Mizerie neagra in centrul orasului

vineri, 17 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Mizerie neagra in centrul orasului

Viata familiilor care locuiesc in imobilul aflat pe strada Traian la nr. 122 s-a transformat, de un an de zile, intr-un infern. Iarna trecuta, locatarii au anuntat SC Apaterm ca beciul casei este plin de apa. Specialistii sositi la fata locului au constatat ca reteaua de apa potabila si canalizarea sint defecte. "Am facut toate verificarile care se impuneau si ne-am dat seama ca scurgerile de apa afecteaza structura de rezistenta a cladirii si pun in pericol viata locatarilor. De aceea, am hotarit sa oprim apa si sa anuntam proprietarul, adica Primaria, ca sintem dispusi, pe baza de comanda si contra cost, sa facem reparatiile care se impun", ne-a declarat seful Biroului de Relatii cu Publicul al SC Apaterm, Silviu Lascar.
La scurt timp dupa oprirea apei potabile, locuitorii casei aveau sa-si dea seama ca trebuie sa plateasca chiar si pentru o galeata de apa. Daca la inceput vecinii intelegatori ii mai imprumutau, dupa o vreme s-au saturat sa-i tot vada pe la usa lor. "Cumparam galeata de apa cu 5000 de lei, si asta in cazul in care un vecin binevoitor vrea sa ne deschida. La cei 72 de ani pe care ii am, am ajuns sa ma bucur cind da o ploaie ca sa mai pot aduna ceva apa, macar sa pot spala rufe. Locuiesc de 50 de ani in casa asta, dar nu am crezut ca am sa ajung sa traiesc asa", povestea Casandra Matei.
Familiile mai tinere, cu copii, au incercat sa gaseasca alte solutii pentru a se putea descurca. "Am doi copii si toata lumea stie cit de greu se cresc. Trebuie mincare pentru ei, trebuie spalati, eu am nevoie de apa, nu pot trai asa. Sotul meu asteapta sa se intunece si se duce sa umple bidoanele la un canal in piata. Imi este teama sa nu mi se imbolnaveasca copiii. Nu inteleg de ce platesc 236.000 de lei chirie pe luna la Primarie, in aceste conditii", ne-a spus Luminita Iacomi, mama a doua fetite de patru, respectiv sase ani.
"In mizeria asta nu mai putem trai"
Cea mai grea problema a familiilor care locuiesc aici nu este insa lipsa apei ci faptul ca nu isi mai pot folosi WC-urile. La putin timp dupa ce apa le-a fost oprita, canalizarea s-a infundat iar oamenii au inceput sa-si faca nevoile prin fel de fel de vase. "Ne facem necesitatile in ligheane pe care le golim la coltul strazii, noaptea, sau la unul din containerele din piata. Ce sa facem, cui sa mai spunem?", se plingea Casandra Matei.
In intervalul scurs de la defectarea instalatiei, reteaua de canalizare subterana s-a umplut pina la refuz cu materii fecale. Mirosul patrunde in case prin orificiile de la chiuvete, WC-urile din curte au dat pe afara, iar mizeria domneste nestingherita peste tot. "Vara, mustele stau adunate aici roiuri-roiuri. In mizeria asta nu mai putem trai. Sint in casa asta aproape douazeci de copii. O sa ne imbolnavim de tifos. Mie mi-a iesit zeama de la WC prin chiuveta de la bucatarie", spunea Ion Florea, un alt locatar disperat.
Zilele trecute, chiriasii imobilului s-au trezit in mijlocul curtii cu o adevarata fintina arteziana: capacul canalizarii a fost aruncat in aer de jetul de apa si materii fecale. "Nu mai stiam ce sa facem. Se ridicase mizeria in sus si nu o mai puteam opri. Am asezat cu greu capacul la loc, l-am chituit si am pus bolovani peste el. Sint sigura insa ca la prima ploaie va sari din nou, pentru ca toata casa asta a ajuns sa stea pe o perna de rahat", spunea Casandra Matei.
Primaria a fost amendata
Apelurile familiilor din acest imobil au ramas fara nici un rezultat. Pentru ca imobilul se afla in litigiu, fiind revendicat de fostul proprietar, Primaria a raspuns prin adresa nr. 24865 din 12.07.1999, instiintind locatarii ca "repararea imobilului se va solutiona dupa clarificarea situatiei juridice". Singurii care au luat masuri in vreun fel au fost inspectorii de la Inspectia Sanitara de Stat. Inspectorii au aratat, intr-o adresa trimisa Primariei, faptul ca defectiunea aparuta la reteaua de apa potabila ar fi trebuit remediata si nu dispusa oprirea apei in intreg imobilul. "Lipsa apei, se mai arata in adresa catre Primarie, a dus la colmatarea intregului tronson de canalizare cu refulari de reziduri fecale prin caminul de vizitare si infiltrari de ape uzate in subsolul imobilului, existind pericolul prabusirii acestuia".
Faptul ca inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat au atentionat Primaria asupra faptului ca lipsa apei pune in pericol sanatatea populatiei nu a miscat cu nimic reprezentantii administratiei publice. "Pentru ca nu s-a luat nici o masura, pe 20 octombrie am amendat Primaria cu cinci milioane de lei si probabil vom repeta amenda. Deocamdata Primaria este proprietarul imobilului si are obligatia de a plati reparatiile", ne-a declarat seful Inspectiei Sanitare de Stat, doctorul Emil Popa. (Camelia PRICOPE)

Comentarii