Bataie de joc la Politia Rutiera

vineri, 28 mai 2004, 23:00
4 MIN
 Bataie de joc la Politia Rutiera

Politia Rutiera isi bate joc de ieseni. In locul unui program eficient de prevenire a accidentelor, politistii ieseni de la „Rutiera” prefera sa stea la pinda, chiar incalcind legea, pentru a face norma la amenzi. In locul folosirii radarului in mod programat, chiar anuntat, pentru ca soferii sa evite constant viteza in zonele cu multe accidente, politistii stau cu masina ascunsa prin boscheti si, mai grav, cu numere false la masini, numai pentru a da cit mai multe amenzi. Rezultatul este unul catastrofal. Zilnic se dau zeci de amenzi pentru depasirea vitezei pe tronsonul de drum Iasi – Tirgu Frumos, si tot aproape zilnic, pe acelasi tronson de drum, mor oameni in accidente de circulatie.
Pentru a da cit mai multe amenzi, politistii recurg chiar si la incalcarea legii. Un caz petrecut recent pe asa-numita „Sosea a mortii” (Iasi – Tirgu Frumos) arata ca pentru politistii ieseni de la „Rutiera” scopul principal nu este preventia, ci haituirea si acordarea a cit mai multe sanctiuni soferilor. Agentul Cristian Ciubotariu, care era de serviciu cu aparatul radar pe sosea, pe 21 mai, a schimbat una din placutele de inmatriculare de la masina Politiei pe care era montat aparatul radar. In acest fel, politistul a putut da mai multe amenzi, deoarece soferii aflati in trafic, in loc sa vada numarul de inmatriculare real IS-02-GME montat in partea din fata au vazut numarul de inmatriculare IS-05067, montat ilegal pe aceeasi masina in partea din spate. Numarul de inmatriculare IS-02-GME este cunoscut de majoritatea conducatorilor auto din oras deoarece pe aceasta masina este montat un aparat radar de foarte multi ani. Prin schimbarea numarului cu unul provizoriu, mai multi soferi au cazut in plasa intinsa de cei de la „Rutiera”. Incidentul prezentat a avut loc pe 21 mai in localitatea Valea Lupului. Insa, la Iasi, o astfel de practica este frecventa la folosirea radarului.
„Vom vedea daca nu cumva au circulat cu numarul schimbat”
Dupa ce practica politistilor de la „Rutiera” a ajuns la urechile sefului IPJ, comisarul sef Stefan Alexa a ordonat efectuarea unei anchete. Pentru inceput, vina a fost aruncata pe cel mai mic, adica agentul Cristian Ciubotariu, care pe 21 mai a folosit numere false la masina cu radar. Desi practica folosirii numerelor false era generala, acesta a fost deja dat afara din Politia Rutiera si mutat la Paza si Ordine, imediat ce sefii sai au aflat ca acest caz apare in presa. „Am luat aceasta masura provizoriu, pina la finalizarea anchetei. Nu este o practica a Politiei sa stea la pinda pentru a da amenzi de circulatie. Mai mult, nu trebuia sa schimbe numere de la masina. Vom vedea daca nu cumva a si circulat cu numarul schimbat”, a explicat cum decurge ancheta comisarul sef Stefan Alexa.
„Cu cine ar trebui sa vorbesc ca sa nu apara acest articol?”
Ce nu recunoaste insa seful Inspectoratului este ca schimbarea numarului la masina radarului este o practica foarte veche la IPJ. Aceeasi masina putea fi vazuta foarte des cu unul din numere schimbate si in localitatea Poieni. „A fost o practica mai veche, dar acum nu se mai procedeaza asa”, a explicat comisarul Petru Frunza, seful Serviciului Politiei Rutiere Iasi. Vadit preocupat de ancheta care este in curs de desfasurare, comisarul Petru Frunza ne-a rugat sa nu tratam acest subiect in «Ziarul de Iasi». „Cu cine ar trebui sa vorbesc sa nu mai apara acest articol?”, a fost o intrebare pusa de seful Serviciului Politiei Rutiere reporterilor nostri, veniti la el pentru documentare.
Mai multi morti de cind a venit Frunza la putere
De ce ii este frica lui Petru Frunza daca nu are nimic sa-si reproseze ca sef? La acest moment al anului, la nivelul Serviciului Politiei Rutiere bilantul este foarte „negru”: sint cu mult mai multi morti in accidente rutiere decit in aceeasi perioada a anului trecut. Adica mai multi decit atunci cind a fost schimbat predecesorul sau, Vasile Fetcu, tocmai din cauza numarului mare de accidente mortale. Seful Politiei Rutiere are insa explicatii originale. „Consider ca acest lucru nu se intimpla din vina politistilor, odata ce noi ne aflam tot timpul cu radarele pe Drumul European 583, iar accidentele continua sa se intimple din cauza vitezei”, a mai explicat comisarul Petru Frunza. Practica a demonstrat de-a lungul anilor ca nu este suficient ca un politist sa stea cu radarul si sa imprastie cu amenzi pentru ca in jurul lui sa nu se produca nenorociri. Cu mult mai importanta este activitatea de prevenire pe care ar trebui s-o faca un politist modern, pe care il cere inclusiv Uniunea Europeana. Ancheta cu privire la numerele false a ajuns si la urechile sefilor de la Bucuresti. Ieri, comisarul Petru Frunza a fost nevoit sa renunte la meciul de fotbal la care participau angajatii lui si sa stea la birou imbracat in costum pentru a raspunde la eventualele telefoane primite de la superiori. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii