Vrancea, pe podiumul concursului de referate la limba romana

duminică, 12 iunie 2005, 23:00
4 MIN
 Vrancea, pe podiumul concursului de referate la limba romana

Profesorii vrinceni care si-au inscris lucrarile la sesiunea de comunicari stiintifice in domeniul limbii si literaturii romane au obtinut rezultate remarcabile in concurs. Cel mai mare punctaj (90,92 de puncte, din maxim 100) a fost obtinut de profesoara Roxana Vornic, de la Scoala „Stefan cel Mare”, pentru lucrarea „Cuvinte despre… cuvinte”. Premiul II a ajuns in judetul Bacau, fiind oferit profesoarei Emilia Boghiu, de la Colegiul National „Dimitrie Cantemir” Onesti, pentru lucrarea „Timpul ca element structurant al universului fictional”. Pe locul trei s-a clasat tot un vrincean, profesorul Adrian Botez de la Grupul Scolar Agricol Focsani, cu referatul „Razboiul Sfint si Cezarul – in poezia eminesciana”.
In competitie au fost inscrise 39 de referate, din 13 judete ale tarii, 6 fiind din Vrancea. Comisia de evaluare a acordat 21 de premii si mentiuni. „Am acordat 18 mentiuni, pina la 80 de puncte. Foarte multe mentiuni, respectiv 5, au revenit participantilor din Braila. Ceilalti participanti vor primi si ei diplome de participare”, a precizat inspectoarea de limba si literatura romana, Maria Lupu, organizatorul acestei sesiuni de referate. De altfel, alti doi profesori din Focsani au fost recompensati cu mentiuni, respectiv Nicoleta Sfetcu de la Grupul Scolar Agricol – „Norocul- categorie a existentei” si Teodora Bentz de la Colegiul „Al. I. Cuza” – Imagini ale scrisului in literatura populara”.
Referatele, dovada de maturitate
Pina la urma, lucrarile din concurs au fost incluse intr-o singura sectiune- „preocupari stiintifice si metodice”, impartita pe doua subsectiuni – „literatura” si „didactica”. Lucrarile au sosit pe internet, dupa care au fost depersonalizate si listate. Comisia de evaluare a reunit peste 25 de profesori, directori sau inspectori din Braila, Cluj, Craiova, Bucuresti, Botosani, Arad, Satu Mare, Galati, Ploiesti, Iasi, Vaslui, Covasna, Constanta etc. Fiecare membru a avut de evaluat toate lucrarile, dupa care s-a realizat o medie a notelor. „Am dorit ca evaluarea sa fie foarte riguroasa. Am stabilit criteriile de comun acord, s-a urmarit rigoarea stiintifica, viziunea originala, noutatea lecturii de specialitate si calitatea discursului argumentativ”, a precizat profesor doctor Miorita Got, inspector general de limba si literatura romana, in cadrul Ministerului Educatiei, si coordonator al concursului. Membrii comisiei au precizat si ca unele lucrari au fost si depunctate, pentru ca nu s-a respectat restrictia de 5 pagini, impusa prin regulament. Pe de alta parte, acestia au apreciat ca referatele inscrise in concurs sint profesioniste, atit prin tema abordata, cit si prin asezarea in pagina, multe din ele dind dovada de un „exercitiu al scriiturii”. Acest lucru i-a facut sa creada ca majoritatea sint realizate de profesori cu mai multa experienta la catedra. „Temele sint foarte interesante si diverse si dau dovada de maturitate. Unele sint poate chiar fragmente din lucrari de doctorat. Mi-ar place ca la final sa se impuna voci recunoscute in practica didactica, dar si tineri care abia isi cauta locul si incearca sa-si impuna valoarea”, a afirmat Ana Coman, inspector de specialitate la ISJ Braila, pe parcursul evaluarii.
Lucrarile cistigatorilor vor putea fi studiate si pe internet, pe site-ul ISJ (http://isjvrancea.lufo.ro). Pina in toamna va vedea lumina tiparului si un volum care sa contina toate referatele inscrise in concurs. (Camelia STANILA)
Dezbatere pe tema liceelor pedagogice
In deschiderea sesiunii de referate stiintifice, profesor doctor Miorita Got, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei, a apreciat calitatea profesorilor de limba romana din Vrancea, spiritul critic si daruirea acestora, afirmind ca aici „limba romana este regina obiectelor de studiu”. Reprezentanta MEdC a remarcat in mai multe rinduri organizarea exceptionala a concursului si eforturile realizate de inspectoarea Maria Lupu si „generalul „Danut Popoiu. Invitatii din cele peste 15 judete ale tarii au fost „incalziti” si de talentele tinerilor muzicieni de la Liceul de Muzica si Arte Plastice „Gh. Tattarescu”, care au sustinut un spectacol de zile mari, foarte apreciat de cei prezenti.
Dupa evaluarea lucrarilor, profesorii au realizat si o discutie pe marginea programelor de la liceele pedagogice. „Ne-am intilnit si pentru a discuta despre programele de metodica a predarii limbii si literaturii romane si despre literatura pentru copiii, obiecte de studiu in cadrul liceelor pedagogice, care au fost putin cam neglijate in ultima vreme. Dorim doar ca pe continut lucrurile sa fie clarificate si ameliorate, de aceea vom aduna si ideile colegilor care predau la scoli normale. Dorim ca forma acestor programe sa fie unitara pentru toate liceele din tara si sa fie sincronizata cu examenele care vor fi sustinute de absolventi – titularizare, definitivare in invatamint si grade”, a afirmat prof. dr. Miorita Got. Discutiile au vizat sincronizarea ofertei de curriculum cu cea din invatamintul superior, pentru a da o sansa absolventilor de liceu in competitia cu cei care au urmat o forma de invatamint superior. Printre propunerile formulate s-au numarat ca, dupa studierea metodicii in clasa a X-a, elevii de a XII-a de la Pedagogic sa realizeze numai practica. In plus, s-a propus o „predare in echipa” la disciplina comunicare didactica (clasa a IX-a si a XII-a), materie care are un continut ce vizeaza competentele profesorilor de limba romana si de pedagogie, pentru ca ambele sfere sa fie acoperite. „Limba romana nu este numai o estetica, ci si o morala, un mod de a fi, poate chiar o istorie pentru realizarile noastre. Din 2007, limba romana va fi declarata limba internationala si in contextul globalizarii este normal ca o limba, ca a noastra, sa incerce sa-si impuna valoarea”, a concluzionat Miorita Got. (C. STANILA)

Comentarii