S-a blocat majorarea salariilor profesorilor

miercuri, 19 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 S-a blocat majorarea salariilor profesorilor

Salariile cadrelor didactice ramin deocamdata aceleasi. Sindicatele din invatamintul preuniversitar au reusit sa blocheze la sfirsitul saptaminii trecute Ordonanta de Urgenta prin care guvernantii stabileau grila de salarizare a personalului didactic in anul 2002. Acestia au cerut ca OU sa fie suspendata pina in trimestrul al doilea al acestui an sau sa se indexeze salariile incepind cu luna ianuarie a anului viitor. OU blocata de sindicalisti, stabilea salariul maxim brut la 6,5 milioane de lei, iar pe cel minim intre 2,5 si 3 milionane in functie de studiile si calificarea fiecarii persoane. Cea mai mare nemultumire a sindicatelor a fost introducerea in salariul de baza a doua din sporurile de care beneficiau dascalii. Astfel, Ordonanta specifica fraptul ca "in nivelurile salariilor de baza, este cuprins sporul de stabilitate precum si sporul de suprasolicitare neuropsihica prevazute in Statutul personalului didactic". Cu alte cuvinte, cadrele didactice erau "arse" la buzunar cu aproximativ 40% reprezentind cele doua sporuri.
Discutiile provocate de anularea celor doua sporuri si nerespectarea cuatumului salarial negociat de Ministerul Educatiei si Cercetarii cu sindicatele au dus in cele din urma la blocarea pina la cel putin 1 ianuarie 2002 a OU. "Factorul cel mai important care a dus la solicitarea aminarii deciziei guvernului a fost cel de includere in lefuri a celor doua sporuri. In afara de aceasta nemultumire, grila propusa de Guvern nu are o ritmicitate in trecerea de la o trepta de salarizare la alta si nu adopta o corelare intre gradele didactice privind remunerarea corespunzatoare a acestora", ne-a declarat presedintele executiv al Sindicatului din Invatamintul Preuniversitar (SIP) Valeriu Diculescu.
Presiunile facute de sindicate asupra Guvernului Nastase de a nu vota in acest an salariile de baza pentru personalul didactic din invatamintul preuniversitar pot fi in cazul in care nu vor fi gasite alte surse de venit pentru majorarea lefurilor nule si neavenite. Blocarea OU in pragul sarbatorilor de iarna a dat o tema de casa foarte serioasa actualei guvernari care, in cazul in care nu va reusi sa satisfaca doleantele sindicalistilor, va incepe anul viitor la masa tratativelor iscate de declansarea unei greve de catre profesori. "Solicitarile noastre sint simple. Vrem sa se aplice grila de salarizare propusa de noi si nu una care in loc sa ne dea mai multi bani sa ne ia din cei pe care ii avem deja. Plafonul maxim cerut de noi este de 7,5 milioane de lei, cu un milion mai mult decit ne-au propus ei. Bineinteles ca in salarii nu trebuie incluse sporurile. Acestea trebuie sa reprezinte un procent din salarii si nu sa faca parte din ele", a afirmat Valeriu Diculescu.
Ca si varianta pentru nemajorarea lefurilor prin blocarea OU, Federatia Educatiei Nationale (FEN) a propus guvernantilor fie indexarea salariilor in luna ianuarie cu 8% pentru toate categoriile cadrelor didactice, fie ca la inceputul anului viitor sa se poarte discutii cu FEN pentru armonizarea grilei de salarizare insa, in baza cuantumului cerut de aceasta.
Liderul sindicatului galatean nu a exclus posibilitate ca "alesii" sa adopte o Ordonanta de Urgenta prin care sa stabileasca inca din acest an o alta grila de salarizare sau chiar pe aceiasi. (Marius ANTON)

Comentarii