Repetenti in clasa intii

duminică, 08 august 2004, 23:00
5 MIN
 Repetenti in clasa intii

Inceputul de an scolar, mai ales pentru bobocii din clasa intii, vine de fiecare data cu emotii. Scoala este un tarim nou, neexplorat pentru cei mici, un tarim in care pot descifra tainele abecedarului si ale aritmeticii, dezvaluite cite putin inca de la gradinita. Emotiile nu lipsesc insa nici la sfirsit de an, cind roadele muncii elevilor sint prilej de bucurie, dar si de suparare pentru parinti. Nici macar la clasa intii nu lipsesc situatiile de corigenta si de repetentie, sau de scadere a notei la purtare. Conform statisticilor intocmite de Inspectoratul Scolar Vrancea, la sfirsitul semestrului II al anului 2003-2004, nu mai putin de 295 de elevi din clasa I au fost declarati repetenti, avind corigente la trei sau la patru obiecte de studiu. In plus, 106 copii aveau corigente la unul sau la doua materii, iar 27 au ramas cu situatia neincheiata.
Cele mai mari probleme pentru bobocii de I-a sint cititul si socotitul. Aproape 100 dintre ei vor trece printr-o sesiune speciala de corigente.
Oricit de incredibil ar parea, primul an de scoala nu este atit de simplu pe cit il considera unii. Si in clasa intii se intilnesc destule cazuri de corigente, repetentie sau scaderi ale notelor la purtare. La sfirsitul semestrului al doilea, 17.421 de elevi, din cei 18.583 inscrisi in clasele I – IV, au promovat cursurile ciclului primar. Dintre acestia 4.683 sint din clasa I. Procentul general de promovabilitate, de 94,57% este mult mai bun insa decit cel pentru clasa I, de 90,42%. Numarul celor care nu au reusit sa obtina minim calificativul suficient la toate obiecte se situeaza in jurul a 400. 28 de „boboci” au avut corigente la un singur obiect, 78 la doua, in timp ce 130, respectiv 165, au ramas corigenti la 3 si la 4 obiecte, ceea ce i-a dus in situatia de a repeta clasa.
Conform statisticilor intocmite de oficialii din invatamint, cei mai slabi elevi sint cei din mediul rural. In anul scolar 2003 – 2004, 319 din cei 401 de corigenti ai claselor I au invatat in scolile de la sate. Situatia este cu atit mai dramatica cu cit 144 dintre acestia au ramas corigenti la patru obiecte, reprezentind aproape un sfert din totalul corigentilor din clasele I-IV. Alti 81 de elevi din rural vor trebui sa repete clasa I din cauza calificativelor de insuficient, obtinute la 3 discipline. La sfirsitul clasei I, 27 de elevi au ramas cu situatia neincheiata, dintre care 12 sint fete. Majoritatea celor care nu au situatia scolara definitivata, respectiv 17 elevi, sint din Marasesti. Inspectorii scolari spun ca situatia precara a familiei este una dintre principalele cauze care determina scaderea interesului pentru carte. Cu toate acestea, doar doi elevi de clasa I au avut nota scazuta la purtare, pina la 7.00, dar nici unul nu a fost eliminat din scoala. Corigentii mai au o sansa in luna septembrie. Oficialii din invatamint au precizat ca elevii din clasele din invatamintul primar, precum si cei din ciclul gimnazial si liceal, altele decit cele terminale, din clasele din invatamintul profesional, postliceal si de maistri se vor prezenta la examene in perioada 1-8 septembrie.
Zeci de elevi nu mai sint interesati de carte
