care ii mareste valoarea, a fost cumparata cu 1,1 miliarde de lei, desi costa de zece ori mai mult. Cele peste 200 de capete de taurine din rasa Holstein pe care le-a gasit in grajduri valorau fiecare intre 40 si 50 de milioane de lei. Cu toate acestea, bunurile mobile al Fermei Precistanu au fost vindute pe 400 milioane de lei, dupa ce au fost evaluate la 3,6 miliarde iar bunurile imobile au fost cumparate cu 700 milioane in timp ce valoarea reala a fost estimata la 6,5 miliarde de lei.
De la Romvitis se cumpara si via
Executarile silite au lasat fosta IAS, falimentara, si fara citeva hectare de plantatie de vie. Dupa ce a fost cumparata plantatia, spalierii si sirma, Agentia Domeniilor Statului a arendat cumparatorilor si terenul, fiindca aveau dupa lege dreptul de preemptiune. Aipsa Stars s-a ales cu 116 hectare iar Vinstar-ul cu 300 de hectare, din care 271 la Precistanu si 29 la Unirea – Odobesti. Dupa aceeasi reteta au fost arendate, cu valori cuprinse intre 430 si 500 kg de griu la hectar, diferite suprafete catre principalii actionari persoane fizice ai IAS-ului.
Sarba ginerului lui Caragiale a ajuns tot la Epure
Conacul Sarba, transformat dupa nationalizarea din 1945 in casa de odihna a fost vindut la rindul lui pentru recuperarea datoriilor pe care fosta IAS le avea la buget. Construit in perioada interbelica de Petre Logadi, sotul Ecaterinei Caragiale, fiica marelui scriitor, conacul Sarba este presarat de istorii care fac din el aproape un obiect de patrimoniu. In zona se spune chiar ca la Sarba a venit si Regele Mihai, prieten de altfel cu subsecretarul de stat Logadi, care l-a si insotit in exil.
Evaluata la 195 de milioane de lei, Casa de odihna a fost vinduta cu 196 de milioane omului de afaceri Vladimir Tecuceanu, care a achizitionat si bunurile mobile cu 41 de milioane de lei, la o evaluare de 40 de milioane. Vladimir Tecuceanu este administratorul mai multor firme de confectii din Bucuresti, posibil partener de afaceri al lui Valica Epure. Afaceristul focsanean este vazut foarte des in zona, el ocupindu-se practic de casa de vacanta. Dupa vinzarea domeniului Sarba, la casa de odihna au fost facute transformari radicale ea devenind un adevarat loc de refugiu la staff-ului PSD Vrancea. Sarba a fost imprejmuita cu un gard partial metalic (gurile rele spun ca tabla este de la Romseh) si este dotata cu un foraj de apa la mare adincime. Proprietarul se poate mindri de asemenea cu gazonul bine intretinut, surprins de reporterii nostri.
Vinzari pe nimic la licitatii suspecte
Principalii actionari la Romvitis erau, inainte de faliment, SIF Transilvania cu 149.049 actiuni reprezentind 30% din capitalul social, Asociatia PAS cu 47,98% si actionarii PPM cu 22,02%. Din cadrul PAS, directorul general Toader Corduneanu si Dan Axente detin cite10,4%, Mihai Barbuta, Vasilica Mazilu, Gavrila Mitu si Adrian Porumb cu cite 6,7%, Alexandru Stanculescu cu 5,8% si restul salariatilor societatii in numar de aproape 100.
Reteta aplicata la impartirea pe ochi frumosi a patrimoniului fostei IAS se bazeaza pe vinzarea activelor la al treilea termen al licitatiei la care nu se prezinta nimeni. Acolo unde nu este vinzare directa cistiga cine ofera pretul cel mai mare, dupa ce se renunta la un prag de la care porneste licitatia. Intr-un fel, Directia de Finante si Casa de Pensii au facut tot ce-au putut ca proprietatea Romvitis sa nu se farimiteze, stiut fiind ca producatorii de vin sint convingatori la export de la o productie de 100 de vagoane in sus. Pretul "grijii" celor doua institutii pentru viitorul renumitului bazin viticol Odobesti ramine sa fie achitat de contribuabilii care cotizeaza constiinciosi la bugetul de stat. (L.GROSEI, R.JACHIANU, C.BOBEICA)

Comentarii