Privatizarea Sidex, intre focurile concurentei si ale creditorilor

marți, 06 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Privatizarea Sidex, intre focurile concurentei si ale creditorilor

Astazi la ora 16.00 (ora Romaniei) este programata, la Londra, semnarea documentului ce va consfinti transferul de proprietate a Combinatului. Cu toate acestea, problemele cu care se confrunta colosul siderurgic nu au fost rezolvate nici pe departe. Ordonanta Sidex intra abia in aceasta saptamina in dezbaterile parlamentare, iar valurile de solicitari si acuze formulate in instantele romanesti si la Comisia de Comert a Uniunii Europene de bancile creditoare si firmele concurente, sint departe de a-si fi gasit finalizarea. Prima – si poate cea mai importanta acuza – vine din partea unui sindicat bancar condus de Credit Suisse First Boston (CSFB), ce are de recuperat de la Sidex circa 26 milioane de dolari, dintr-un credit total de 100 milioane de dolari, acordat Combinatului in 1997. Ingrijorate de perspectiva in care, dupa privatizare, noul proprietar va refuza sa achite cu prioritate ratele scadente, bancile au cerut in instanta instituirea sechestrului pe marfuri ale Sidex, de valoare similara. Tribunalul Galati a dat cistig de cauza CSFB, dispunind ca sechestrul sa fie instituit. Pe ultima suta de metri, directorii Sidex au reusit sa obtina o ordonanta presedintiala si un credit de la BCR cu care sa achite o parte din datoria catre CSFB. In plus, au contestat decizia Tribunalului Galati si au obtinut, cel putin pentru moment, cistig de cauza.
Pe de alta parte, compania Usinor, care a pierdut batalia pentru Sidex in favoarea LNM, a depus cinci reclamatii la CE cu privire la dreptul Combinatului de a concura "la egal" pe piata europeana, in conditiile in care beneficiaza de ajutoare din partea Statului. La presiunile Usinor, Asociatia Producatorilor de Otel din UE a acuzat Sidex ca vinde produse la pret de dumping si a solicitat Comisiei Europene de Comert sa declanseze o ancheta. Managerii Combinatului au respins aceste acuzatii, iar ministrul Ovidiu Musetescu le-a catalogat drept "o incercare de blocare a privatizarii".
Sidex a cistigat batalia cu bancherii
Situatia care era in stare sa blocheze privatizarea Sidex este cea legata de returnarea unui credit in valoare de 100 milioane dolari, contractat in 1997 de la un sindicat bancar condus de Credit Suisse First Boston (CSFB), din care Sidex mai are de returnat circa 26 milioane dolari, in transe de minimum 1,5 milioane dolari/luna si nu mai mici de 6 milioane dolari/trimestru. Creditul – utilizat pentru asigurarea capitalului de lucru al Combinatului – a fost reesalonat in anul 2000, in conditii de neincredere permanenta a sindicatului bancar condus de CSFB in capabilitatea Sidex de a-si onora obligatiile. Avind in vedere ca platile nu s-au facut la timp, CFSB a cerut in instanta judecatoreasca instituirea sechestrului pe marfuri ale Sidex, in valoare similara. Tribunalul Galati a decis instituirea sechestrului, in cazul neplatii, la data de 30 octombrie. Sidex, beneficiind si de o ordonanta presedintiala, a contestat acest termen. Combinatul a primit cistig de cauza si sechestrul nu a fost aplicat.
Ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, pare sa minimalizeze cu buna stiinta acest caz, chiar daca sindicatul bancar nu este dispus sa mai accepte vreo reesalonare sau aminare a platii ratelor scadente. In urma cu citeva zile, Musetescu si-a exprimat convingerea ca noul proprietar al Sidex isi va asuma si obligatia preluarii acestui credit. Voci autorizate contesta insa aceste afirmatii, spunind ca Lakshmi Mittal are in prima faza cu totul alte urgente de plata. Optimismul lui Musetescu se leaga poate si de faptul ca impreuna cu managerii Sidex a reusit obtinerea unui credit din partea BCR, credit care a permis Combinatului sa-si plateasca ultima rata catre sindicatul bancar si chiar o parte din datoriile salariale catre angajatii societatii.
Colosul siderurgic este acuzat de concurenta neloiala
O alta problema spinoasa este legata de acuzatiile la adresa Combinatului, formulate de compania franceza Usinor. Societatea franceza este nelamurita cu privire la dreptul Sidex de a concura cu alte firme de profil, in conditiile in care acestea nu beneficiaza, la fel ca societatea din Galati, de facilitati din partea Statului. Luna trecuta, Usinor a depus la Comisia Europeana cinci reclamatii in legatura cu aceasta situatie, fapt interpretat de Ovidiu Musetescu ca o incercare de blocare a procesului de privatizare a Combinatului. In plus, pe 8 noiembrie, Comisia de Comert a UE va incepe, la Bruxelles, o serie de audieri menite sa determine daca Sidex a incalcat prevederile unor acorduri privind preturile de export pentru unele tipuri de tabla groasa vindute in tarile UE. Audierile survin in urma plingerilor inaintate in luna septembrie a.c. de Asociatia Producatorilor de Otel din UE (Eurofer), privind nerespectarea de catre Sidex a angajamentelor de pret minim pentru exportul in UE al unor tipuri de tabla groasa. Aceste angajamente impun Combinatului sa livreze anumite tipuri de produse siderurgice la preturi care sa protejeze producatorii de otel din tarile UE.
Plingerile au vizat in principal faptul ca Sidex ar fi exportat in sistem barter la preturi mai mici decit cele ale pietei. In baza aceleiasi acuzatii, Eurofer a solicitat verificarea livrarilor in UE de tabla cu bor produsa la Galati, in conditiile in care acest produs are calitati asemanatoare cu cele ale tipurilor de tabla groasa pentru care Sidex a semnat angajamentul de pret minim.
Desi managerii Combinatului resping aceste acuzatii, rezultatul audierilor nu poate fi anticipat, cu atit mai mult cu cit legislatia europeana permite ca in cazul schimbarii formei de proprietate a unui combinat siderurgic din afara UE, nivelul preturilor impuse acestuia prin acordurile de pret minim sa fie reanalizate.
Mita-n curtea lui Mitall
Astazi, la Londra, oficialii romani implicati in privatizarea colosului siderurgic vor participa la ceremonia semnarii documentelor prin care pachetul majoritar de actiuni Sidex va trece efectiv in proprietatea omului de afaceri L.N. Mitall. Cu alte cuvinte, Statul roman va scapa, cel putin pe moment, de toate problemele pe care le ridica cea mai mare gaura a economiei romanesti. Anglo-indianul Mitall va prelua in urmatoarele saptamini, friiele afacerii Sidex si, odata cu acestea, toate avatarurile corespunzatoare administrarii acestei societati. (Marian COMAN)

Comentarii