A fost arestata o exportatoare de forta de munca in Coreea

duminică, 01 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 A fost arestata o exportatoare de forta de munca in Coreea

„Mama” unei retele prin care sase sute de persoane urmau sa munceasca ilegal in Coreea de Sud a fost arestata. Acuzata de trafic de persoane si evaziune fiscala, Iulia Macovei ii va mai vedea pe asiatici doar la televizor. Bunastarea retelei a fost alimentata de dorinta sutelor de ieseni de a cistiga rapid bani pe alte meleaguri. Punctul de plecare al afacerii a fost casatoria fetei Iuliei Macovei cu un cetatean coreean. Apoi, un simplu anunt dat intr-un ziar local, in care Coreea era prezentata drept tara tuturor posibilitatilor, a reusit sa convinga sute de persoane ca in aceasta tara se poate cistiga repede si relativ usor.
Biletele de avion erau procurate de la agentii de turism
In luna martie a acestui an, Iulia Macovei a inceput sa racoleze persoane care voiau sa munceasca la negru in Coreea. Sub paravanul unei excursii cu scop turistic la Seul, doritorii ajungeau direct in fabrici de confectii si tricotaje din Corea. Fiecare persoana care lua legatura cu „patroana”, cum era poreclita Iulia Macovei, ii dadea acesteia pasaportul, contravaloarea biletului de avion si a asigurarii medicale. Iulia Macovei contacta diferite agentii de turism care ofera bilete de avion cu destinatia Seul si se ocupa de toate formalitatile pentru grupul de „turisti”. „A venit de mai multe ori pentru grupuri diferite. Noi, in calitate de agentie de turism, ii procuram biletele de avion solicitate. Ce faceau persoanele ajunse in Coreea nu mai este treaba noastra”, ne-a declarat Adrian Podoleanu, patronul agentiei de turism „Totem”.
„Patroana” imprumuta bani, iar fiica ii recupera
Odata ajunsi pe aeroportul din Seul, cei care doreau sa-si gaseasca un loc de munca in aceasta tara se intilneau cu Natasa, fiica Iuliei. Impreuna cu sotul ei, coreean, Natasa ducea persoanele direct la citeva fabrici de confectii sau de mase plastice, unde patronii coreeni le ofereau locuri de munca. Comisionul pentru fiecare tranzactie era intre 500 si 600 de dolari de persoana. Iulia Macovei nu lua nici un ban inainte. Mai mult, ea le imprumuta bani celor care doreau sa plece pentru ca acestia sa-i arate politistilor de frontiera. La sosirea in Seul, banii erau returnati fiicei sale, Natasa. Comisionul pe care „patroana” il incasa de la fiecare proaspat angajat urma sa-i fie platit in primele luni de munca. Pentru ca sa fie sigura de incasarea lui, Iulia Macovei facea cu fiecare persoana cite un contract de imprumut, chiar daca in realitate ea nu dadea nici un ban. Returnarea imprumutului reprezenta de fapt comisionul pentru gasirea unui loc de munca la negru in Coreea.
Viza turistica era doar pentru 7 zile
„In aceasta afacere, la inceput, toata lumea parea sa fie multumita. Cu timpul, unii romani ajunsi in fabricile coreene nu au fost multumiti de salariul pe care-l incasau, iar altii au fost prinsi de autoritatile de acolo si trimisi inapoi acasa deoarece viza lor turistica era valabila numai 7 zile. Deoarece toata afacerea era ilegala, ne-am sesizat la timp pentru ca alte persoane care urmau sa plece sa nu-si piarda inutil banii”, ne-a declarat un ofiter de la CZCCOA Iasi. La perchezitia facuta de politisti la domiciliul Iuliei Macovei au fost descoperite aproximativ 360 de pasapoarte ce apartin persoanelor care urmau sa ajunga prin aceasta filiera in Coreea. „Patroana” a fost retinuta si prezentata in fata procurorilor Parchetului de pe linga Curtea de Apel, care a emis pe numele ei un mandat de arestare preventiva sub, acuzatiile de trafic de persoane si evaziune fiscala. Daca va fi gasita vinovata, Iulia Macovei risca o pedeapsa de pina la 15 ani de inchisoare. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii