Sarbatorile pascale lasa vrincenii cu buzunarele goale

miercuri, 31 martie 2004, 23:00
6 MIN
 Sarbatorile pascale lasa vrincenii cu buzunarele goale

Pina la Sarbatoarea Invierii Domnului nu mai e mult, timp in care gospodinele se pregatesc sa ofere familiilor o masa festiva incarcata cu bucate traditionale. Cu bani suficienti sau nu, focsanencele au luat cu asalt pietele pentru a cumpara din timp cele necesare mesei pascale. Cum in Romania toate produsele se scumpesc in apropierea sarbatorilor, Pastele reprezinta mana cereasca pentru comercianti. Ei si-au calculat deja majorari ale incasarilor si se pregatresc sa salte preturile pe masura sarbatorii. Pe linga carnea de miel si alcoolul care sa se potriveasca ocaziei, deserturile preferate in luna aprilie ramin cozonacii, dar si iepurasii si ouale de ciocolata. Desi nu au operat inca modificari importante de pret, avind experienta anilor trecuti, cumparatorii se asteapta ca preturile sa o ia razna in Saptamina Patimilor. Pe linga produsele alimentare specifice, vinzatorii din magazinele focsanene spun ca cererile au crescut semnificativ si pentru cadouri traditionale de sezon, textile, cosmetice, incaltaminte si chiar luminari. Un calcul simplu arata ca numai pentru masa traditionala de Paste vrincenii trebuie sa pregateasca in jur de 2,5 milioane de lei.

