Revolutionarii sint in pragul unui nou scandal

miercuri, 18 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Revolutionarii sint in pragul unui nou scandal

Impartirea paminturilor facuta de Primarie revolutionarilor a iscat nemultumiri in rindul acestora. Pina in acest moment doua persoane au cerut "sistarea procedurii de eliberare a titlurilor de proprietate", pe motiv ca Primaria a acordat paminturile "fara transparenta, acest lucru ducind la defavorizarea unora dintre revolutionari".
Revolutionarii care acuza Primaria sint Puiu Siru si tatal lui Toader Budisteanu, zis Bahnet, decedat anul trecut in Italia. Cei doi revolutionari, unii dintre cei care s-au aflat in primele rinduri ale miscarilor din Focsani, in decembrie ’89, au primit cite un hectar de teren agricol, pe raza comunei Slobozia Ciorasti. Ei spun ca alti membri ai asociatiilor de revolutionari, a caror participare la Revolutie poate fi oricind contestata, au primit terenuri mult mai bune, chiar la Cring. "As fi putut obtine oricind acest drept asa cum au facut-o altii. Am asteptat insa sa fie rezolvate mai intii problemele celor deposedati de pamint de comunisti. Acum cind aceste probleme au fost rezolvate si a venit rindul revolutionarilor, cred ca modul in care Comisia Locala a impartit aceste terenuri, pe doua amplasamente diferite, confirma modul in care actuala putere se straduieste «sa-i recompenseze» pe toti cei care nu impartasesc aceleasi convingeri politice", ne-a spus Puiu Siru.
Anularea titlurilor
Siru a cerut in scris Primariei ca, in ceea ce-l priveste, Comisia Locala de aplicare a Legilor Funciare ar trebui sa sisteze procedurile de eliberare a titlurilor de proprietate pina la o noua analiza. "Solicit acest lucru deoarece nu am fost consultat si exista date certe ca am fost defazorizat fata de alti beneficiari ai acestei legi, care, in urma unor demersuri mai putin transparente, au fost pusi in posesie pe terenuri net superioare", se arata in memoriul trimis de Siru catre Primarie.
Referirile lui Siru sint adresate in special celor 13 membri, din "Asociatia Revolutionarilor din Decembrie ’89" care au primit pamint la Vinatori, pe un teren pe care ar fi trebuit sa fie un izlaz comunal, in timp ce restul de 17 revolutionari, membri ai "CORD ’89" nu au obtinut teren decit pe linga o linie ferata, din Slobozia Ciorasti.
Culmea, cei improprietariti la Vinatori sint numai cetateni de vaza, printre care presedintele asociatiei, Ioan Stefan, procurorii Santa Atilla si Nicolae Bostiog sau omul de afaceri Bogdan Vasile. La polul opus, la Ciorasti cei care au primit pamint sint mai degraba revolutionari considerati ca fiind opozanti ai actualei puteri: Puiu Siru, fost director la Inspectoratul de Cultura, Ioan Serghi, directorul DGMPS si protopopul Ionel Ene.
Pe linga acesti 30 de revolutionari care urmeaza sa-si primeasca titlurile de proprietate in Vrancea au mai beneficiat de prevederile Legii 42/’90 si alti 19 revolutionari.
Aceste terenuri au fost insa acordate direct de Consiliile Locale de pe raza carora locuiesc respectivii revolutionari. Ieri, reporterii nostri au incercat sa-l contacteze pe viceprimarul Constantin Dan Radovici pentru a comenta acuzatiile formulate de Puiu Siru insa acesta nu a putut fi de gasit.

Ranitii din Decembrie ’89 au primit o diploma aniversara
In tot acest timp, din cei 27 de invalizi vrinceni ai Revolutiei din ’89, opt dintre acestia au primit anul trecut doar o simpla diploma aniversara, de la presedintele Romaniei.
Decernarea diplomelor s-a cerut a fi un moment care sa marcheze cei 10 ani de la Revolutia Romana Anticomunista din Decembrie ’89, "ca o recunostinta a meritelor avute la inlaturarea sistemului totalitar comunist si instalarea in Romania a unei societati bazate pe libertate", sau cel putin asa se preciza pe diploma pe care au primit-o cei care in decembrie ’89 au fost raniti in Bucuresti sau Timisoara.
Diploma, eliberata de presedintia Romaniei, a fost inminata eroilor de vicepresedintele Asociatiei Revolutionarilor, doctorul Paul Alexandru, ranit si el in revolutie si de fostul prefectul Ionut Constantinescu.
Astfel, la Tifesti cei doi i-au inminat diploma lui Marian Tabacaru, impuscat in picior la Timisoara, la virsta de 18 ani; la Tifesti aceiasi diploma a primit-o subofiterul in rezerva Marian Giughina, care la revolutie a fost secerat de 7 gloante, atunci avea 23 de ani.
La Panciu, alti sase revolutionari au primit o astfel de diploma, ei se aflau la Bucuresti cind s-a tras in masina lor. In afara de diplomele comemorative, acesti oameni n-au mai primit nimic. "Statul nu m-a ajutat cu nimic, nici un vehicul nu mi-a dat, cu toate ca sint invalid. Am primit doar 0,3 hectare de vie", ne-a declarat Marian Giughina, cel din care doctorii au scos 7 gloante la Revolutie. (T. NEGULESCU)

Comentarii