Un chirurg este fortat sa devina medic generalist

miercuri, 13 ianuarie 1999, 00:00
6 MIN
 Un chirurg este fortat sa devina medic generalist

Odiseea doctorului Leahu
In urma examenului de secundariat organizat la nivel national in septembrie 1990, Laurentiu Vlad Leahu a obtinut postul de medic secundar chirurg la Spitalul Judetean Galati – Policlinica Sidex, post apartinind Ministrului Sanatatii. In paralel, el a urmat si un program de integrare care cuprindea, printre altele, efectuarea de garzi in sectia Chirurgie din Spitalul Judetean Galati (SJG).
In vara anului 1997, cind Policlinica Sidex a trecut din administrarea spitalului in cea a Combinatului, doctorul Leahu s-a trezit peste noapte medic de intreprindere, el pierzind in acelasi timp dreptul de a mai efectua garzi. Asta insemna, in fapt, pierderea posibilitatii de a profesa in specialitatea pentru care s-a pregatit vreme de trei ani dupa terminarea facultatii. In aceste conditii, Vlad Leahu a refuzat postul, solicitind conducerii Directiei Sanitare sa fie transferat in sectia de Chirurgie I din SJG. Cererea i-a fost refuzata, chirurgului oferindu-i-se ca alternativa fie un post la Spitalul Tecuci fie unul la Policlinica din aceeasi localitate. Fiindca a refuzat ambele oferte, DSJ a decis ca, incepind cu data de 1.08.1997, doctorul Leahu sa fie disponibilizat. Ca sa nu ramina pe drumuri, medicul s-a intors la postul din Sidex dar a obtinut permisiunea de a efectua si citeva garzi in Spitalul Municipal Galati, in afara orelor de program din policlinica. Sperantele medicului de a putea lucra ca chirurg au renascut in vara trecuta, cind a aflat ca doctorul Ghita Diaconu, incadrat in sectia de Chirurgie I a SJG, a intrat in concediu fara plata pe o perioada indelungata, postul raminind pe aceasta perioada vacant. Doctorul Leahu spune ca, datorita modului in care ii fusesera tratate solicitarile anterioare, nu a mai respectat ierarhia si s-a adresat direct Ministerului Sanatatii (MS) in vederea ocuparii acestui post. Adresa de raspuns, nr. VIII B/GH/7691 transmisa de minister catre DSJ Galati pe 4.11.1998 avea urmatorul continut: "Va facem cunoscut ca sintem de acord cu incadrarea dr. Leahu pe perioada determinata ca medic specialist chirurgie generala in Spitalul Judetean Galati pe postul temporar vacant pe care este incadrat dr. Diaconu Ghita". Aceasta adresa a fost transmisa de doctorul Paul Ichim, director al DSJ. Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean care, in cadrul unei sedinte din luna decembrie, a respins aceasta solicitare. Rezolutia Consiliului de Administratie venea dupa ce, la sfirsitul lui 1998, doctorul Paul Ichim, care este si sef cu delegatie al sectiei Chirurgie din Spitalul Muncipal, ii interzisese doctorului Leahu sa mai efectueze garzi sau sa mai interneze vreun pacient in acest spital. Tinarul chirurg pierdea in acest fel orice sansa de a practica in specialitatea pe care si-a ales-o. Acum, acesta ii acuza pe cei care conduc destinele Sanatatii la Galati de faptul ca au obstructionat sistematic incadrarea sa pe un post corespunzator pregatirii pe care o are.
Pozitii pro si contra
Acuzat de medicul Vlad Leahu ca ar fi contribuit, printr-o serie de actiuni mai mult sau mai putin legale, la scoaterea sa din sistemul aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica Galati, doctorul Paul Ichim, recunoaste ca "sa pui un medic chirurg sa faca policlinica e o aberatie", dar sustine ca vina pentru aceasta situatie ii apartine exclusiv doctorului Leahu, care « de cind a venit in Galati, a avut dificultati de colaborare cu tot personalul medical». "El a facut o greseala cind a intrat in Ministerul Metalurgiei. Trebuia sa se puna la dispozitia noastra, a Directiei Sanitare, nu la cea a Spitalului Judetean, care nu avea nici un post vacant de chirurgie", considera dr. Paul Ichim.
Referitor la faptul ca i-a interzis doctorului Leahu sa faca garzi la Spitalul Municipal, Paul Ichim ne-a declarat: "Sint niste probleme de disciplina, de etica si de deontologie profesionala pe care, din respect fata de meseria noastra, nu vreau sa le fac publice. In esenta, au fost incalcate niste reguli de procedura interna. La Spitalul Municipal exista un dosar intreg cu documente care confirma aceste abateri, pe care l-am pus la dispozitia Consiliului de Administratie. In materialul solicitat de Colegiul Medicilor am precizat si de ce s-a sistat colaborarea cu doctorul Leahu".
