Blestemul de 400 de ani al Sfintei Parascheva

miercuri, 15 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Blestemul de 400 de ani al Sfintei Parascheva

Asadar, cel mai recent exemplu in acest sens este cel al preotului Valentin Fotescu, de la Biserica „Sfinta Vineri Noua” din Bucuresti, care – in plina desfasurare a Sarbatorilor Iasului – a declarat in aceasta saptamina ca acolo se afla un deget al Sfintei. „Fragmente dintr-un deget si din vesmintul Sfintei sint tinute de regula in altar, cu exceptia zilelor de vineri, simbata si duminica, cind sint puse in biserica linga icoana Cuvioasei”, a spus preotul Valentin Fotescu, sustinind ca acestea au fost oferite in dar bisericii sale de „inalti prelati ai Mitropoliei Moldovei”, in urma cu aproape un an de zile.
Vazind ca acest fragment de deget ce se pretinde ca ar fi al Sfintei Parascheva are mare succes la bucuresteni, preotii din parohia cu pricina si-au exprimat intentia de a construi chiar o racla, la care accesul sa fie permis zilnic. „Nu este adevarat. Moastele Sfintei Parascheva sint intregi. Ar fi o blasfemie sa fie imprastiate prin alte locuri, pentru ca exista acel blestem”, sustine arhimandritul Dosoftei Scheiul. Acesta mai povesteste ca, mergind in luna iunie la Muntele Athos intr-o vizita, a avut neplacuta surpriza de a „gasi” si acolo preoti ce sustin ca detin fragmente din sfintele moaste. „Preotul care era ghid la Manastirea Vatopedu prezenta un picior ca fiind al Sfintei Parascheva”, relateaza marele eclesiarh.
Vesmintele Cuvioasei sint schimbate de trei ori pe an
Blestemul prin care ar fi afurisiti cei care vor imprastia moastele Sfintei este inscris, dupa cum sustine arhimandritul Dosoftei Scheiul, pe pinza de in in care sint invelite moastele inca din 1641. Ele au fost daruite la Constantinopol domnitorului Moldovei, drept recunostinta pentru faptul ca Vasile Lupu platise turcilor datoriile Patriarhiei Ecumenice. Pinza nu a fost niciodata schimbata de atunci, desi este pe alocuri gaurita de trecerea celor patru veacuri. Vesmintele pe care le vad credinciosii atunci cind se inchina la moaste se schimba, in general, de trei ori pe an: cu ocazia sarbatorii ce-i este dedicata Sfintei, pe 2 februarie (de sarbatoarea Intimpinarii Domnului, cind este un alt hram al Catedralei) si de Pasti. Vesmintele sint schimbate in altar de soborul de preoti de la Catedrala, in cadrul unei ceremonii speciale, ferita de ochii publicului. Vesmintele sint donate de credinciosi si realizate in atelierele de broderie ale manastirilor de maici. Sfinta este imbracata o singura data cu aceleasi vesminte, acestea fiind date dupa aceea, la cerere, bisericilor ce au hramul pe 14 octombrie.
Pelerinii virtuali
Cu toate ca unii credinciosi au mai stat si ieri la coada pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si la moastele Sfintului Mare Mucenic Dimitrie, multi au avut in acest an inedita posibilitate de a fi pelerini fara sa vina la Iasi, chiar de s-ar fi aflat la New York sau Tokyo. „Minunea” nu poarta „marca” vreunuia dintre cei doi sfinti, ci a Mitropoliei, care a lansat pe internet inca un site, unul special dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva. Site-ul pare a face parte dintr-o adevarata strategie de marketing, care, desi nu se bazeaza pe reclame, a facut ca in doar zece ani numarul pelerinilor ce viziteaza Iasul in carne si oase sa creasca de cel putin o suta de ori. La adresa http://sfparascheva.mmb.ro, cei interesati de o vizita virtuala pot afla informatii despre Cuvioasa si sfintele moaste, despre programul religios al sarbatorii ce-i este dedicata si niste stiri ce o au ca subiect. Cei care vor avea curiozitatea sa acceseze si link-ul „E-carduri” se vor procopsi cu denumirea de „pelerini virtuali”. Scriindu-si acolo numele si adresa de e-mail, in mai putin de un minut vizitatorii site-ului vor gasi in casuta lor postala o „diploma de pelerin virtual”, foarte colorata, trimisa „in semn de pretuire si aducere aminte”.
Aseara, racla cu Sfinta Parascheva si chivotul adus din Grecia cu un fragment din moastele Sfintului Dimitrie au fost duse inauntru. Delegatia din Grecia, in frunte cu PF Hristodoulos, va pleca de la Iasi miine, in aceasta dimineata participind la sfintirea Seminarului Teologic „Sfintul Vasile cel Mare”. De la Iasi, delegatia va pleca la Bacau. (Mirela CORLATAN)

Comentarii