Galfirtex trimite in somaj jumatate dintre angajati

miercuri, 07 iulie 1999, 23:00
5 MIN
 Galfirtex trimite in somaj jumatate dintre angajati

In fata sediului Directiei FPS Galati, din blocul Cristal se adunasera ieri citeva zeci de angajati de la firma Galfirtex, la care FPS este actionar majoritar cu cele 95,6 procente detinute. Ramasi de mai multa vreme fara front de lucru si, prin urmare, fara bani, protestatarii doreau un raspuns din partea patronatului (FPS) in legatura cu stadiul demersurilor pentru aplicarea Ordonantei 9 la Galfirtex.
In luna august a anului trecut, 274 de angajati au parasit unitatea cu Ordonanta 9. Din cei 639 care au ramas, 300 vor fi disponibilizati cu aceeasi ordonanta dupa ce programul de inchidere operationala partiala a societatii va fi aprobat de actionarii prezenti la AGA convocata pentru 23 iulie.
Deja, dupa cum ne-a informat Despina Liliana Oancea, director general al firmei, programul de restructurare, care a fost depus la FPS Bucuresti pe 10 iunie, obtinuse inca de a doua zi acordurile din partea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si a Ministerului Industriei si Comertului. "Practic lucrurile sint cit se poate de clare in aceasta privinta. Mai este necesar doar acordul din partea FPS Bucuresti, care nu este decit o simpla formalitate, si speram sa il obtinem pina la AGA convocata pe 23 iulie", ne-a declarat directorul societatii. Ieri, dupa ce au plecat din fata sediului FPS Galati, salariatii de la Galfirtex au luat cu asalt biroul Despinei Oancea. Acuzele aduse conducerii intr-o atmosfera tensionata, denota disperarea la care au ajuns angajatii societatii in ultimele luni, in care n-au avut de lucru decit sporadic: "Avem trei luni de zile de cind stam acasa fara salariu", "Am rezistat o luna, doua, dar fara bani nu se poate", "Toti vor ordonanta. Faceti o lista si cred sa fie 50 care ramin", "Avem 20-30 de ani vechime, si isi bat joc de noi", "Birourile lucreaza, atelierul electric si atelierul mecanic lucreaza, da’ prostii nu" s.a. "Pentru toti de aici problema nu este gri. Este neagra", este de parere si Despina Oancea, care pune impasul in care se afla firma pe seama faptului ca "Vara industria textilelor merge mai greu in toata lumea, iar ritmul redus al vinzatorilor nu se asigura fonduri pentru cumpararea materialelor necesare productiei".
In acest context, chiar daca la orizont ar exista si perspectiva unor contracte pentru export (se asteapta un raspuns din Italia legat de o comanda de uniforme militare pentru NATO) singura speranta pentru angajatii de la Galfirtex ramine ocuparea unei pozitii pe lista cu urmatorii 300 de disponibilizati. Desi directorul societatii le-a promis celor de fata ca "de pe 26 incepe ordonanta", protestatarii au promis ca in zilele urmatoare isi vor continua actiunile revendicative. (Marian ALEXANDRU)
Scandal la Casa de Cultura Studenteasca
Casa de Cultura Studenteasca (CCS) este zguduita inca din toamna anului trecut de scandalul izbucnit intre presedintele Consiliului de Administratie (CA), Dinu Gindu, si directorul institutiei, Alexandru Ionescu. Acuzatiile pe care si le aduc unul altuia au ajuns si la urechile Ministerului Educatiei Nationale, ai carui reprezentanti au vizitat institutia in primavara acestui an. Cu toate acestea, se pare ca disensiunile dintre ei vor disparea doar atunci cind unul din ei va renunta la postul pe care il ocupa in prezent.
Povestea acestui scandal dintre director si presedintele CA este veche de patru ani, cind Dinu Gindu era presedinte al proaspat infiintatei Ligi a Studentilor si a incercat o colaborare cu CCS, refuzata de Alexandru Ionescu, directorul acestei institutii inca de prin 1990. Imediat dupa greva studentilor din 1995, cind a luat fiinta Liga Studentilor din Galati (LSG), Gindu a incercat in cadrul unei sedinte a CA sa-si expuna citeva din ideile in legatura cu activitatile studentilor in CCS, pe care Ionescu le-a catalogat drept comuniste. "I-am raspuns ca aceasta institutie nu duce lipsa de idei, ci de o sala de spectacole si de fonduri", ne-a declarat Alexandru Ionescu.
"Dinu Gindu s-a autoproclamat presedinte al Consiliului de Administratie"
Antipatia care s-a nascut intre cei doi dupa aceasta discutie in contradictoriu avea sa rabufneasca in toamna anului universitar 1998-1999, cind pentru un loc in Consilul de Administratie au candidat 11 studenti, printre care si Dinu Gindu. In baza articolului sapte din statutul privind organizarea si functionarea Caselor de Cultura Studentesti, CA era compus din membrii organizatiilor studentesti, membrii senatului si studenti ce aveau activitati in CCS. In urma alegerilor, Gindu a fost ales presedinte al CA, el fiind si primul student din tara ce detine o astfel de functie, in vreme ce directorul Ionescu a ramas simplu membru. "Dinu a cerut in ultima sedinta a vechiului CA ca functia de presedinte sa-i revina, motivind ca astfel se va implica in conducerea casei. Asa s-a autoproclamat Dinu Gindu presedinte al CA".
Gindu a facut rost de fonduri pentru terminarea si darea in functiune a discotecii din noul sediu al CCS si pentru achizitionarea unor calculatoare ce deservesc clubul Internet al studentilor.
La deteriorarea relatiilor dintre cei doi au contribuit si ceilalti membri CA care erau colegii lui Gindu in Liga Studentilor si care, dupa spusele lui Ionescu, veneau pe la CCS numai cind imprumutau diverse lucruri din magazia acesteia, pe care le aduceau deteriorate inapoi. Astfel, directorul a acuzat in diverse rinduri membrii ai CA ca ar fi luat aparatura de sonorizare, camera video si televizorul pe care conform referatului intocmit de gestionarul unitatii toate au avut defectiuni la predare.
Directorul Ionescu ramine in functie, dar trebuie sa prezinte un proiect managerial
Dinu Gindu a solicitat MEN demiterea din functie a lui Alexandru Ionescu. La rindul lui, Ionescu a sesizat la minister starea de conflict din cadrul CCS. Pentru a vedea ce se intimpla la Galati, ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga, i-a delegat pe Bartolomeu Georgescu de la Agentia Sociala a Studentilor si pe secretarul de stat Adrian Miroiu sa vina aici pentru a lamuri lucrurile. la finele vizitei pe care au intreprins-o, acestia au decis ca Ionescu sa ramina in continuare director, el fiind insa obligat ca pina pe 26 iulie sa prezinte Consiliului de Administratie un proiect managerial. Acest lucru nu a linistit insa spiritele. Lupta, din care nimeni nu are de cistigat, continua. (Marius ANTON)

Comentarii