Sfisiati de o ursoaica

joi, 15 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Sfisiati de o ursoaica

Padurea din apropierea comunei Nereju a fost scena unui atac mai putin obisnuit. Miercuri, doi frati aflati la lemne au fost atacati de o ursoaica insotita cu doi pui. Unul dintre cei doi nerejeni a scapat cu fuga, in timp ce al doilea a cazut sub muscaturile ursoaicei infuriate, care dorea sa-si apere puii. Barbatii povestesc ca au auzit zgomote in tufisuri, dupa care ursoaica a sarit pe ei. Padurarii spun ca ursoaicele sint extrem de agresive primavara. Ultimul recensamint efectuat de Directia Silvica Focsani arata ca in muntii Vrancei traiesc in jur de 328 de ursi, fata un efectiv optim de 225 de exemplare.
Fratii Rotaru spun ca au plecat la padure cu calul pentru a scoate lemne de foc. Radu Rotaru, in virsta de 57 de ani, unul din cei doi frati, povesteste ca, la un moment dat, se aflau amindoi intr-un luminis si incercau sa scoata un trunchi prabusit la marginea poienitei. „Am auzit zgomot in tufisuri. Vad ca vin linga mine doi pui de urs, si-l aud pe frate-miu strigind. El si-a pus miinile la ceafa si a cazut din picioare. Ursoaiaca m-a vazut si pe mine si pe el l-a lasat. El a fugit, iar eu am intrat la rind. M-a muscat de piept, de pulpa, de spate si mi-a sfisiat toata pielea de pe frunte. Slava Domnului ca am scapat cu viata”, marturiseste barbatul, retraind clipele de cosmar traite in padure cu o zi in urma. Radu Rotaru spune ca ursoaica l-a dat jos din picioare, l-a muscat furioasa si l-a lasat in pace numai dupa ce puii au zbughit-o intr-o directie necunoscuta. Barbatul sustine ca ursoaica s-a intors la el, la muscat de cap, in timp ce el statea nemiscat si cu rasuflarea oprita. Radu Rotaru a ajuns dupa mai multe ore la Spitalul Judetean, in sectia de Chirurgie, in stare grava, unde a intrat direct pe masa de operatie. Ieri, dupa ce inteventia chirurgicala a reusit, barbatul a fost transferat in sectia de Boli Infectioase, la reanimare, pentru ca avea temperatura ridicata si medicii au vrut sa previna, printr-un tratament adecvat, o eventuala infectare cu vreo boala contagioasa de la ursoaica. Medicii sustin ca barbatul a fost norocos ca a scapat cu viata, pentru ca majoritatea celor atacati de ursoaice sint omoriti pe loc. Nerejeanul rasufla usurat pentru ca a scapat viu din ghearele si dintii unui animal extrem de periculos, mai ales cind este insotita de pui. (Cezar CHITROCEANU)
Ursii, lupii si risii, in atentia Europei
Carnivorele mari din muntii Vrancei, printre care ursul, lupul si risul, sint monitorizate de mai bine de un an in cadrul proiectului Life Nature „Conservarea in situ a carnivorelor mari”, finantat de Uniunea Europeana. Scopul proiectului este de a conserva, administra si reface populatia viabila de carnivore mari, precum si schimbarea atitudinii localnicilor in legatura cu salbaticiunile padurii, care nu ataca decit atunci cind omul patrunde in teritoriul lor. Astfel, pe linga valoarea strict stiintifica a proiectului, acesta are ca scop si modificarea perceptiei oamenilor in legatura cu animalele mari, pentru a nu mai fi percepute ca un pericol. Specialistii vrinceni incearca sa conserve habitatele pe care le ocupa aceste specii, prin punerea lor sub o protectie speciala, dar si sa reduca conflictele cu localnicii, ca urmare a atacurilor asupra satelor, oamenilor si animaleor domestice. Intrucit zonele in care traiesc au fost afectate de interventia omului, iata ca pradatorii de top ai padurilor noastre au inceput sa atace. Banii comunitari vor fi utilizati pentru crearea unei retele ecologice de protectie a carnivorelor din judetul nostru. Se va imbunatati astfel sistemul de paza prin activitati de avertizare si cursuri de formare a personalului de paza, precum si implementarea unei campanii de crestere a constientizarii in ceea ce priveste vulnerabilitatea acestor specii. Cit priveste ursul, acesta a fost animalul preferat de vinatori, numarul de exemplare fiind influentat de apetitul politicienilor pentru vinatoare. In anii 50, numarul de ursi a scazut pina aproape de disparitie, pentru ca apoi, odata cu venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu sa se reduca drastic vinatoarea, cu exceptia celei organizate pentru el. Astfel a aparut o alta problema, a suprapopularii. Astazi efectivele au scazut, dar se pare ca sint la cote mult mai mari decit o indica statisticile, dupa cum spun cei care lucreaza in cadrul proiectului Life Nature. Pina acum, patru ursi bruni au fost capturati si li s-au montat coliere cu emitator pentru a fi urmarite. Proiectul se va incheia in noiembrie 2005. (Camelia MARIN)

Comentarii