A aparut primul bloc parohial din Iasi

luni, 24 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 A aparut primul bloc parohial din Iasi

Luind, probabil, exemplul altor colegi care si-au facut vile, proprietate personala insa, preotul Theodor Mera, de la Biserica „Sfintii Teodori”, s-a gindit sa sparga gheata in domeniul caselor parohiale cu doua etaje. Astfel, cu sirguinta sa si dragostea crestineasca” a unor enoriasi, acesta a reusit sa ridice in doar doi ani un mic bloc in chiar „coasta” bisericii, avind in acest moment cea mai inalta casa parohiala din Iasi.
Biserica „Sfintii Teodori”, situata in spatele blocurilor de pe Bulevardul Independentei, pe drumul spre „Bolta Rece”, constituie una dintre cele mai bine cotate parohii din Iasi. Are 400 de familii in componenta, insa printre enoriasi se afla, se pare, destui oameni „cu dare de mina”, ce sint dispusi sa ofere din cind in cind bisericii citeva sute de mii sau un milion de lei. Mai ales cind, uzind de mijloacele unei moderne campanii de marketing, parintele Mera incearca cu insistenta sa arate care sint „nevoile” parohiei. Astfel, a parafat si semnat atitea hirtii cite familii are in grija duhovniceasca, prin acestea aducind la cunostinta enoriasilor ca pentru anul 2003 au de „onorat contributia cultica, incepind de la suma de 300.000 lei”. „Parohia are de achitat in termen foarte scurt datorii catre stat si catre furnizori”, este una dintre explicatiile pe care le ofera parintele Mera in instiintarea sa, care a fost lasata in cutiile postale ale enoriasilor.
Desi a nemultumit pe unii enoriasi, care au privit acea instiintare scrisa ca pe un act de indrazneala din partea preotului, decizia se pare ca a dat roade. Adunate la „recolta” de acatiste si alte „danii” care se string la biserica, preotul Theodor Mera a reusit astfel sa ridice, in doar doi ani de cind a fost numit in aceasta parohie, o casa parohiala cu doua etaje, ce asteapta cu nerabdare sa fie terminata. „Pina acum a costat cel putin 1,5 miliarde de lei”, spune parintele Mera, explicind de ce parohia a avut nevoie de o casa parohiala asa mare: „Vin atitia pelerini la Iasi de Sfinta Parascheva…”. Dupa cum spune parohul, suma pe care le-o cere credinciosilor nu este mare si nu conditioneaza oficierea unor servicii religioase, precum inmormintarea. „Este o contributie benevola si absolut tot ce se face intra in patrimoniul parohiei”, spune preotul. Acesta, se pare, este chiar specialist in case parohiale, mindrindu-se ca, in decursul carierei, din 1972, a mai construit inca patru, peste tot pe unde a slujit: in satele Reuseni si Draguseni din Suceava, la Cirlig, linga Iasi, si la „Sfintii Atanasie si Chiril” – Copou, unde acum este staretie de maici.
Trei dintre cei patru fii ai preotului sint licentiati in Teologie
Chiar daca, asa cum insusi spune, peste opt ani preotul Mera implineste virsta de pensionare, are cine sa-i duca mai departe opera si, de ce nu, chiar la Biserica „Sfintii Teodori”. Fiul unui dascal pe nume tot Theodor Mera, preotul este mindru ca trei din cei patru fii sai au absolvit Facultatea de Teologie, ia al patrulea Seminarul: Theodor, cel mai mare, s-a casatorit in aceasta vara, insa nu a fost hirotonit inca; Ionel este plecat cu o bursa in strainatate, Stefan (absolvent al sectiei Conservare-Restaurare) isi face si el doctoratul in icoane la Paris, iar cel mai mic fiu Nicu, a facut seminarul teologic, deocamdata preferind sa faca Psihologia la „Petre Andrei”. Dupa ce a fost mutat in parohia „Sfintii Teodori”, preotul a locuit cu numeroasa sa familie, care mai numara si trei fete, intr-un apartament, linga biserica. „Plateam cite sapte milioane pe luna, pentru un apartament cu patru camere. In casa parohiala ne-am mutat la Pasti. Nu este insa a mea, este a parohiei”, spune preotul. (Mirela CORLATAN)

Comentarii