Satele „provinciei europene” intrate la apa

miercuri, 14 aprilie 2004, 23:00
11 MIN
 Satele „provinciei europene” intrate la apa

Apele de primavara s-au revarsat si peste judetul Vrancea. Desi in urma cu doua zile, prefectul George Baesu se arata increzator ca ploile abundente din ultimele zile nu vor afecta judetul, ieri, unele sate si comune aratau ca si Cimpia Nilului cind este inundata. La ultima videoconferinta cu judetele, ministrul delegat pentru administratia publica, Gabriel Oprea, a avertizat si conducerea judetului nostru asupra pericolelor inundatiilor. Ministrul a prezentat si prognoza sumbra pentru urmatoarele zile si a cerut autoritatilor locale sa intre in stare de alerta maxima, pentru a preveni producerea de victime ori daune materiale. Cu toate acestea, autoritatile au spus ca sint sanse minime sa fim inundati. Se pare ca ploaia nu a intrat in alarma in urma acestor avertismente, astfel ca apa a batut la poarta multor sate si comune din „provincia europeana”. Mai mult, daca la inceput primarii se bucurau ca ploaia va uda culturile, ulterior au realizat ca situatia poate deveni dezastruoasa. Ieri dimineata, un focsanean a fost luat de apele involburate ale riului Milcov, fara ca echipele de interventie sa poata face ceva. De asemenea, multe gospodarii au fost inundate, la fel si terenuri agricole si drumuri, dupa ce apele au iesit din matca. Toate acestea au luat autoritatile pe nepregatite.
La prima ploaie mai serioasa, homocenii „se dau in barci”
Unii locuitori ai satului Costisa din Homocea au avut o noapte de cosmar. Satenii n-au putut inchide un ochi, asteptind ingroziti, in cizme de cauciuc si pelerine improvizate din saci de polietilena, sa le urce apa pina in pat. Cele sase case, incepind cu cea a lui Vasile Grindei, au fost inundate inca din toiul noptii, iar oamenii au incercat disperati sa faca santuri cu lopeti si hirlete. Abia in cursul diminetii au venit si pompierii de la Adjud, dupa ce a insistat primarul comunei Homocea, Mircea Spinu. „Noi i-am chemat pe la 5,30 dimineata, dar ei au venit pe la vreo 8, ca le trebuia intii aprobarea de la primarie”, a explicat Vasile Grindei. „Au scos ei ceva apa din cimp si din curti, dar restul ne-a lasat sa ne descurcam singuri. Au spus ca «cine le plateste lor combustibilul?» si-au plecat fara sa termine treaba. Asa se intimpla de patru ani incoace, si abia acum se gindesc cei de la primarie sa ne faca vreun dig sau santuri mai adinci. Sa veniti sa vedeti cind e si mai rau. Sint zile cind apa urca pina la tita vacii”, a spus amarit Ionita Nichita. „Uitati-va la podurile astea! Inainte erau tarcuri si canale facute pe coasta la padure, dar in ultimii ani nu s-a mai ocupat nimeni de ele”, a completat si o femeie ocupata sa arunce apa din hol cu un lighean de plastic. Pompierii au plecat in jurul prinzului pentru ca au primit apeluri si din alte locuri inundate. Pentru a degaja apa strinsa pe terenurile inundate, un excavator a sapat un sant pentru subtraversare chiar prin soseaua care strabate satul. Desi a afirmat ca nu mai este dispus sa dea informatii „Ziarului de Vrancea”, primarul din Homocea, Mircea Spinu, a fost „amabil” si a dat citeva amanunte despre situatia din Costisa. Astfel, potrivit spuselor primarului, pe la ora 18,00 totul era sub control. „S-a executat subtraversarea, nu sint victime, totul este sub control acum”, ne-a declarat Spinu. De mentionat ar fi si faptul ca ploaia de ieri a spalat si gunoaiele de pe islazul comunei Homocea, gunoaie mai vechi si mai noi, pe care primaria s-a laudat ca le-a curatat. Desi Garda de Mediu a impus ca pina la 31 martie sa fie curatat complet islazul comunal, iar DSP-ul si DSV-ul a amendat Consiliul Local pentru neridicarea gunoaielor, ieri, noi resturi „postpascale” erau spalate de ploaia care nu se mai oprea.
