"Mediul" pune lacat la portile Marchim

joi, 01 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 "Mediul" pune lacat la portile Marchim

Accidentul ecologic de la Metadet Falticeni, in urma caruia albia Siretului a fost grav poluata cu cianuri, a bagat in priza inspectorii de mediu si in Vrancea. Marchim SA, singura unitate industriala de productie din Marasesti, este inchisa, incepind de ieri, pentru o perioada determinata. Aceasta masura radicala a fost luata de Inspectoratul de Protectie a Mediului, in urma unei anchete care a stabilit riscul ridicat de poluare pe care il prezinta societatea.
Controlul desfasurat de IPM si Inspectoratul de Protectie Civila a stabilit concluzii ingrijoratoare: 4 tone de fenilamina, 6 tone de sidapol si 600 kg de dietanolamina, substante deosebit de toxice folosite in procesul de productie, erau depozitate in conditii total improprii, care ar fi permis oricind o poluare accidentala a solului si pinzei freatice. Inspectorii de mediu au mai gasit in curtea Marchim si un recipient de 300 de litri cu acid clorhidric, neacoperit si neasigurat, linga o instalatie de productie improvizata.
Potrivit afirmatiilor directorului IPM Vrancea, Vasile Jalba, controlul de la Marchim, desfasurat ca actiune preventiva, a mai depistat si alte nereguli in gestionarea si depozitarea deseurilor feroase, pe linga cele legate de substantele chimice periculoase din fabrica. "Activele societatii sint prost administrate, instalatiile tehnologice sint degradate, iar incinta societatii este de-a dreptul insalubra. Din aceste motive SC Marchim a primit ordin de incetare a activitatii de productie, incepind cu 31 ianuarie ac. Societatii i s-a intocmit si un program de masuri urgente pe linia gestionarii in conditii de maxima siguranta a tuturor deseurilor si substantelor chimice periculoase", a declarat directorul IPM. Tot Vasile Jalba a precizat ca societatea din Marasesti a fost si amendata in urma controlului cu suma de 60 milioane lei. Redeschiderea ei pentru productie nu va fi posibila decit dupa ce masurile din programul avizat atit de Prefectura cit si de Consiliul Judetean vor fi puse in aplicare si va fi obtinuta si o autorizatie de mediu. Planul de masuri obligatoriu prevede, printre altele, inventarierea tuturor produselor cu risc si depozitarea lor in conditii de maxima siguranta, desfiintarea tuturor instalatiilor improvizate si a depozitelor de deseuri din curtea Marchim. Pe linga salubrizarea incintei si crearea unei evidente stricte a substantelor chimice periculoase, Protectia Mediului a cerut societatii si o copie a contractului de privatizare, termenul fiind 5 februarie a.c., pentru a verifica existenta si respectarea clauzelor de mediu.
Lucrurile nu se opresc insa aici. Prin o nota speciala, adusa la cunostiinta conducatorilor Marchim, neindeplinirea masurilor din program la termen, adica cel tirziu la mijlocul acestei luni, constituie infractiune, care se sanctioneaza conform legilor in vigoare.
Fabrica a fost privatizata in 2000
Reporterii "Monitorului" l-au contactat ieri telefonic pe directorul general al societatii din Marasesti pentru a-i consemna pozitia referitoare la inchiderea Marchim. "Nu pot sa discut aceasta problema. Considerati ca nici nu ati vorbit cu mine", a spus, vadit afectat, Iulian Mocanu, inainte de a-si inchide telefonul mobil.
Soarta Marchim, cindva mindria orasului Marasesti si aproape singura posibilitate de munca a locuitorilor acestuia, ramine inca incerta.
Societatea a fost privatizata in ianuarie 2000, cind patronul LVG, Lucian Avram, a cumparat prin licitatie organizata de FPS 70% din actiunile fabricii de detergenti. Pretul total de adjudecare a fost de 5,8 miliarde de lei, jumatate din pretul de pornire avansat pentru pachetul de actiuni. Lucian Avram a cerut atunci esalonarea platii pe o perioada de cinci ani, cu un avans de pina la 10 la suta. Merita retinut faptul ca pentru a fi privatizata, Marchim Marasesti a primit aviz de mediu, conditie necesara si prealabila declansarii procesului de vinzare-cumparare.
"Fabrica nu mai inseamna nimic pentru oras"
Se pare insa ca, in ceea ce priveste productia propriu-zisa la fabrica, privatizarea nu a adus noutati. Daca inainte de 1989 la societate lucrau mii de muncitori, circa 100 mai figureaza acum pe listele de angajati, majoritatea aflati mai mereu in concedii fara plata, din lipsa de comenzi.
Nici in momentul in care a primit ordinul de inchidere de la IPM Vrancea, Marchim SA nu desfasura, propriu-zis, o activitate de productie, ci se pare ca era in asteptarea unei comenzi la care s-ar fi putut incepe lucrul in circa doua saptamini. Din cauza decaderii accelerate a situatiei societatii, locuitorii Marasestiului nu mai privesc Marchim ca odinioara, adica locul unde majoritatea dintre ei isi cistigau piinea. "Fabrica nu mai inseamna nimic pentru oras. Nu mai are muncitori si nu avem prea multe informatii despre ce s-a intimplat acolo dupa privatizare. Am dori sa reinvie, dar se pare ca deja a inceput dezmembrarea ei", a declarat pentru "Monitorul" viceprimarul din Marasesti, Gheorghe Podaru.
Potrivit directorului IPM Vrancea Vasile Jalba, in afara Marchim, in Vrancea nu mai exista societati economice care sa constituie factori de risc ridicat din punctul de vedere al protectiei mediului. (Carmen ANTON)

Comentarii