Doctorul Mihai Stoica, director al Spitalului Judetean Galati, este de parere ca "Aceasta odisee este de fapt rezultatul nesigurantei si neincrederii domnului dr. Leahu Vladut Laurentiu in propriile forte si in capacitatea dumnealui de a participa la concursul pentru ocuparea unui post de medic specialist la Spitalul Judetean Galati".
Precizind ca "la data intreruperii activitatii doctorului Diaconu Ghita nici o cerere de angajare temporara din partea domnului dr. Leahu Vladut Laurentiu nu a fost adresata vreunuia din cele doua conduceri", doctorul Stoica incheie astfel: "Vrem sa anuntam pe aceasta cale pe domnul dr. Leahu Vladut Laurentiu ca nobila profesie pe care si-a ales-o, de medic chirurg, poate fi practicata cu succes in orice unitate sanitara de profil, daca doreste binele bolnavului, lasind la o parte ambitiile personale".
Dupa ce nu a mai fost primit la Municipal, Vlad Leahu a reusit sa mai faca garzi, pina cind directorul Mihai Stoica i-a interzis acest lucru, la sectia Chirurgie I a Spitalului Judetean. Seful acestei sectii, dr. Chicos Stefan, ne-a declarat (in calitate de vicepresedinte al PD Galati, deoarece, dupa propria-i afirmatie i s-au impus anumite restrictii in a oferi informatii presei – n.r.) ca are nevoie de chirurgul Leahu si este de acord ca acesta sa lucreze in continuare in subordinea lui. "Doctorul Leahu are dreptul la munca si el trebuia integrat in reteaua de specialisti a spitalului. Eu mi-am pus semnatura in acest sens in urma cu doi ani de zile. Intotdeauna mai este nevoie de un specialist intr-o sectie de Chirurgie. Nu putem sa ne permitem sa pierdem un om gata instruit, atit timp cit sectia de Chirurgie I a Spitalului Judetean a functionat in anumite momente numai in trei oameni. Trebuie sa existe intelegere si toleranta. In Galati se face chirurgie la nivel inalt. Este inadmisibil ca bolnavii sa plece sa se opereze in alte orase. Trebuie sa se termine cu aceste lupte, pentru ca numai bolnavii au de suferit. In nici un judet nu exista o asemenea ura creata de la nivelul directiilor sanitare si spitalelor. Domnul prefect al orasului ar trebui sa impace aceasta situatie, fiindca domnul prefect este raspunzator de starea sanatatii orasului Galati si a judetului".
Vlad Leahu este sustinut si de doctorul Dumitru Cristea – presedintele Colegiului Medicilor, care ne-a declarat: "Noi vom apela la Directia Sanitara si la Spitalul Judetean pentru ca, in functie de locurile pe care le au si in functie de legislatia sanitara, sa i se dea un loc de munca. Doctorul Leahu este chirurg. Nu poti tine un chirurg intr-un dispensar policlinic, unde treaba o poate face orice medic bun de medicina generala. Acestui om trebuie sa i se dea posibilitatea sa opereze in Spitalul Judetean sau Municipal, oriunde exista o sectie de chirurgie, altfel va fi deprofesionalizat si marginalizat".
Potrivit ultimelor informatii primite la redactie, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor si-a precizat inca de luni (11 ianuarie) pozitia in aceasta problema. Raportul semnat de doctor Dumitru Cristea si doctor Ifrim Profira si care urmeaza sa fie discutat si aprobat in sedinta Colegiului de saptamina viitoare demoleaza argumentele si explicatiile aduse de directorii celor doua foruri de conducere, respectiv dr. Paul Ichim, directorul DJSP si dr. Mihai Stoica, directorul Spitalului Judetean impotriva doctorului Leahu.
Comisia propune "aprobarea cererii de transfer a dr. Leahu in Policlinica Judeteana Galati – cabinet chirurgie, integrarea in garzile de chirurgie ale Spitalului Judetean si plata salariului pe perioada disponibilizarii".
"Daca administratia nu va respecta hotarirea Colegiului medicilor, atunci ne vom adresa mai departe Colegiului National si Ministerului Sanatatii. Eu cred insa ca acest conflict trebuie sa inceteze si totul se va rezolva pe plan local, astfel incit doctorul Leahu sa poata beneficia de redresarea morala si profesionala de care are nevoie" ne-a mai declarat doctorul Dumitru Cristea, presedintele Colegiului Medicilor. (Marian ALEXANDRU, Camelia PRICOPE)

Comentarii