Apa a batut si la usa Ploscuteniului
Citeva case marginase din comuna Ploscuteni au avut si ele probleme cu scurgerile de pe coasta. Apa le-a acoperit complet gradina si, acolo unde nu erau praguri, le-a intrat si in casa. „Din sat, la noi se stringe cel mai mult. Se intimpla la fel de cite ori ploua. Ne-am plins pe la Primarie, dar cine ne baga in seama?”, spune suparata sotia lui Eronim Baciu. Terenul fostului stadion este inundat. Cladirea Caminului cultural, aflata acum in renovare, este si ea inconjurata de apa pina la prag. Localnicii spun ca odata erau citeva santuri de evacuare, dar Primaria i-a dat voie sa mai ia o parte din pamint unui localnic si noua cota a terenului permite inundarea, terenul nemaiavind nici un sant.
Pompierii sint solicitati in mai multe locuri, in acelasi timp
Din cauza cantitatilor mari de apa strinsa de la afluenti, unul din bratele Trotusului a trecut peste partile mai joase ale digului de protectie si s-a revarsat peste pajiste, aproape de podul rutier de linga Adjud. „Au fost inundate in jur de 20 hectare de pajiste, gradini si curti aferente gospodariilor adjudene de pe strada Horia, dar apa nu a ajuns pina la case. Echipele de interventii au facut citeva brese, iar apa inregistreaza in acest moment un nivel stationar”, a declarat Constantin Lazar, inspector la Serviciul de Protectie Civila al Municipiului Adjud. Doar din scurgerea apei de la ploaie, alte treisprezece case din satul Domnesti, comuna Pufesti, au avut curtile si gradinile inundate. In citeva case, apa a intrat chiar in holurile de la intrare. Pompierii de la Grupul „Anghel Saligny” Focsani au intervenit in cursul zilei de ieri pentru scoaterea apei din mai multe gospodarii. „Am intervenit in comunele Homocea, satele Costisa si Lespezi, la Pufesti, in satul Domnesti si la Urechesti, in judetul Bacau. Au fost inundate cite cinci case la Homocea si Pufesti, iar la Urechesti in jur de 12 locuinte. Apa se afla in curtile gospodariilor si era un pericol ca aceasta sa intre in casele oamenilor. De fapt, la Homocea si Urechesti au fost probleme de fiecare data cind a plouat”, spune colonelul Gheorghe Tepes, seful G.P. „Anghel Saligny” Focsani.
Localnicii afectati de inundatii spun ca apa nu le-ar fi creat probleme daca autoritatile ar fi luat din timp masuri pentru curatarea santurilor de scrugere sau efectuarea unor lucrari minime de protectie. (Grupaj realizat de Sebastian OANCEA, Doina DAMIEAN si Dan CHIRIAC)
Focsanean luat de apele involburate ale riiului Milcov
un barbat care incerca sa traverseze riul cu caruta a fost luat de ape. martorii oculari spun ca animalul s-a speriat si a rasturnat atelajul. echipele de interventie n-au putut face nimic pentru salvarea barbatului. abia aseara, cadavrul a fost scos la mal
Un focsanean a fost luat, ieri dimineata, de apele involburate ale riului Milcov, care au crescut brusc in ultimele 48 de ore. Potrivit politiei, barbatul, a carui identitate nu era cunoscuta, a incercat sa scurteze drumul ce leaga comunele Golesti si Cimpineanca, a traversat pina la mijlocul riului, dar s-a rasturnat. La un moment dat, calul s-a speriat, s-a ridicat in doua picioare si a rasturnat atelajul. Caruta s-a rupt in doua, prima bucata raminind blocata in riu, cealalta fiind dusa in aval cu tot cu carutas. Surprinzator, calul a reusit sa se salveze si a iesit din apa, in vreme ce trupul barbatului a fost luat de ape. Tragedia s-a derulat sub ochii citorva oameni care cotrobaiau la rampa de gunoi a Focsaniului. Mai grav este ca echipele de salvare n-au putut face nimic pentru ca nu au echipaje adecvate pentru acest tip de interventie.
La fata locului s-a deplasat un echipaj de la Serviciul Judetean de Ambulanta, condus de doctorul Nicolae Varasciuc, precum si un echipaj de interventie a Grupului de Pompieri „Anghel Saligny”. Din pacate, echipele nu au putut interveni, apele crescute ale Milcovului, precum si lipsa dotarilor, facind imposibila misiunea de salvare. „Din pacate, apele crescute ne-au impedicat sa intervenim. Nu avem dotarile specifice pentru a interveni in astfel de situatii. Barbatul a cazut, a ramas blocat sub caruta rasturnata de cal, si a fost dus in aval. Cel mai probabil acesta este decedat”, a spus sergentul major Catalin Gurau, seful echipajului de pompieri, aflat la fata locului. Echipajele de salvare au fost alarmate de o familie de tigani, care isi face veacul in apropierea gropii de gunoi de la Golesti. „L-am vazut cind a intrat in apa cu caruta. A reusit sa mearga citiva metri, dupa care calul s-a speriat. Barbatul a ramas blocat sub caruta rupta si a fost dus de ape. Barbatul meu a vrut sa intervina, dar era mult prea riscant. Am anuntat autoritatile”, spune Maria Turcitu, femeia sub ochii careia s-a derulat intreaga tragedie. Calul a reusit sa iasa din apele involburate ale Milcovului si a fost preluat de oamenii care lucreaza la groapa de gunoi. Medicii de la Salvare, care au stationat timp de mai bine o ora in zona respectiva, au renuntat la ideea salvarii barbatului in momentul in care devenise evident ca acesta nu mai putea fi gasit. „Stam de mai bine o ora aici, dar, din pacate, nu putem face nimic. Autoritatile nu au intervenit pina in acest moment si barbatul a fost dus de ape. Din pacate, cel mai probabil, acesta este deja decedat”, declara doctorul Nicolae Varasciuc, seful Serviciului Judetean de Ambulanta. Toti cei prezenti la fata locului au asteptat interventia cu o barca pneumatica a Protectiei Civile. „Din pacate, barca noastra nu poate fi introdusa in riul Milcov. Apa este prea mica si elicele barcii ar putea sa se rupa. Nu avem dotarile necesare pentru a interveni in asemenea situatii”, ne-a spus maistrul militar Gabriel Hornoiu, de la IPC Vrancea. Localnicii spun ca apele riului Milcov nu au mai fost atit de mari din anii ’70.
Ultima ora
Aseara, in jurul orelor 18.30, pompierii de la Grupul „Anghel Saligny” au fost anuntati despre faptul ca trupul barbatului a fost scos la suprafata de apele Milcovului si au intervenit pentru a-l trage la mal. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala in vederea efectuarii necropsiei. In paralel, politistii au efectuat cercetari pentru aflarea identitatii barbatului. Aseara, la inchiderea editiei, am aflat ca victima este Mihaila Gaina, in virsta de 67 de ani, din Focsani. (Dan CHIRIAC, Marius GRIGORESCU)
Riurile au iesit din matca
Precipitatiile abundente din ultimele doua zile au determinat iesiri din matca ale riurilor de pe teritoriul judetului Vrancea. Desi paminturile sint inca foarte secetoase, ploile, precum si viiturile preluate din alte judete, au determinat cresteri de niveluri ale apelor, in special ale piriurilor, cu albii mai inguste. Precipitatiile cazute in 24 de ore, pina miercuri la ora 8.00, au atins chiar si 50 – 60 de litri pe metru patrat, in unele zone. Inundatiile au afectat mai multe gospodarii si teren arabil din Bizighesti, din comuna Homocea, precum si un pod pe raza comunei Fitionesti. Pina ieri la ora 8.00 s-au inregistrat, la Focsani, 58,4 litri pe metru patrat, in 24 de ore, in timp ce la Maicanesti au fost 58 de litri pe metru patrat. De asemenea, s-au inregistrat 57,5 litri pe metru patrat la Cosmesti, 63,2 litri la Mircesti, 52,4 litri la Panciu, 51,6 la Suraia si 50,5 la Jiliste. In celelalte localitati, cantitatile de apa pe metru patrat nu au depasit 20 – 30 de litri. In cursul zilei de ieri precipitatiile s-au mentinut intre 5 si 15 litri pe metru patrat.
Debitele, in scadere
Specialistii din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea au precizat ca debitele sint in scadere. Ieri dupa-amiaza, doar doua cursuri de apa mai erau in crestere, datorita viiturilor preluate din judetul Bacau. Ieri, la ora 16.00, piriul Bercheci avea o cota de 405 centimetri, existind o depasire de 25 centimetri a cotei de inundatii. De asemenea, piriul Seretin ajunsese la o cota de 308 centimetri, cu 108 centimetri peste cota de atentie. „Riul Putna si afluentii sai sint in scadere, exceptii fiind in NE judetului, pe piriul Bercheci si pe Seretin, nu datorita ploilor, ci pentru ca se preiau viituri din Bacau. In cursul noptii precipitatiile se vor restringe ca arie si, dupa cum evolueaza lucrurile, majoritatea nivelurilor riurilor vor scadea”, ne-a declarat subinginerul Costel Tecu, purtatorul de cuvint al SGA Vrancea.
Depasiri ale cotelor de aparare au mai existat pe piriul Vizauti, la statia hidrometrica Lepsa, precum si pe piriul Rimna, in punctul Groapa Tufei. Inundatiile, determinate de iesirea din matca a piriului Girla Morii, au afectat 12 locuinte din Bizighesti, precum si moara din localitate. De asemenea, cinci gospodarii din sat Costisa, comuna Homocea, au fost inundate datorita scurgerilor de pe versanti. Avarii au mai fost cauzate de canalul de irigatii Sirbi – Batinesti, precum si de piriul Zabrauti, care a afectat culeiele podului din lemn de pe Drumul 205J intre Fitionesti si Musunoaiele. In zona au fost inundate 5-7 hectare de teren, din fericire necultivat inca, precum si trei curti, fara a se produce insa pagube materiale. (Camelia STANILA)
Salvat de la moarte din apele Zabalei
Un barbat din comuna Nereju a fost salvat ca prin minune de la moarte, dupa ce a cazut intr-o prapastie si apoi in apele involburate ale Zabalei. Stoica Popa, in virsta de 54 de ani, a ajuns la Spitalul Judetean cu traumatism toracic si speriat de moarte. Barbatul spune ca, impreuna cu sotia, si-a vizitat nasii a treia zi de Paste. Au plecat cu caruta, pentru ca aveau de parcurs o distanta mai mare. Barbatul sustine ca la plecare era intuneric si a iesit din curte pentru a-si intoarce caruta. „Plouase si apa Zabalei a venit mare. Cum am intors eu caruta, am alunecat pe marginea ripei si n-am avut de ce sa ma mai tin. Cum am plonjat in jos, am cazut pina in apa, dar m-am tinut strasnic de o radacina”, spune Stoica, mirindu-se si el ca a scapat cu viata. Victima a fost gasita de nasul de cununie in apa pina la piept si tinindu-se cu indirjire de o radacina insfacata la nimereala. „Cind am iesit pe poarta i-am vazut palaria pe mal, iar el si caruta nicaieri. I-am spus nasului sa-l caute in ripa si eu am fugit spre casa si am inceput sa tip. Am fost si la politie si la niste cumnati de-ai mei”, marturiseste sotia victimei, bucuroasa ca si-a salvat barbatul. Politistii spun ca victima se afla sub influenta bauturilor alcoolice si, atunci cind a vrut sa intoarca caruta, s-a dezechilibrat si a alunecat in ripa. (C.C., M.I.)
De la Ploscuteni spre civilizatie – un metru de asfalt
Comuna Ploscuteni este „progenitura” initiativei legislative a celor cinci deputati si senatori fruntasi din PSD Vrancea. Ea a fost infiintata in vara anului trecut, prin despartirea de comuna Homocea. Pe linga faptul ca unele drumuri comunale se prezinta ca dupa bombardament, o situatie hilara este la iesirea din Ploscuteni catre judetul Galati. Astfel, daca autoritatile galatene s-au preocupat de drumul judetean de la intrarea in judet si l-au asfaltat, ai nostri mai mari intr-ale administratiei au scapat din vedere acest lucru, lasind drumul neasfaltat sa se impreuneze cu cel ingrijit. Peisajul cu drumul jumatate asfaltat, jumatate pietris stirneste risul, dar mai ales da impresia ca in Ploscuteni se termina civilizatia si in Galati incepe. Si uite-asa, galateanul care a auzit vorbindu-se des de Vrancea „provincie europeana”, cind paraseste drumul asfaltat si „coboara” cu masina pe pietrisul din Ploscuteni (comuna infiintata din vara anului trecut) si cind mai vede si cioturile unde cindva, nu demult, au fost stejari, fagi si tei, dar care acum se regasesc prin gardurile satenilor, are senzatia ca a parasit civilizatia si a intrat in „provincia europeana”. Totusi, in marinimia lor, galatenii ne-au asfaltat si noua un metru de drum judetean. Cu toate ca Ploscuteniul are acum buget propriu, de comuna a Vrancei, condusa de un primar pesedist, drumurile continua sa arate jalnic, mai mult, la prima ploaie, unele gospodarii sint inundate. (Sebastian OANCEA)

Comentarii