Avantajele in natura nu vor fi impozitate retroactiv

marți, 28 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Avantajele in natura nu vor fi impozitate retroactiv

Ceata in care au intrat firmele si angajatii odata cu raspindirea zvonurilor privind impozitarea retroactiva a avantajelor acordate in natura este pe cale de a se risipi. Normelor de aplicare a legii impozitului pe venit aprobate de Guvern arata ca noile prevederi nu se vor aplica pentru anul trecut. Unele cotidiane centrale au intrat insa in posesia normelor care sint pe cale de a fi publicate in Monitorul Oficial. Conform acestora, avantajele in natura si primele de asigurare acordate salariatilor vor fi impozitate numai de la inceputul acestui an fiscal.
Avantajele supuse impozitarii
Legea impozitului pe venit intrata in vigoare in 2001 prevedea cel putin teoretic ca o parte din veniturile in natura acordate angajatilor sa fie impozitate. Noile norme aduc clarificarile necesare asupra modului in care vor fi impozitate avantajele in natura. Potrivit acestora, la stabilirea venitului impozabil se vor lua in calcul urmatoarele tipuri de avantaje in natura: folosirea vehicolelor din patrimoniul unei societati, acordarea de produse alimentare, imbracaminte, energie electrica sau termica, lemne de foc, carbuni, abonamente radio-TV, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, bilete de odihna si tratament, anumite cadouri, contravaloarea primelor de asigurare suportate de firma pentru angajatii proprii, execeptie facind cele obligatorii.
Cum vor fi impozitate masinile primite cu titlu gratuit
Noile norme stabilesc clar modul in care vor fi impozitate avantajele in natura. Angajatii care au primit de la firma cu titlu gratuit autoturisme pentru a le folosi in scop personal vor trebui sa calculeze in fiecare luna o cota de 1,7% din valoarea masinii si sa o adauge la venitul impozabil. De exemplu, un angajat care primeste gratuit de la firma, in plus fata de salariu, un autoturism in valoare de 10.000 de dolari, la salariul brut, de 500 de dolari, de exemplu, i se vor adauga 170 de dolari, venitul impozabil ajungind la 670 dolari.
Daca masina este inchiriata de la o alta societate avantajul se calculeaza aplicind aceeasi cota la nivelul chiriei. Este cazul firmelor care au achizitionat autoturisme in leasing. Masina intra in proprietatea firmei si ulterior a angajatului in momentul in care sint platite toate ratele. Cota de 1,7% va fi aplicata la nivelul ratei sau a chiriei, dupa caz.
Foi de parcurs peste tot
Evaluarea locuintei primite gratuit de la firma se face la nivelul chiriei practicate pentru locuintele de stat. Pentru folosirea telefonului mobil, evaluarea se face la nivelul totalului cheltuielilor.
In cazul angajatilor care folosesc autoturismul de serviciu in interes personal evalurea se face proportional in functie de numarul de kilometri parcursi, justificati de foia de parcurs. Aproximativ la fel se procedeaza si in cazul folosirii telefonului in interes personal. Firma aloca un numar de minute care poate fi folosit de catre angajat, iar ceea ce se depaseste se aduna la venitul impozabil.
Cum se impoziteaza primele de asigurare
Primele de asigurare platite de angajator se cumuleaza cu salariile din luna respectiva, venitul obtinut fiind cel impozabil. Daca primele de asigurare sint platite de o alta societate si nu de catre angajator atunci ele sint impozitate cu 10%, suma platita fiind finala. Aceasta inseamna ca nu se mai plateste alt impozit.
In urmatoarele cazuri, normele prevad ca avantajele in natura sa nu fie supuse impozitarii: locuinta de servicu primita de angajatii care isi desfasoara activitatea in locuri izolate; abonamentele platite navetistilor sau angajatilor care se deplaseaza frecvent in interiorul localitatii sau cheltuielile platite pentru cursurile de calificare si recalificare suportate de catre firma. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii