Scumpiri in lant de „Ziua Pacalelii”

vineri, 01 aprilie 2005, 23:00
4 MIN
 Scumpiri in lant de „Ziua Pacalelii”

Prima zi a lunii aprilie a inregistrat un record in ceea ce priveste numarul de scumpiri la produse si servicii. Initial, unele cresteri de preturi trebuiau facute abia la 1 iulie, insa, la sugestia FMI, noul Guvern a decis sa le puna in aplicare la 1 aprilie. Aceasta nu inseamna ca in vara nu trebuie sa ne asteptam si la alte scumpiri. „Ziua Pacalelilor” a adus vrincenilor majorari ale tarifelor la gazele naturale, energie electrica si termica, dar si ale preturilor la carburanti, bauturi alcoolice si tigari. Tot incepind de ieri, tarifele serviciilor de cablu-tv vor trebui marite cu TVA.
Odata cu prima zi a lunii aprilie vrincenii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a achita o serie de produse si servicii. Vor fi majorate preturile la energie termica si electrica, la gaze naturale, carburanti dar si la bauturi alcoolice si tutun. Daca la acestea din urma romanii pot renunta putin mai usor, celelalte servicii oferite populatiei sint indispensabile. Totusi, primavara vine cu aer de scumpiri in masa, produsul principal care va suferi modificari importante la pret fiind benzina. Scumpirea ei va atrage dupa sine, asa cum s-a intimplat de fiecare data, majorarea preturilor principalelor produse destinate populatiei. In urma scumpirilor prevazute in noul Cod Fiscal, executivul se asteapta sa colecteze peste 16.000 miliarde de lei. Noua varianta a Codului Fiscal a fost aprobata miercuri, 30 martie, in sedinta de Guvern prin ordonanta de urgenta si va intra in vigoare de astazi. Cele mai importante modificari ale Codului Fiscal sint cresterile de impozite directe si de accize. Spre exemplu, benzina cu plumb ar fi trebuit sa se scumpeasca cu aproape 5.000 de lei, iar cea fara plumb, cu 4.600 de lei. La motorina, influenta reala ar fi de 3.400 de lei/litru. Scaderea valorii euro in raport cu leul ii determina totusi pe operatorii de pe piata sa anunte scumpiri ceva mai mici.
Gigacaloria va sari de un milion de lei
Tot de „ziua pacalelilor” s-au scumpit gazele naturale si energia termica. Din vara, va creste si pretul energiei electrice, acesta urmind a fi majorat, in medie, cu 6,8% de la 1 iulie, iar pretul energiei termice produsa in cogenerare va creste cu 12% tot de la 1 aprilie, dupa cum a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Aceasta decizie este impusa de necesitatea acoperirii costurilor operatorilor si producatorilor de electricitate. De ieri au fost introduse accize la electricitate de 0,26 euro/MWh pentru consumatorii casnici si de 0,12 euro/MWh pentru cei industriali, iar la gazul petrolier lichefiat, cresterea va fi de 13 euro/tona. Potrivit presedintelui ANRE, pretul energiei termice care va fi majorat este cel la care producatorii vind energia catre societatile de distributie. Noua majorare va duce pretul gicacaloriei la un milion de lei. Insa, in acest moment, oficialii nu au putut preciza in ce masura aceasta majorare va afecta tariful platit de populatie. Ultima majorare a pretului la energia termica s-a simtit in buzunarele vrincenilor la inceputul lunii august a anului trecut si a fost de 12%, pina la 896.000 lei/gigacalorie. Totusi, Consiliul Local poate autoriza un pret mai mare, iar diferenta dintre pretul producatorilor si cel stabilit urmeaza sa fie acoperit de la bugetul de stat prin subventii.
Gaze mai scumpe cu 20%
In ceea ce priveste gazele naturale, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale a anuntat ca de ieri, tarifele vor creste in medie cu 20%. Va mai urma o scumpire, cu 5-6%, care va intra in vigoare pe 1 iulie. De asemenea, tot din aprilie, va fi introdus si abonamentul lunar, ca urmare a modificarii metodologiei de calculare a tarifelor. Pentru consumatorii arondati la Distrigaz Sud, scumpirea va fi mai mare, de 25%, fata de Distrigaz Nord, unde majorarea va fi de 19%. Aceasta diferenta este pusa pe seama faptului ca, in calculul tarifelor, au fost luate in considerare investitiile facute de fiecare distribuitor in parte. Distrigaz Sud, care furnizeaza gaze naturale si pentru municipiul Focsani, a facut investitii de 490 milioane de dolari, iar Distrigaz Nord de 330 milioane de dolari. Conform angajamentelor asumate in cadrul negocierilor cu UE la capitolul Impozitare, Romania trebuie sa creasca accizele incepind cu 1 aprilie.
Viciile devin mai scumpe cu 25%
Cea mai mare crestere de accize va fi inregistrata la bauturile alcoolice, cu 130 de euro/hectolitru. La produsele din tutun, majorarea va fi de la 5,73 euro plus 31% la aproximativ 9 euro plus 30% /1.000 de tigarete. Potrivit reprezentantilor companiilor multinationale din Romania, un pachet de tigari se va scumpi, in medie, cu 4.000 – 5.000 lei. Aceasta majorare nu va fi facuta brusc, ci in etape. La bauturile alcoolice, preturile vor creste cu aproximativ 25%, potrivit Asociatiei Producatorilor din Industria Alcoolului – GARANT. O sticla de jumatate de litru de vodca, al carei pret este in momentul de fata de 50.000 lei, va ajunge la aproximativ 65.000 lei. Vor fi eliminate insa de la plata accizelor urmatoarele produse: alcoolul utilizat in industria cosmetica, uleiurile minerale acordate gratuit in scop de ajutor umanitar si uleiurile minerale folosite de catre persoanele fizice drept combustibil pentru incalzirea locuintelor. O data cu aprobarea noului Cod Fiscal, televiziunile si posturile de radio comerciale, precum si firmele de distributie de cablu TV devin platitori de TVA, la fel ca in tarile UE. Ministrul de finante a declarat insa ca ziarele, medicamentele si spectacolele de teatru vor fi scutite in continuare de plata TVA-ului. Tot de astazi, impozitul pe dobinzi si cel pe cistigurile de capital vor creste de la 1% la 10%. In plus, tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice vor fi impozitate cu o cota de 10%, iar impozitul aplicat la tranzactiile efectuate de persoanele juridice va creste de la 10% la 16%. (Iulia CRETU, Marius GRIGORESCU)

Comentarii