Puscaria din Galati a devenit hotel de lux.

luni, 01 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Puscaria din Galati a devenit hotel de lux.

"Capacitatea legala din Penitenciarul Galati este de 900 de locuri insa acum avem peste 1300 de detinuti" – ne-a declarat lt. col. Vasile Stegarescu, comandantul Penitenciarului Galati.
La Galati, majoritatea "veteranilor" au de executat pedepse de pina in 10 ani, printre ei aflindu-se si detinuti cu pedepse mai grele, care "asteapta" locuri vacante in "gherlele" de trista amintire ale Romaniei: Jilava, Aiud, Poarta Alba s.a.m.d.
– Lupta acerba pentru un loc in penitenciar a fost confirmata de lt. col. Stegarescu: "Facilitatile acordate detinutilor le-a stirnit dorinta de a recidiva. Astfel, ei revin dupa scurt timp in inchisoare, aici avind conditii pe care multi oameni nici in libertate nu le au".
In Penitenciarul din Galati detinutii au voie sa-si aduca de acasa radiouri, casetofoane, televizoare. O parte dintre ei, cu dare de mina, si-au instalat si antene. "Arestatii au dreptul sa citeasca reviste, ziare, carti. La noi exista una dintre cele mai mari biblioteci din intreaga retea de penitenciare din tara, care cuprinde peste 4500 de volume. Accesul detinutilor la informatie este liber. Le-am instalat si telefon cu cartela, de unde cei merituosi pot suna acasa", a spus lt. col. Stegarescu.
Hrana spirituala este intregita cu accesul la practicarea religiei fiecaruia. Cei care sint evlaviosi, pot frecventa capela unde preotul penitenciarului le oficiaza slujbele religioase in fiecare duminica. In cursul saptaminii, Sfintia Sa are o vorba de mingiiere pentru fiecare din pacatosii care-si duc traiul in spatele zabrelelor.
– Detinutii (de sexe opuse – n.n.) care vor sa se casatoreasca in penitenciar, o pot face fara nici o restrictie. "De doi ani de cind sint comandant aici, s-au oficiat 6 casatorii".
In penitenciar exista trei categorii de alimentatie pentru detinuti, in functie de activitatile prestate de fiecare dintre ei. Cei care muncesc beneficiaza de un regim de hrana mai bogat in calorii decit al celor care, avansind diverse motive, refuza sa iasa la munca. De asemenea, exista si regimuri dietetice pentru cei bolnavi de TBC sau de diabet. Inainte de a ajunge in gamelele detinutilor, mincarea este gustata de patru persoane din rindul cadrelor militare: supraveghetorul blocului alimentar, seful compartimentului alimente, medicul unitatii si, in final, de comandantul penitenciarului. Pe linga acestia, hrana este gustata si de reprezentantii detinutilor, desemnat de catre acestia, care consemneaza zilnic, intr-un registru special, parerile despre calitatea alimentelor.
25 de detinuti vor obtine diplome de fochisti, timplari si impletitori de rachita
Conform celor declarate de lt. col. Stegarescu, posibilitatile de scolarizare a detinutilor sint satisfacatoare in Penitenciarul Galati. "Instruirea consta in cursuri de alfabetizare. Aici analfabetii invata sa scrie si sa citeasca. Avem peste 120 de elevi, care frecventeaza clasele I-VIII. Singurele meserii in care se pot califica sint cele de fochist, timplar si impletitor de rachita. 25 de detinuti sint transferati in acest sens in penitenciarele din Poarta Alba, Margineni si Gherla". Greu de crezut ca vreunul dintre "studenti" va avea timp sa practice asa ceva, avind in vedere faptul ca aproximativ 70% dintre ei ricidiveaza si se intorc la Penitenciarul Galati.
Una peste alta, conditiile din inchisorile de azi sint radical schimbate fata de cele din "epoca de aur". Totusi, "umanismul cu care-i tratam se poate schimba lesne in antiumanism. Ei tot cer drepturi in plus. Stai de vorba cu ei si multi nu sint sensibili deloc. Daca au venit sa-si execute pedeapsa, atunci sa fie puscarie", a conchis lt. col. Stegarescu. (Nicu MATEI)

Comentarii