13 condamnari in dosarul DADJ

marți, 20 decembrie 2005, 00:00
4 MIN
 13 condamnari in dosarul DADJ

Toate cele 29 de persoane trimise in judecata pentru infractiuni precum delapidare, inselaciune, fals in inscrisuri oficiale, fals sub semnatura privata, uz de fals, abuz sau neglijenta in serviciu si-au putut vedea numele in condica de pronuntari legat de cel putin o achitare sau o gratiere. Achitate pentru toate infractiunile puse in circa de catre procurorii anticoruptie au fost nu mai putin de 16 persoane, economisti, gestionari, tehnicieni, sefi de districte si conducatori auto, printre care si fostul diriginte de santier, Mircea Medvid. Cea mai aspra condamnare data ieri de judecatori a fost aceea de 4 luni de inchisoare cu suspendare, de care se va „bucura” fostul consilier judetean, inginerul Adrian Girlea. Acesta fusese acuzat ca decontase din vistieria CJ 5 milioane lei cu chitante false. Alaturi de el, pe lista condamnatilor cu suspendare se afla si numele fostului sef DADJ, Silvian Ciuta, condamnat la 1 luna de inchisoare cu suspendare. La rindul sau, Ciuta s-a vazut achitat pentru delapidare, una dintre infractiunile pentru care a fost trimis in judecata. Soferul personal al lui Ciuta, Dorel Lucaci, a primit a doua pedeapsa ca si cuantum, aceea de 3 luni de inchisoare cu suspendare. Aceeasi sentinta il declara insa nevinovat de acuzatiile de abuz in serviciu, inselaciune si fals. Alte doua persoane care vor vedea gratiile inchisorii, doar daca vor calca strimb pe viitor, sint Nicolae Lucaci si economista Florentina Ploaie, ambii cu cite o pedeapsa de o luna cu suspendare. Lista condamnatilor cu amenda penala pentru neglijenta in serviciu numara opt persoane. Fosta contabila sefa, Maricica Ciobanu, Tiberiu Sandovici, Cornel Budis, fostul sef al Serviciului Exploatare si Transport, Mihai Ciurca si Antoneta Manolache de la Serviciul de Aprovizionare, Rodica Puscasu, fostul diriginte de santier, Romeo Stoica, si Florentina Zamfir au primit fiecare amenzi intre 1 si 10 milioane lei, toate cu suspendare si, ulterior, gratiate.
Dosarul a murit deoarece rechizitoriul „era prost intocmit”
Trecind de lista condamnarilor, judecatorii au intocmit si lista daunelor, tinind cont ca ar trebui recuperate cel putin 1,5 miliarde lei. Surprizele au continuat insa si la acest capitol. Judecatorii au dispus si punerea la plata a 4 dintre inculpati, fiecare cu sume modice in comparatie cu valoarea prejudiciului de la acea data. Astfel, soferul Dorel Lucaci are de achitat daune materiale de 81 milioane lei, in vreme ce fostul sau sef, Silvian Ciuta a „scapat” doar cu plata a 1,6 milioane lei. Petru Martinas a fost obligat la daune de 24,3 milioane lei, in vreme de Neculai Lucaci va avea de platit 22 milioane lei. Instanta a mai dispus si confiscarea a 5,2 milioane lei de la Adrian Girlea si a 3 milioane de la Mihai Ilie. Potrivit persoanelor apropiate dosarului, procesul a parut sa fie compromis de la bun inceput datorita modului in care a fost intocmit rechizitoriul. „Pina si procurorul de sedinta a recunoscut ca a fost un rechizitoriu prost intocmit. De fapt, intreaga ancheta a fost pornita gresit, incepind chiar cu primul proces verbal de control la Directie. Exista foarte multe lacune. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in lipsa unor probe consistente, instanta s-a autosesizat si a schimbat incadrarile juridice in unele mai putin grave, eliminind ideea de infractiune calificata. Ne asteptam insa ca Parchetul sa nu stea cu miinile in sin si sa atace sentinta cu recurs”, a explicat avocatul Mihai Condac, aparatorul unuia dintre inculpatii achitati, inginerul Constantin Donose.
Istoria jafului DADJ
Dosarul care a stat pe capul judecatorilor 5 ani de zile si a avut cel mai mare lot de inculpati a avut la baza ingineriile financiare de la DADJ, care au fost deconspirate pe 7 iulie 1999. La vremea respectiva, economista Mihaela Marculescu scosese pe tapet o serie de acte oficiale care demonstrau ca la unitatea mentionata s-au cheltuit ilegal sume ce depaseau cu mult un miliard de lei. Presedintele de atunci al Consiliului Judetean a dispus atunci efectuarea unei anchete interne. Principalul vinovat a fost declarat atunci Silvian Ciuta, fostul director care ulterior scandalului a fost si pensionat. Dosarul, preluat de catre Politia Economica, s-a finalizat cu trimiterea in judecata a unui numar de 29 de functionari, dintre care 26 de la DADJ, si fosti consilieri locali. Intr-un rechizitoriu de 40 de pagini, procurorii au stabilit ca, vreme de doi ani, intre 1998 si 2002, o mina de oameni a reusit sa transfere sistematic din bugetul statului in buzunarele proprii 1,4 miliarde lei, la vremea respectiva. Acuzatiile aduse au fost acelea de fals intelectual si uz de fals, inselaciune, gestiune frauduloasa, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice, delapidare, fals material in inscrisuri oficiale si dare de mita. Potrivit anchetatorilor, cei 29 de inculpati s-au facut vinovati de consumarea fictiva a 77 tone de benzina, in valoare de 500 milioane lei. Raportul de expertiza contabila a scos la iveala faptul ca, potrivit actelor justificative, un simplu Espero ar fi consumat in 15 luni combustibil cit pentru un intreg parc auto. Astfel, un Espero, o Dacia si doua masini de teren marca Aro au reusit sa dea gata nu mai putin de 77 tone de benzina. Adaugind si o serie de chitante false de cazare la diferite hoteluri, deconturi fictive pentru piese de schimb sau reparatii, anchetatorii au tras linia si au stabilit un prejudiciu total de 1,4 miliarde lei, la valoarea perioadei respective. (Geanina JINARU)

Comentarii