Sidex, raiul "teparilor"

duminică, 15 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Sidex, raiul "teparilor"

In ultima perioada, conducerea Combinatului se lauda ca a introdus un nou sistem de lucru, prin care se incearca inlaturarea platilor prin compensare si a celor cu plata la termen pentru a mari volumul incasarilor cash si a micsora numarul clientilor insolvabili. Cu toate acestea, situatiile in care anumite firme ajung sa ia tabla si apoi sa "uite" sa plateasca apar in continuare, fara ca cineva sa fie tras la raspundere pentru acest lucru. Cei mai multi dintre datornicii deveniti intre timp insolvabili sint parteneri traditionali ai Combinatului, foste societati de stat privatizate "strategic" de Fondul Proprietatii de Stat. Conform celor declarate de directorul general Dan Soiman, cele mai semnificative societati aflate in incapacitate de plata sint Tepro Iasi, cu 88 miliarde de lei, Zimtub Zimnicea care are datorii de 72 miliarde de lei, Heli Tube Bucuresti a carei datorie este de 31 miliarde de lei, Intfor Galati de la care trebuie recuperate 26 miliarde de lei, Esmin Baia Mare cu 10 miliarde de lei. Republica Bucuresti are si ea datorii de 9,3 miliarde de lei si Comat Braila care figureaza pe lista insolvabililor cu doar patru miliarde de lei. "In cazul acestor societati care au devenit clienti insolvabili am ajuns pina la a le sechestra bunurile, asa cum am procedat la Tepro", a mai spus directorul general al Sidex. Masurile extreme sint insa mai mult un fel de "sperietoare", deoarece oricum recuperarea datoriilor se face foarte greu, lucru deloc favorabil Combinatului, "celebru" la rindul sau pentru miile de miliarde de lei pe care le datoreaza altor societati si bugetului de stat.
Marfa de 23 de miliarde de lei, cedata in schimbul unor hirtii fara valoare
Daca in cazul firmelor mentionate mai sus poate fi invocat drept scuza faptul ca majoritatea aveau relatii comerciale de zeci de ani cu Sidex iar situatia in care au ajuns n-a putut fi prevazuta din timp, modul in care firme cu doi-trei angajati sint creditate de Combinat pentru a derula afaceri de zeci de miliarde de lei nu poate fi justificat decit prin inconstienta, mai ales cind conducerea societatii accepta drept garantii bilete la ordin, cecuri sau cambii fara a verifica bonitatea firmei.
Ultimul caz de acest gen are drept protagonista societatea "Prima Pagina", care in numai citeva luni a acumulat un debit de 23 de miliarde de lei. Administratorul ei, Andrei Zanopol, s-a folosit de calitatea de director al unei publicatii obscure pentru a patrunde in birourile celor care conduc Combinatul. Surse din interiorul Sidex afirma, sub protectia anonimatului, ca Zanopol a reusit sa-l atraga de partea sa pe Flaviu Moldovan, membru in Comitetul de Directie, apropiat al presedintelui FPS, Radu Sirbu, si fost presedinte al Consiliului de Administratie (CA) de la Sidex dupa ce a declansat o campanie de presa extrem de virulenta impotriva fostului director general al Sidex, Ionel Bors. Dupa cum se stie, intre Moldovan si Bors au existat serioase divergente in perioada in care ambii se aflau la cirma Combinatului, primul dintre ei considerindu-l chiar pe fostul director general indepartarea sa din fruntea CA. De partea cealalta. Zanopol avea propriul "meci" cu Bors, care a refuzat, in perioada in care era director general la Sidex, sa incheie contracte de reclama cu ziarul lui. Scenariul pare credibil, mai ales ca in ultima perioada, in momentul in care se apropia termenul de plata a datoriilor catre Combinat, Zanopol a publicat pe prima pagina a ziarului lui un interviu si o poza a lui Flaviu Moldovan in care acesta arbora "un zimbet increzator in viitorul Sidex-ului".
Indiferent daca lucrurile au stat sau nu asa, cert este ca directorul general Dan Soiman si Flaviu Moldovan se fac in acest moment vinovati de creditarea unui om care nu prezenta nici un fel de garantie. Argumentul ca, straini fiind de oras, nu au stiut cu cine au de-a face nu tine, in conditiile in care persoane extrem de importante din oras ii avertizasera din timp asupra pericolului pe care il implica o tranzactie cu societatea "Prima Pagina". In loc sa stopeze contractul, insa, conducerea Sidex a continuat sa accepte bilete la ordin si sa livreze marfa, bazindu-se pe faptul ca initial Zanopol si-a respectat angajamentele. La inceputul acestei luni, insa, avea sa se constate ca biletele la ordin emise de acesta nu mai puteau fi incasate pentru simplul motiv ca "Prima Pagina" nu avea bani in cont. "Societatea Prima Pagina a intrat in incapacitate de plata la inceputul acestei luni. Exista patru bilete la ordin care nu au acoperire. Deja directia juridica a inceput toate demersurile legale pentru recuperarea banilor, inclusiv actionarea in judecata", ne-a declarat, lapidar, directorul general al Sidex, Dan Soiman. Dupa cum se stie, un eventual proces poate dura ani buni, iar cistigarea acestuia nu inseamna automat si recuperarea celor 23 de miliarde de lei pe care "Prima Pagina" le datoreaza. (Andrei RADU)

Comentarii