Bancile curteaza persoanele fizice

marți, 03 septembrie 2002, 23:00
3 MIN
 Bancile curteaza persoanele fizice

Bancile au inceput sa faca cu ochiul persoanelor fizice. In ultimii doi – trei ani, volumul creditelor catre populatie a crescut spectaculos, ponderea acestora in totalul creditelor acordate de banci sporind de doua si, in unele cazuri, chiar de trei ori. Daca in urma cu doi ani importante sume de bani ale bancilor luau calea titlurilor de stat, in prezent „afacerea" a inceput sa scirtiie. Cresterea economica din ultimii ani si intrarea in tara a unor sume importante in valuta au redus „foamea" de bani a statului. Acordurile incheiate cu institutiile financiare internationale, pe linga sume importante cu care s-au acoperit „gaurile" din buget, au creat si posibilitatea imprumutarii de pe pietele financiare internationale la costuri mai mici decit cele de pe piata interna. De asemenea, o alta cauza a cresterii ponderii imprumuturilor catre populatie este si scaderea accentuata a dobinzilor din ultimii ani. Nu trebuie neglijata nici schimbarea actionarilor la unele din cele mai importante banci din Romania, cum ar fi BRD, Banca Agricola si Banc Post, precum si pregatirea BCR si CEC pentru privatizare. Pentru atragerea de cit mai multi clienti, bancile au inceput sa-si micsoreze pretentiile: de la anumite venituri in sus, la unele banci au fost eliminati girantii, s-a marit perioada de rambursare, s-au introdus noi forme de creditare s.a.
„Vrem sa dublam volumul creditelor acordate persoanelor fizice"
La sucursala BRD Iasi, ponderea creditelor acordate persoanelor fizice in totalul creditelor a crescut fata de anul 2000 de trei ori. Daca acum doi ani ponderea creditelor acordate populatiei era de 5%, la nivelul primelor sase luni ale acestui an a ajuns la 15% din total. „Pentru anul 2003 ne propunem o dublare a volumului de credite acordate persoanelor fizice, concomitent cu cresterea celor acordate societatilor comerciale", a declarat
Dumitru Virtu, director al sucursalei BRD Iasi. Aceeasi crestere importanta a fost inregistrata si de catre Banc Post Iasi. De la 18,4%, cit reprezenta ponderea imprumuturilor acordate populatie in volumul total in anul 2000, in prezent aceasta a ajuns la 27,5%. Conducerea sucursalei BCR Iasi spune ca fata de sfirsitul anului trecut volumul creditelor plasate catre populatie a crescut de doua ori. Purtatorul de cuvint al centralei BCR, Corneliu Cojocaru, spune ca volumul imprumuturilor acordate populatiei atinge in prezent suma de 3.000 de miliarde de lei. La nivelul tuturor bancilor din Iasi situatia se prezinta astfel: din volumul total de credite 13% reprezinta plasamentele catre populatie, 77% sint acordate sectorului privat, partea statului fiind de numai 10%.
Lupta pentru clienti se da pe mai multe fronturi
Pe linga dobinda, imbunatatirea produselor este alta cale de a atrage persoanele fizice. La BRD, peste un anumit nivel al veniturilor, banca nu mai solicita giranti. De asemenea, raspunsul, respectiv daca imprumutul solicitat este sau nu acordat, este este primit pe loc. Nici celelalte banci nu stau pe loc. „A crescut perioada de creditare la imprumuturile pentru nevoi personale de la 12 la 36 de luni, la cele pentru case de la 10 la 15 ani. In prezent acoperim toata plaja de credite pentru persoanele fizice. Acordam chiar si imprumuturi pentru achizitionarea de barci cu motor", spune Vladimir Fador, director adjunct la sucursala BCR Iasi. O alta metoda de a atrage clienti este diversificarea formelor de creditare. „Am introdus noi forme de creditare, cum ar fi cele pe card, care in urma cu doi nu existau", ne-a declarat Silvia Receanu, sef la servici-ul credite din cadrul sucur-salei Banc Post Iasi. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii