Blocurile din oras au devenit pericol public

miercuri, 05 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Blocurile din oras au devenit pericol public

Un barbat de 79 de ani s-a trezit cu o ploaie de caramizi in cap, in timp ce trecea ieri, in jurul orei 12, pe linga blocul H5 de pe bulevardul Alexandru cel Bun. Petrache Babute se intorcea de la piata si se indrepta catre locuinta sa, care se afla exact in spatele blocului H5, situat pe partea dreapta imediat dupa pod. Exact cind a ajuns in dreptul acestui bloc, zeci de caramizi s-au desprins din zid, de la etajul V, pravalindu-se peste barbat. Este vorba de zeci de caramizi ornamentale cu care a fost placat blocul.
L-a salvat palaria
Trecatorii au auzit un vuiet puternic, urmat de o bufnitura cumplita si apoi multe vaiete. Cu capul si fata pline de singe, barbatul s-a pravalit la pamint, neintelegind ce se intimpla cu el. Alaturi de el, oamenii au gasit si bastonul cu care batrinul se ajuta la mers, si care era rupt. Victima a fost imediat luata pe brate de citiva muncitori care lucreaza la linia de tramvai in zona statiei din dreptul restaurantului „Familial” si asezata pe o banca amplasata chiar in fata blocului H5. In acelasi timp, un tinar a anuntat Ambulanta, o salvare medicalizata utilata cu defibrilator si tuburi de oxigen ajungind rapid la fata locului. Dupa ce i s-a pansat rana de la cap, ca sa i se opreasca singele, Petrache Babute a fost imediat transportat la Spitalul de Neurochirurgie „Sf. Treime”. Medicii neurochirurgi care l-au investigat pe barbat spun ca acesta a avut mare noroc, pe de o parte pentru ca nu a fost lovit direct, ci prin ricoseu, iar pe de alta parte pentru ca acesta avea pe cap o palarie. Acestia l-au diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral.
O zona foarte circulata
Martorii accidentului spun ca zona este foarte circulata, chiar pe linga blocul cu pricina existind o trecere foarte folosita de cei care locuiesc pe strada Arges. Mai mult, trotuarul foarte larg din fata blocului H5 e transformat de foarte mult timp zona intr-un loc de joaca pentru copii, dar si pentru tinerii care se plimba cu bicicletele sau rolele. In sfirsit, chiar la parterul blocului, exact pe acelasi tronson cu etajul de unde s-au desprins caramizile a functionat, pina acum citeva luni, un magazin alimentar foarte solicitat de cumparatori. Oamenii nu inteleg cum pot pica bucati dintr-un bloc relativ nou, dat in folosinta in 1989. Mai mult, locatarii din zona spun ca pericolul nu a trecut. „Caramizile stau sa cada si in dreptul altor etaje. Va trebui sa ocolim de acum incolo zona si sa nu-i mai lasam nici pe copii sa mai treaca pe acolo. Uitati-va numai, la etajul II poate pica oricind tencuiala. Deja poti sa bagi degetele prin crapatura care este pe toata inaltimea etajului doi”, a spus Ion Filip, unul dintre trecatorii care au asistat la accident.
„Pe vremuri, cimentul se punea in mortar dupa ochi”, spune arhitectul iesean Ovidiu Alexievici
Arhitectul iesean Ovidiu Alexievici spune ca, pentru a se evita alte accidente, zone ca aceea din Alexandru cel Bun ar trebui incercuite cu benzi galbene si, cu sprijinul specialistilor, sa se dea jos, cu mare atentie, caramizile sau tencuiala care stau sa cada. „Cred ca accidentul este rezultatul unor fisuri aparute in mortarul cu care au fost lipite caramizile ornamentale de zidarie. Practic, este suficienta doar o mica fisura in mortar prin care sa poata patrunde picaturile de ploaie ca, in ani, in urma fenomenului de inghet si dezghet, caramizile sa se desprinda. O alta explicatie ar fi o defectiune la mortarul aplicat. Pe vremea cind s-au facut aceste blocuri nu exista, ca acum, mortar gata preparat, pe care il poti cumpara la cutie. Muncitorii il faceau cu lopata, iar cimentul il puneau dupa ochi”, explica experimentatul arhitect, care este de parere ca in aceasta situatie trebuie sa intervina Primaria si Inspectia de Stat in Constructii. (Mihaela CANANAU)

Comentarii