Sezonul "migratiilor" la primari

joi, 30 august 2001, 23:00
3 MIN
 Sezonul "migratiilor" la primari

PD, PS, ApR, PUNR si PNR au fost partide care au cistigat in alegeri primari, dar care au ramas acum aproape fara nici un ales local. "Evadarile" au vizat, bineinteles, Puterea. La alegerile locale PDSR, actualmente PDS, cistigase doar 37 de primarii din cele 64 ale judetului. Acest lucru insemna faptul ca doar in 37 de localitati PSD reusise sa-i identifice pe cei mai bine plasati lideri de opinie.
Ulterior momentului alegerilor, PSD si-a intarit rindul primarilor, astfel incit acum aproape 80% dintre ei sint "majoritari" cu acte in regula.
Prin aceasta manevra, PDS a reusit practic sa se impuna ca partid in 51 de localitati. Iar acolo unde oamenii nu au votat, din diverse considerente, cu candidatul PSD s-au trezit, ulterior, tot sub o administratia acestora.
Mirosind avantajele unei culori politice mai de bon ton, fosti membri ai partidului celor trei roze incearca sa se reintoarca la "matca", insa nu mai sint primiti. La aceasta ora, sint cel putin doua astfel de cazuri, la Paunesti si la Mera. Reporterii nostri au incercat sa afle care sint motivele pentru care primari alesi pe listele unui partid renunta, la citeva saptamini sau citeva luni de zile, pentru un altul mai "cu muschi".
Pentru binele comunitatii?
Scuzele tip "din convingeri politice" sau "datorita unor convingeri personale", par a fi leit motivul declaratiilor migratorilor din executivele locale. Liderii politici au insa cu totul si cu totul alte pareri fata de motivatiile ascunse ale unui asemenea gest.
De obicei motivatia este legata de aspectele materiale, pe care doar un partid aflat la guvernare le poate asigura, spun mai multi politicieni din opozitie. Secretarul general al PSD, Mircea Diaconu, spune insa ca aceasta decizie este luata "in interesul comunitatii".
"Primarii vin la noi pentru ca cea mai mare parte s-au convins de faptul ca PSD poate duce la indeplinire obiectivele pe care ei si le-au propus in platformele program de la alegeri", afirma Diaconu.
"Nu e de mirare"
Maricel Soare este presedintele unui partid din rindul caruia nici un primar nu a trecut pina acum in barca PSD. Soare, lider al PNL Vrancea, spune ca migrarea catre PSD tine de cel putin trei motive, primul fiind "a se afla sub o aripa protectoare". Al doilea motiv ar fi cel legat de de formatiunile politice care i-au promovat in scaunul de primar. "Primarii pleaca si datorita faptului ca formatiunile care i-au promovat ii lasa pe acestia de izbeliste, fara sa-i sprijine cu nimic. Cel de-al treilea motiv ar fi cel legat de calitatea materialului uman. Cind devii ApR-ist cu doua saptamini inainte de alegeri, nu mai reprezinta o surpriza faptul ca dupa alte saptamini de la data alegerilor te faci PSD-ist", ne-a spus Maricel Soare.
Jan Vraciu, presedintele celui mai afectat partid al "migrarii" primarilor, spune ca cei care au plecat spre PSD sint victimele unor iluzii. "E o atractie specifica, manifestata de putere, dar si o iluzie. Ei cred ca astfel pot obtine cine stie ce avantaje, insa se inseala amarnic. Cred ca respectivii primari au uitat ca adversarul iubeste tradarea, dar ii uraste pe tradatori", ne-a spus Jan Vraciu.
La rindul sau, fostul prefect taranist, Ionut Constantinescu, prim-vicepresedinte la PNTCD aripa Ciorbea, spune ca majoritatea "debarcarilor" politice au fost facute datorita intereselor materiale. "Ei pleaca datorita bugetului anual pe care il imparte CJ Vrancea, dominat de PSD. Cind se inscriu in PSD, considera ca se pun la adapost. Cred ca se inseala datorita faptului ca in acest moment PSD are atit de multi primari incit nu-i mai poate multumi pe toti", ne-a spus Ionut Constantinescu. (T. NEGULESCU)

Comentarii