Tranferurile, completate cu nescolarizarile si cu abandonul scolar au diminuat efectivele la clase si in anul scolar 2003 – 2004. Desi la sfirsitul primului semestru au existat 86 de nescolarizati in ciclul primar, la sfirsitul anului numarul acestora a ajuns la 148 de elevi, din care 59 numai in clasa I. Si de aceasta data scolile de la sate detin suprematia, mai ales in localitatile cu familii de etnie rroma. Statisticile ISJ arata ca 65 de elevi nescolarizati in clasa I exista numai in Slobozia – Bradului, alti 12 in Homocea si 10 in Timboiesti. „Principalele motive ale abandonului scolar sint situatiile financiare precare, cumulate si cu distantele mari pina la scoala”, a afirmat inspectorul general al ISJ, Enache Mindrescu. Oficialii din invatamint au precizat si faptul ca zeci de copii „leaga scoala in gard” pentru a pleca cu parintii in strainatate. (Camelia STANILA)
Cei mai multi elevi „dispar” in clasele V – VIII
Cei mai multi elevi care nu s-au prezentat la cursuri sint din ciclul gimnazial, aici existind nu mai putin de 408 de nescolarizati. 129 de elevi au „disparut” inca din clasa a V-a, in timp ce alti 109 nu au mai frecventat scoala in clasa a VIII-a. 64 dintre elevii declarati nescolarizati de catre Inspectoratul Scolar provin din Slobozia Bradului, 42 din Marasesti, 41 din Homocea, 19 Timboiesti, 17 din Vidra, 13 din Paunesti, 11 din Racoasa, in timp ce alti 22 de copii au abandonat cursurile Liceului Teoretic din Odobesti. In clasele liceale, doar patru elevi au fost declarati nescolarizati. Scolile profesionale si cele complemenatre s-au confruntat insa cu mult mai multe astfel de situatii, 75, respectiv 15. Motivele pentru care tinerii au abandonat scoala s-au diversificat in ultimul an scolar. Daca pina acum motivul principal al incetarii studiilor era plecarea in Occident, indeosebi odata cu mutarea definitiva sau temporara a parintilor, acum saracia i-a indemnat pe minori sa „evadeze” prin casatorie. Tinerii care din diverse motive prefera sa-si intemeieze o familie sint insa din zone mai sarace ale judetului, cum ar fi orasul Marasesti sau comunele Slobozia Bradului si Timboiesti. Sefii invatamintului vrincean s-au confruntat cu aceasta situatie pentru prima data, numai in primul semestru existind 20 astfel de cazuri. (C. STANILA)
Indisciplina la liceu
Cei mai indisciplinati elevi sint cei de la liceu, potrivit statisticilor Inspectoratului Scolar. 54 de elevi din clasele IX-XIII au fost eliminati pentru absente si alti 11 pentru alte motive. Pe de alta parte, nu mai putin de 103 elevi au fost exmatriculati, din care 101 pentru absentele acumulate pe parcursul anului. Cei mai multi chiulangii exmatriculati au urmat cursurile unui liceu in oras, insa doar 11 sint din clasa a IX-a si 14 dintr-a XII-a. Tot pentru absente au fost scazute notele la purtare la citeva sute de liceeni. 137 de elevi au incheiat semestrul al doilea cu note la purtare sub 7 din cauza absentelor, iar alti 67 din alte motive. De asemenea, 362 de elevi au avut note de 7 la purtare. Potrivit statisticilor, cei mai indisciplinati au fost elevii Grupului Scolar de Electrotehnica Focsani, aici existind 94 de note scazute la purtare. Astfel de masuri au fost luate si pentru 52 de elevi de la Grupul Scolar Marasesti, 49 de la Grupul Scolar Forestier, 30 de la Constructii Montaj, 27 de la Sportiv sau pentru 25 de elevi de la Liceul Teoretic Panciu.
Si elevii din clasele V – VIII au avut batai de cap din cauza absentelor, insa nici unul nu a fost eliminat sau exmatriculat din acest motiv. 292 de elevi s-au trezit insa cu note de 7 la purtare, iar alti 120 au avut note sub 7, din care 61 pentru absente. Cei mai multi elevi sanctionati, 33, au fost inregistrati la Marasesti. Si la Vidra au fost luate masuri de scadere a notei la purtare la 30 de elevi, dar si la Liceul Teoretic Odobesti si Slobozia Bradului, unde au existat 28, respectiv 26 de astfel de cazuri. (C. S.)

Comentarii