Vremea capricioasa va continua si in august

miercuri, 28 iulie 2004, 23:00
3 MIN
 Vremea capricioasa va continua si in august

Meteorologii spun ca vara aceasta a fost una dintre cele mai capricioase din ultimii ani. Canicula, insotita de vint, ploi abundente si descaracari electrice a stricat destule vacante. Din punct de vedere meteorologic, ultima saptamina din iulie a fost si ea mai mult decit capricioasa, caracterizindu-se prin temperaturi ridicate si averse de ploaie. Potrivit specialistilor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Vrancea, precipitatiile cazute in aceasta perioada au fost de scurta durata, dar de mare intensitate, asa cum s-a intimplat si ieri in Focsani. „Precipitatiile cazute au fost sub forma de averse, precipitatii de scurta durata si adesea de mare intensitate, ce cad indeosebi din nori convectivi, cu inceput si sfirsit brusc, cu variatii de mare mare intensitate si alternanta rapida de nori negri cu inseninari de scurta durata”, a declarat hidrologul Alexandru Dumitru, purtatorul de cuvint de la SGA Vrancea.
Potrivit unei informarii date publicitatii de Sistemul de Gospodarire a Apelor, valorile maxime ale temperaturii au depasit frecvent 30 grade Celsius, iar minimele au fost cuprinse intre 15 si 21 de grade Celsius. In general, temperaturile au fost specifice acestei perioade. „Precipitatiile cazute in acest interval de timp au fost cuprinse intre 1,01 de litri pe metrul patrat la statia Martinesti – Tataranu si 39,4 litri pe metru patrat la statia hidrometrica Adjud Vechi. De mentionat este faptul ca precipitatiile cazute in aceasta perioada au fost sub forma de averse”, mai spune purtatorul de cuvint al Sistemului de Gospodarii a Apelor. Cea mai mare cadere de apa a fost inregistrata la postul pluviometric Maicanesti, unde s-au masurat nu mai putin de 138,4 litri pe metru patrat in numai 80 de minute. Hidologii spun ca aceasta cantitate reprezinta un adevarat record pentru ca, in mod normal, aceasta cantitate ar putea cadea abia in 24 de ore. De-a lungul timpului, cea mai mare cantitate de apa care a cazut in 24 de ore a fost inregistrata in comuna Nereju, pe data de 25 august 1977 cind, in aceasta regiune, au cazut 147,6 litri pe metru patrat. De asemenea, spun hidrologii, in cursul lunii iulie precipitatiile au fost cuprinse intre 42,3 litri pe metru patrat la statia hidrometrica Groapa Tufei si 151,6 litri pe metrul patrat la statia Tataru – Maicanesti. Precipitatiile cele mai abundente au cazut in zona de cimpie, unde au depasit valorile multianule chiar cu 100%, in timp ce in zonele de deal si munte valorile sint cu 30 – 40% mai mici. „La nivelul intregului judet, cantitatea medie de precipitatii cazute a fost de aproximativ 82 de litri pe metru patrat, fata de 68, 4 litri pe metru patrat, cit este media multianuala la localitatile luate in analiza. Deci, putem spune ca luna iulie este una bogata in precipitatii. Desi precipitatiile au fost deosebite din punct de vedere cantitativ, oscilatiile de nivel pe riuri au fost sub 50 de centimetri. Debitele pe riuri au fost mult mai mici decit mediile multianule, la multe statii hidrometrice fiind cu 50% mai mici. Acest paradox se explica prin cantitati mai mici de precipitatii in zona de munte si prin existenta unei perioade indelungate de seceta, ceea ce a determinat un mare deficit de apa in sol”, mai spune hidrologul Alexandru Dumitru.
Vreme ploiasa a fost si ieri in cea mai mare parte a judetului, inclusiv in Focsani. Hidrologii spun ca, pina pe data de 30 iulie, vremea va fi la fel de instabila, se vor semnala averse si descarcari electrice si vor cadea cantitati de apa de peste 20 de litri pe metru patrat. Meteorologii spun ca izolat ar putea cadea si grindina. (Madalina IRIMIA)

Comentarii