Cel mai "batrin" agent de circulatie

miercuri, 24 februarie 1999, 00:00
4 MIN
 Cel mai "batrin" agent de circulatie

Marian Sultan are 43 ani si este originar din localitatea tulceana Ostrov. La 23 de ani, a abandonat meseria de electrician-constructor naval si a hotarit sa se faca politist. In 1981, dupa ce s-a scolit doi ani in structurile Ministerului de Interne, Sultan s-a echipat cu pistol, catuse, vesta reflectorizanta si chitantiere si a intrat in rindurile agentilor de circulatie, cu gradul de sergent major. Astazi, dupa 18 ani de meserie, subofiterul sustine ca nu si-ar schimba meseria nici in ruptul capului.
"Mi-a placut sa fac dreptate"
Subofiterul Sultan afirma ca de mic copil i-a placut dreptatea: "Cind vedeam ca pustii mai slabi cu care ma jucam erau batjocoriti de altii mai mari si mai solizi, interveneam imediat si le luam apararea. Mi-a placut calea cea dreapta si ma consider un justitiar. De aceea, prima data m-am apucat sa practic luptele greco-romane, apoi am facut judo si, in final, am imbratisat cariera de politist, care mi se potriveste ca o manusa".
Timp de 18 ani, Sultan a batut in lung si-n lat soselele Galatiului, parcurgind pe jos mai bine de 150.000 de kilometri in misiunile de patrulare. "Zilnic parcurg pe jos de la 10 km in sus. Pentru altii s-ar putea sa insemne mult, dar eu m-am obisnuit cu acest lucru. Asta este meseria si cineva trebuie sa o faca", ne-a declarat subofiterul. Marian Sultan n-a tinut niciodata o evidenta stricta a misiunilor efectuate si cu atit mai putin a numarului de amenzi pe care le-a dat: "Este imposibil sa stiu pe citi am amendat. Nu cifrele conteaza. Eu am aplicat legea atunci cind se impunea si nu am tinut cont ca cel pe care l-am prins in neregula este un om cu o pozitie sociala importanta sau un muritor de rind. In fata mea, toti sint egali si-i tratez pe toti la fel, cu respectul pe care mi-l impune haina militara si conditia de om. Ca unii m-au considerat prieten atita timp cit nu-i amendam si dusman imediat ce-i sanctionam, nu m-a deranjat deloc".
"N-am fost agresat niciodata in timpul serviciului"
Cind il vezi pe plutonierul major Sultan iti piere pofta sa te "iei in bete" cu el: are un metru si nouazeci inaltime, 90 de kilograme, o palma cit cazmaua, mustata stufoasa si o privire crunta. "Am avut colegi si prieteni politisti care au fost agresati in exercitiul functiunii. Unul dintre ei chiar a murit acum citiva ani. Este vorba de plutonierul adjutant Bujor, sef de post la Sendreni, care a fost ucis de un sofer ce l-a zdrobit pur si simplu cu masina in timp ce patrula pe sosea. Nici pina acum cazul nu a fost elucidat. Este o meserie periculoasa, in care trebuie sa stii sa te feresti, sa-ti aperi viata. Eu n-am avut niciodata probleme in timpul serviciului, n-a indraznit nimeni sa ma agreseze. Am fugit de multe ori dupa infractori. Tiganii mi-au creat cele mai multe probleme, dar am facut fata in orice situatie", a povestit subofiterul.
"In meseria asta, nu ai casa, nu ai masa"
Marian Sultan spune ca familia lui n-a fost la inceput de acord cu programul sau incarcat, impus de regulamentele militare: "Sotia si cele doua fiice ale mele ma vad cam rar pe acasa. Muncesc si in zilele de sarbatori legale daca este nevoie. La inceput, membrii familiei mele nu au vazut cu ochi buni programul meu, dar pe parcurs, odata cu trecerea anilor, s-au obisnuit cu stilul meu de munca. Sint zile in care nu am casa, nu am masa, dar faptul ca meseria asta imi aduce multe satisfactii profesionale ma face sa trec peste toate greutatile vietii. Sint mindru ca una dintre fiicele mele vrea sa-mi calce pe urme. Vrea sa dea examen la Facultatea de Drept. Nu vrea sa fie politista, dar este dornica sa lupte pentru dreptate. Doar este fiica mea, nu-i asa?"
Marian Sultan si-a batut mar colegii mai mari in grad
Subofiterul sustine ca in toata cariera lui nu a atins pe nimeni nici macar cu o palma. "Am avut mici incidente pe sosele, cind oamenii strigau la mine sa-l las in pace pe unul sau pe altul, pe care-l prinsesem incalcind legea. Daca a fost nevoie, i-am bagat in duba pe cei recalcitranti, dar nu i-am batut si nici nu am tras cu pistolul in ei. Eram constient ca, daca dadeam cu pumnul in cineva, ajungea la spital, nu la politie, avind in vedere gabaritul meu fizic. Si mai era o problema: ma pastea Tribunalul Militar in caz ca loveam in cetatean", sustine plutonierul major.
Dupa o zi de lucru incarcata, cea mai mare relaxare pentru Sultan este sportul. Ii place sa faca un meci de judo cu colegii si, chiar daca acestia sint mai mari in grad decit el, tot o "incaseaza".
Actualul purtator de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie, maiorul Ion Maris, un vechi practicant de arte martiale, sustine ca, de multe ori, la «Dinamoviade» s-a vazut silit sa muste din tatami (salteaua pe care se confrunta luptatorii de judo – n.r.) in confruntarea cu Sultan: "In timpul competitiilor, s-a intimplat sa-l am ca adversar pe Marian Sultan. M-a scos din concurs. Este un adversar redutabil, dar sportiv".
Dusmanii lui Marian Sultan au de ce sa isi faca probleme. Inca 12 ani de acum incolo, plutonierul major va patrula ca si pina acum pe soselele judetului. Zonele cele mai frecvent acoperite de agentul de circulatie Sultan sint Tiglina I, Tiglina II si Ultimul Leu. (Gelu GHIORGHE, Nicu MATEI)

Comentarii