Psihoza "marelui cutremur" revine

miercuri, 07 august 2002, 23:00
3 MIN
 Psihoza "marelui cutremur" revine

Romanii sint infricosati periodic cu iminenta unui cutremur devastator care va rade de pe fata pamintului blocurile lui Ceausescu. Cu atit mai mult se tem in astfel de conditii vrincenii, care stau pe un "butoi cu pulbere", recunoscut de seismologii din intrega lume. Sensibilul subiect a revenit in atentie o data cu publicarea unei constatari a Institutului Roman de Seismologie Aplicata din Bucuresti care atentioneaza ca in zona Vrancea are loc in prezent o importanta activitate seismica. Incepind din 20 iulie, statiile institutului au constatat o activitate deosebita pe care au comunicat-o presei. Pe realitatea seriei de cutremure de mica intensitate detectate au inceput sa apara speculatiile si chiar contrazicerile intre specialisti. Ultimele luari de pozitie de aseara, de la prestigiosul post de radio BBC, opun Institutul de Fizica a Pamintului si Institutul Roman de Seismologie Aplicata.
Este prevestit un cutremur?
"Incepind din data zilei de 20 iulie a.c., statiile seismice ale IRSA, dotate cu aparatura ultramoderna pentru monitorizarea precursorilor seismici – semnele fizice detectabile care anunta declansarea unui cutremur – au furnizat non-stop date despre valori anormale ale concentratiei de Radon 222 din pinza freatica, modificarea temperaturii si presiunii in aceasta, activitatea emisiei de infrasunte in reteaua de supraveghere cu microbarografe «spider», devieri ale cimpului magnetic local, aparitia fenomenelor de piezoelectricitate in sol etc.", se arata in comunicatul semnat de directorul general, inginerul fizician Adrian Ailenei. Institutul este proaspat infiintat si numele sau este vehiculat ca implicat intr-o afacere cu avertizoare in cazul producerii unui cutremur.
Dincolo de aceste speculatii, nu pot trece neobservate preocuparile din ultima jumatate de an a mai multor institutii cu privire la consolidarea unor imobile si chiar pregatirea populatiei pentru supravietuirea in caz de dezastru. Se inscriu aici incercarea impunerii unor reglementari privind asigurarea imobilelor si chiar frecventa unor exercitii de protectie civila. "Afirmatiile vehiculate in ultima vreme privind iminenta producerii, in Romania, a unui cutremur puternic reprezinta doar "speculatii propagandistice", intrucit nici un seism nu poate fi prevazut cu exactitate", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL).
Fizica Pamintului nu se teme
"Datele de acolo sint niste minciuni. In Vrancea nu poate fi pusa in evidenta nici un fel de variatie a Radonului. Am lucrat zece ani si am lucrat prin Institutul de Fizica si Energie Nucleara, deci aparatura extrem de sofisticata si n-am pus in evidenta asa ceva. Am lucrat cu japonezii si nici nu s-a pus problema. Nu stiu de ce vin ei cu o asemenea afirmatie mincinoasa, ca au pus in evidenta variatii de Radon in Vrancea", a declarat Gheorghe Marmurean, directorul Institutului de Fizica a Pamintului. Institutul pe care il conduce a pronosticat, pe baza studiilor proprii realizate in ultimii ani, ca un cutremur devastator, adica peste 7 grade pe scara Richter nu va avea loc mai devreme de 2006.
Pentru ca Vrancea a fost in centrul acestor discutii, l-am contactat pe seful Statiei Seismice Vrincioaia, Stefan Tataru, pentru a afla daca trebuie sa fim ingrijorati in privinta urmarilor activitatii seismice din aceste zile. "Este o activitate seismica normala, sint cutremure de magnitudine mijlocie. Eu sint pe aceeasi linie cu cei de la Institutul de Fizica a Pamintului, care monitorizeaza zona Vrancea de ani de zile. Institutul Roman de Seismologie Aplicata este un SRL creat recent. Trebuie sa-i credeti pe cei care au ani de zile de cind lucreaza in seismologie. Eu, ca om care lucrez aici de ceva vreme, nu cred ca va avea loc un cutremur catastrofal asa cum sustin cei de la I.R.S.A.", ne-a declarat Stefan Tataru, seful Statiei Seismice Vrincioaia. (Lacramioara BOTEZATU, Ciprian BOBEICA)

Comentarii