PSD se bate cu PNL pentru modificarea Legii Viei si Vinului

miercuri, 26 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 PSD se bate cu PNL pentru modificarea Legii Viei si Vinului

Viticultura vrinceana este in mare impas. Pentru a lucra un hectar de teren proprietarii viilor au cheltuit in acest an peste 25 de milioane de lei, insa majoritatea spun ca nu-si vor recupera banii dupa ce vor vinde strugurii. Fiindca multi nu au reusit sa vinda vinul de anul trecut, acestia nici nu mai au spatii de depozitare pentru vinul nou.
Dupa revolutie in Vrancea s-a inregistrat o scadere continua a viilor, astfel incit, in acest moment arealul viticol a scazut cu 1.500 de hectare de vie. Pe de alta parte, viile nobile batrine au fost inlocuite cu hibrizi, pe o suprafata de aproximativ 1.000 de hectare iar restul viilor nobile sint imbatrinite in proportie de 70%.
Nu in ultimul rind trebuie specificat faptul ca numarul celor care falsifica vinul a crescut ingrijorator, drept pentru care pretul strugurilor a scazut. Acest lucru face ca intr-un an agricol producatorii sa nu-si poata recupera nici macar banii pe care i-au bagat in intretinerea viilor, pretul unui kilogram de struguri fiind de aproximativ 2.000 de lei.
Propuneri pentru modificarea legii
Acestea sint problemele viticultorilor vrinceni pe care parlamentarii vor sa le rezolve. Din pacate, in acest moment, din motive de imagine politica, deputatii PNL si PSD vor sa aduca modificari Legii Viei si Vinului fiecare in partea sa.
Deputatul Nini Sapunaru a anuntat, in urma cu citeva saptamini, intentiile sale cu privire la modificarea Legii Viei si Vinului. Sapunaru sustine ca, in ceea ce-l priveste, amendamentele ar trebui sa se refere la crearea unui organism comunitar de verificare a activitatii de vinificatie si garantarea unui pret minim la struguri.
Deputatii PSD cred ca o solutie viabila, pe termen lung, de relansare a viticulturii ar fi crearea de vii nobile prin obligativitatea defrisarii viilor hibride si asigurarea, gratuita, a butasilor nobili.
Conform amendamentelor introduse de PSD, in maximum cinci ani toate viile hibride, din arealul viticol, ar trebui sa fie defrisate in timp ce viile din afara acestui areal ar trebui defrisate in maximum 10 ani.
Pe de alta parte, pentru a proteja viile, parlamentarii PSD vor sa-i oblige pe producatorii agricoli sa-si lucreze viile, astfel incit bolile sa nu se propage sub nici o forma. Amendamentele propuse de PSD Vrancea fac referire si la o serie de date tehnice privind producerea vinului. (T. N.)

Comentarii