Directia Sanitara, la un pas de infarct

luni, 23 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Directia Sanitara, la un pas de infarct

212 societati comerciale pe lista neagra
Legea asigurarilor de sanatate care intra in vigoare de la 1 ianuarie gaseste Directia Sanitara cu casa de bani goala. In contul bugetului asigurarilor de sanatate s-au strins abia 164 miliarde lei in conditiile in care planul pe acest an era de 346 miliarde. Conform celor declarate de directorii economici, pe lista datornicilor figurau, la 30 septembrie, 212 societati comerciale ale caror datorii se ridica la 90 de miliarde lei. Printre firmele aflate pe lista neagra se numara SC Atlas SA, Proll CEF Sendreni, ICMRSG, Sidex, Regionala CFR, Romportmet, Galacta, Avicola si inca multe altele. Datoriile acestora catre Directia Sanitara sint de ordinul sutelor de milioane sau chiar miliardelor.
Situatia exacta a datornicilor nu este cunoscuta iar suma de 346 miliarde lei care ar fi trebuit incasata in acest an de Directia Sanitara a fost stabilita in baza unui plan aproximat si intocmit in colaborare cu Directia de Statistica, in conditiile in care Directia Sanitara este lipsita de un sistem informational. "In aceasta saptamina vom achizitiona 10 calculatoare care ne vor ajuta sa tinem o evidenta clara a societatilor care nu-si platesc datoriile. Sint agenti economici care nici macar nu au depus la Directia Sanitara declaratia de impunere pe baza careia sa poata fi calculata contributia la Fondul Asigurarilor Sociale de Sanatate", ne-a declarat Virginia Lupoaie, director economic al Directiei Sanitare.
Vom angaja personal pentru executare silita
La rindul sau, Directia Sanitara are datorii ce depasesc suma de 24 miliarde lei: 14 miliarde lei pentru medicamente gratuite, 3 miliarde pentru medicamente compensate, 3,1 miliarde pentru intretinere, 2,47 miliarde pentru hrana si 1,6 miliarde pentru materiale si prestari servicii."Ceea ce ma doare – sustine Virginia Lupoaie – este ca sint societati comerciale cu datorii mai mici, despre care am aflat ca nu vor sa plateasca.
Noi vom angaja personal care se va ocupa cu executarea silita. Asta ar insemna sa luam datornicilor frigiderele, televizoarele si bunurile din dotare, pentru ca apoi sa le valorificam. Nu cred ca doreste cineva sa se ajunga in aceasta situatie. In orice caz, Directia Sanitara nu doreste acest lucru".
Bolnavii societatilor datoare vor fi internati contra cost
Pentru constringerea marilor datornici la plata restantelor, guvernantii s-au gindit sa apeleze la factorii locali de decizie. Intilnirile dintre prefect, directorul Directiei Sanitare si reprezentantii societatilor comerciale datoare nu au schimbat cu nimic situatia. In aceste conditii, pericolul ca salariatii acestor societati sa nu mai poata beneficia in curind de asistenta medicala gratuita devine din ce in ce mai mare. "Pina acum, toti bolnavii, indiferent unde lucrau, au fost primiti si tratati in unitatile sanitare. Este posibil insa ca, de la 1 ianuarie 1999, sa nu mai internam nici un bolnav din societatile cu datorii decit contra cost", declara doctorul Paul Ichim directorul Directiei Sanitare.
Putem da faliment intr-o singura luna
De la 1 Ianuarie 1999, colectarea fondului de asigurari sociale va fi realizata de Directia Sanitara. Un procent care nu este stabilit inca va fi virat la Casa Nationala de Asigurari din Bucuresti. "Va fi mai bine asa. Ne vom administra banii si vom functiona ca o Banca de Sanatate. Va trebui sa fim foarte atenti cu personalul nostru. Daca nu vom avea oameni capabili sa recupereze datoriile si, in acelasi timp sa administreze cu grija banii, este posibil sa dam faliment intr-o singura luna", afirma directorul economic a Directiei Sanitare. (Camelia PRICOPE)

Comentarii