"Sint dezamagit de ceea ce se intimpla",sustine presedintele Consiliului de Administratie al CJAS, dr. Aurel Nechita

marți, 11 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 "Sint dezamagit de ceea ce se intimpla",sustine presedintele Consiliului de Administratie al CJAS, dr. Aurel Nechita

Intilnirea de saptamina trecuta dintre premierul Adrian Nastase si reprezentantii factorilor de decizie din "sanatate" a fost se pare o mare cacialma. Presedintele Consiliului de Administratie al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), plecat la Snagov convins ca Galatiul va primi banii atit de necesari pentru achitarea datoriilor, s-a intors de acolo cu miinile goale. Practic, primul ministru si-a informat interlocutorii ca cele 8.000 de miliarde colectate de la asigurati s-au cheltuit in alte "directii".
"Sint dezamagit de ceea ce se intimpla. In nici o tara din occident, bugetul Casei Nationale nu face parte din bugetul consolidat al statului. Conform Legii 145, Casa Nationala este autonoma, neguvernamentala. Daca oamenii dau bani pentru sanatatea lor, atunci banii sa fie cheltuiti pentru sanatatea lor, nu sa fie redistribuiti si sa acopere cine stie ce gauri negre prin alte domenii de activitate. Eu o consider in primul rind o problema de morala. Pozitia mea este probabil o pozitie anacronica, dar asta este", a declarat ieri intr-o conferinta de presa presedintele Consiliului de Administratie al CJAS, dr. Aurel Nechita. Acesta sustine ca cele 1.000 de miliarde deblocate cu chiu cu vai, dozate in portii mici astfel incit sa ajunga pentru reteaua sanitara din toata tara, nu sint altceva decit rezultatul unei redistribuiri intre Casele Judetene de Asigurari. "Sa nu-si imagineze cineva ca am primit bani de undeva. Sint tot banii din Sanatate. CJAS Galati i s-au retras de la Programe 9 miliarde de lei si inca 10 miliarde de la diferite servicii. In aceste conditii s-au adunat cele 1.000 de miliarde. Am primit adresa de la Casa Nationala si a trebuit sa ne conformam. Toate CJAS din teritoriu care au mai avut ceva bani in cont au patit acelasi lucru. Sumele au fost deci redistribuite intre institutii", ne-a mai spus dr. Aurel Nechita.
Galatiul are in acest moment in trezorerie 70 de miliarde de lei si pina la sfirsitul anului va mai incasa aproximativ 40 de miliarde. Planul de buget pina la sfirsitul anului, conform ultimelor indicatii primite, este de 20 de miliarde de lei. "Acestia sint banii de salarii. Atit avem voie sa cheltuim. Banii nostri stau blocati in trezorerie in timp ce spitalele au datorii de miliarde si farmacistii asteapta banii pentru medicamentele eliberate pe retete gratuite si compensate. Am promis acestor oameni ca isi vor primi banii pina la sfirsitul anului si nu ne putem tine de cuvint. Nechita si-a exprimat speranta ca pina la 31 decembrie Consiliul de Administratie al Casei Nationale va defalca bugetul national pe judete. "Tinind cont de faptul ca avem acest excedent in trezorerie, imediat dupa 1 ianuarie vom opera plati, astfel incit, o parte din datorii sa fie achitate. Nu ne ramine decit sa speram ca vom primi planul de buget la timp", a conchis dr. Aurel Nechita. (Camelia PRICOPE)

Comentarii