Cei care vor sa mai faca economie au luat deja cu asalt magazinele in cautarea ofertelor. Pentru a profita de sarbatori, cind vinzarile merg bine, comerciantii incep in aceste zile sa se intreaca in cresterea preturilor la alimente. Intrebat cum merg vinzarile, Nicolae Misan, unul din comerciantii din Piata Moldovei, spune ca oamenii de rind prefera sa cumpere lucruri ieftine si de proasta calitate. „Asa pot cumpara mai multe lucruri de care au nevoie. In apropierea Pastelului va fi foarte aglomerat, asa ca unii isi fac cumparaturile din timp. Eu pot spune ca cea mai mare vinzare am avut-o la luminari”, povesteste tinarul. La standurile cu produse specifice sarbatorilor a aparut deja concurenta. Fiecare vinzator incearca sa-si laude marfa cum stie mai bine. Pe tarabe se gasesc cele mai bune ingrediente pentru cozonaci si pasca, dar si vopsea de oua cu preturi de la 15.000 la 80.000 de lei. Oamenii se uita mai intii la preturi. „Mie, personal, mi-ar ajunge trei milioane de lei pentru a-mi face cumparaturile de Pasti. Ma intreb cum vor petrece Pastele cei care au intradevar bani. Numai «mirosurile» pentru cozonaci costa peste 100.000 de lei”, spune vinzatoarea Elena Ivascu. Deocamdata, faina, zaharul si uleiul au ramas la aceleasi preturi. Ouale care sint destul de cautate in aceasta perioada, momentan, se gasesc la 4.000 de lei bucata, dar comerciantii spun ca preturile vor creste. „Clientii care vin sa cumpere oua de Pasti, cumpara de obicei in cantitati mai mari, pentru ca sint constienti de rapiditatea cu care vor urca preturile in ultima saptamina. Cred ca un ou va costa peste 5.000 de lei”, spune vinzatorul Ionel Petrea.
500.000 de lei mielul
Carnea de miel, atit de folosita in mincarurile traditionale pentru Pasti, nu a aparut inca in cantitate mare pe piata, insa comerciantii sint de parere ca un kilogram va costa intre 130.000 si 170.000 de lei, fata de 110.000 – 130.000 de lei cit a fost anul trecut. Producatorii spun ca au inceput deja taierile de miei, dar cele mai mari vinzari se vor produce abia saptamina viitoare, cu doua – trei zile inainte de Paste. „Kilogramul de carne de miel ar putea ajunge pina la 170.000 de lei, cu 50-60.000 de lei mai scump decit anul trecut. Preturile ar putea fi si mai mari pentru ca ciobanii sint liberi sa stabileasca ce preturi vor. Deja oamenii au inceput sa se intereseze si au fost adusi in piata primii miei. Pretul exact al carnii va fi stabilit in functie de cererea si oferta din Saptamina Mare”, ne-a declarat patronului unei boxe de carne din Piata Moldovei. Deja in Piata Moldovei au inceput amenajarile pentru infiintarea punctelor autorizate de sacrificare si desfacere a mieilor. In oborul de vite se pot cumpara si mieii vii. Ciobanii vrinceni vind mielul de 7 – 8 kilograme cu aproximativ 500.000 de lei, adica in jur de 70.000 de lei kilogramul viu. La concurenta sint iezii, care au preturi usor mai mici decit mieii. Cunoscatorii spun ca iedul este foarte gustos si mult mai dulce decit mielul, iar preparatele traditionale ies la fel de bune si cu aceasta carne. In magazine nu se vind insa iezi, dar cei interesati ii cumpara direct de la ciobani.
Goana dupa „putin si ieftin”
Prin pietele focsanene, cumparatorii sint mult mai agitati ca de obicei, fiecare dintre ei indreptindu-se spre case cu sacosele mai mult sau mai putin pline. In aceasta perioada, in care crestinii ar trebui sa astepte cu bucurie si pace in suflet Invierea Domnului, lipsa de bani pentru cheltuielile de Pasti le-a sters oamenilor entuziasmul firesc. Un calcul simplu arata ca numai pentru cumparaturile obisnuite intr-o asemenea ocazie, o familie cu patru persoane trebuie sa puna la bataie cel putin 2,5 milioane de lei. Pentru a face fata, multi cumpara putin si ieftin. „In alti ani asteptam cu bucurie Pastele. Parintii mei erau cei care trebuiau sa se ocupe de toate pregatirile. Acum, de cind locuiesc singura, mi-am dat seama ca o sarbatoare nu e intotdeauna un motiv de bucurie atunci cind bugetul nu iti permite. Consider ca in Romania salariile sint mult prea mici pentru ca un roman obisnuit sa poata petrece o sarbatoare asa cum ar fi normal”, spune Ionela Corneanu, in virsta de 28 de ani. Oamenii sint ingrijorati si de faptul ca vor creste preturile. „Lumea nu mai are bani, dar preturile cresc mereu! Ca sa-si faca bietii oameni cheltuielile de Pasti, le-ar trebui cam sase-sapte milioane de lei, mai mult decit un salariu mediu pe economie”, spune Florentin Covaci, vinzator la o taraba din Piata Moldovei. Totusi, chiar daca vrincenii se pling mai mult ca in alti ani, fiecare se straduieste sa aiba ce pune pe masa, acum, in preajma sarbatorilor. (Mihaela LOTRU)
„Pacalilea preturilor” – certitudinea de 1 aprilie
Ziua Pacalelilor incepe si cu certitudini, pe care focsanenii le vor simti pe propria piele. Incepind de astazi, si pe parcursul acestei luni, vom plati mai mult la gaze naturale, transport in comun, griu, carne si produse din carne, precum si alte alimente. Gazele naturale se vor scumpi, pina la sfirsitul anului, astfel ca metrul cub de gaz va ajunge la 6000 de lei. Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale tariful la gaze va creste incontinuu pina in 2007. De asemenea prognozele sint sumbre, aratind ca pretul gazelor naturale va ajunge la 190 dolari/mc, iar asta inseamna aproape 50 la suta mai mult decit la inceputul acestui an. Se pare ca cei mai afectati de scumpirea gazelor naturale vor fi cei care au centrale de apartament, pe linga marii consumatori. Toate aceste scumpiri au si anumite motivatii. Astfel, scumpirea carnii si a produselor din carne vine ca o consecinta a majorarii taxelor de import si a cresterii de tarife la utilitati. Acest lucru va impieta si asupra industriei alimentare, producatorii din acest domeniu avind intentia de a majora si ei cu citeva procente preturile. Nici pretul la griu nu va ramine neschimbat, iar acest lucru va avea consecinte directe asupra pretului piinii. Focsanenii vor plati de astazi sapte mii de lei, cu o mie de lei mai mult, si pentru o calatorie cu mijloacele de transport in comun. Si pentru ca biletul s-a scumpit, si preturile abonamentelor au fost indexate, astfel ca cetatenii vor plati 55.000 de lei pentru un abonament de 10 calatorii, 165.000 pentru unul cu 30 de calatorii si 265.000 de lei, pentru abonamentele valabile 50 de calatorii. Inflatia de 110,8% in lunile iunie 2003 – februarie 2004, marirea costurilor de leasing prin cresterea euro si cresterea costului la piesele de schimb si a carburantilor, au fost motivele invocate de societatea de transport public pentru cresterea preturilor. Certitudinea de ziua pacalelilor ramine tariful la energie electrica, care se pare ca va ramine neschimbat, cel putin pina la 1 iulie. (Sebastian OANCEA, Marius GRIGORESCU)

Comentarii