Spray paralizant cu banii din alocatie

joi, 09 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Spray paralizant cu banii din alocatie

In urma cu doua zile, trei pusti au pulverizat cu spray paralizant in scara unui bloc de pe Bulevardul Unirii. Citiva locatari au suferit iritatii ale cailor respiratorii si au intrat in panica. Oamenii s-au intrebat nedumeriti cum au facut rost minorii de spray-uri toxice.
In magazinele de profil din Focsani se vind spray-uri paralizante sau lacrimogene oricarei persoane care le solicita. In general, singura conditie este sa ai peste 14 ani.
Reporterii nostri au putut vedea la fata locului cit de usor e sa intri in posesia unui tub cu gaz toxic. Fie ca sint aduse din Germania, Franta sau chiar SUA, spray-urile cu grade de toxicitate diferite se gasesc pe rafturile magazinelor de profil. Iritante, lacrimogene, unele sint similare cu cele folosite de armata americana.
Pentru a intra oficial in posesia unei asemenea „arme”, cumparatorul trebuie sa aiba 14 ani impliniti si ceva bani in buzunar, dar nu prea multi. Un tub cu gaz toxic se vinde cu preturi cuprinse intre 70 si 120 de mii de lei. Cel mai ieftin dintre ele are efect similar cu aruncatul prafului de piper in ochi. Cine se afla in raza de actiune a gazului ramine „interzis” pentru cel putin zece minute.
Spray-urile toxice sint disponibile in variante de pina la zece pufuri. Politistii spun ca legea nu interzice detinerea acestora ci doar folosirea, potrivit Legii 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. „Nu exista nici o restrictie. Orice persoana poate detine asa ceva. Conditia este sa nu-l pulverizeze in apropierea celorlalti”, ne-au spus politistii cu care am stat de vorba. Chiar si asa, aruncarea asupra unei persoane cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant constituie contraventie, daca nu sint comise in astfel de conditii incit potrivit legii penale sa fie considerate infractiuni.
La pistoalele cu gaze, preturile sint ceva mai mari. Comerciantii cer virsta minima de 18 ani, cazier curat si certificat medical.
Un pistol cu gaz costa in jur de 2,5 milioane de lei. Aceste produse sint fabricate ca arme de autoaparare, insa ele pot fi la fel de usor folosite si pentru a agresa, asa cum s-a intimplat in urma cu doua zile. Tinerii au „gazat” o scara de bloc, producind panica printre locatari. La fel s-a intimplat si in unele scoli, unde elevii au pulverizat cu asemenea spray-uri in salile de clasa.
Politia a intrat deja pe fir, dar potrivit legii, pustii nu risca decit o amenda pentru tulburarea ordinii si linistii publice.
Daca pentru spray-urile lacrimogene legislatia nu prevede nici o restrictie in afara de virsta, Legea nr.17 din 02/04/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor prevede o serie ampla de proceduri si acte pentru detinerea unui pistol cu gaze. Cumparatorul are nevoie de o cerere tip, certificat medical, certificat de cazier judiciar, doua fotografii si trebuie sa achite taxa de autorizare in valoare de 1.050.000 lei, in regim normal, platiti la trezoreria locului de domiciliu. In regim de urgenta, de la 1 la 20 zile, taxa se ridica la 3.100.000 lei si se achita la casieria unitatii de politie unde se depune dosarul. In Vrancea exista sute de posesori de asemenea pistoale. (S.OANCEA, M.GRIGORESCU)

Comentarii