Cartelele preplatite incep lupta cu Romtelecom

vineri, 17 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Cartelele preplatite incep lupta cu Romtelecom

Nici bine nu s-a spart monopolul Romtelecom ca au si inceput sa se simta primele efecte. Operatorii s-au axat deocamdata pe convorbirile in strainatate, tarifele fiind in medie de patru ori mai mici decit cele ale Romtelecom. Urmatoarea etapa, cea a convorbirilor interurbane, este asteptata sa demareze in a doua jumatate a acestui an. Convorbirile locale vor ramine insa asul din mineca Romtelecom. Costurile dezvoltarii unei retele la nivelul unui oras presupune investitii foarte mari, societatile care acum incearca sa intre pe piata de telefonie fixa neavind resursele necesare. Din aceasta cauza, reprezentantii operatorilor nu doresc sa avanseze deocamdata o data certa despre cind vor ataca Romtelecom pe piata convorbirilor locale.
Se poate vorbi atit prin internet, cit si pe telefonul fix
De la 1 ianuarie, "PC Net" a pus in vinzare carduri "VoIP" cu ajutorul carora se poate vorbi in strainatate prin internet sau de la un simplu telefon cu taste. In prima varianta, utilizatorul intra pe un site www.voice.ro. Aici, la sectiunea "VoIP PCNET Phone" se introduce codul de pe card si apoi se formeaza numarul dorit in strainatate. Pentru a putea fi utilizat, calculatorul, pe linga faptul ca trebuie sa fie conectat la internet, trebuie sa aiba o placa de sunet full-duplex(care poate primi si receptiona in acelasi timp un semnal: voce, date), un set de casti si un microfon. Pentru a vorbi de la telefonul fix de la cel acasa sau de la unul public, utilizatorul va forma un numar de acces gratuit, apoi va forma codul cardului achizitionat, urmat de numarul de telefon pe care doreste sa il apeleze. Cardurile sint de 5,10 si 20 de dolari.
Un minut de convorbire internationala de la computer la telefonul fix costa 9 centi, iar de la telefon, pretul este de 12 centi. Astfel, cine a cumparat o cartela preplatita de 5 dolari poate vorbi de la telefonul fix de acasa 41 de minute in strainatate, respectiv 55 de minute prin internet.
Oferta "PC Net" se va extinde insa. "Din a doua parte a anului speram sa aducem pe piata cartele cu ajutorul carora sa se initieze convorbiri interurbane", ne-a declarat Dana Cruciug, directorul PC Net, filiala Iasi. Dupa cum sustine Cruciug, pina in prezent in Iasi s-au vindut peste 550 de carduri "VoIP".
Nici "Romtelecom" nu sta degeaba
Nici Romtelecom nu a stat insa cu miinile in sin. Inca de anul trecut a lansat serviciul "Voce Net" pe baza de cartela preplatita, similar cu cel oferit de "PC Net". Fata de ultimii, serviciul Romtelecom permite apelarea unor numere dintr-o serie de doar 20 de tari. Tarifarea nu se face la minut, ca in cazul "PC Net", ci la un interval de sase secunde, astfel: in Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Spania, sase secunde costa 3,1 centi, in Turcia, acelasi interval de timp este taxat cu 3,5 centi, in Palestina cu 4,1 centi, pentru Bahrain, Hong Kong, Iran, Qatar, Siria si Taiwan, costul este de 6,3 centi, iar pentru Arabia Saudita, China, Irak, Liban, Pakistan si Yemen, pretul ajunge la 9 centi. Accesarea serviciului VoceNet se face printr-un numar unic de acces la nivel national, netaxabil, de forma 08080, dupa care se introduce numarul de identificare al cartelei, iar in final se formeaza prefixul tarii (fara 00), prefixul orasului (fara 0) si numarul de telefon dorit. O astfel de cartela costa 200.000 lei. Daca o persoana foloseste o cartela Voce Net pentru a vorbi un minut in Germania, costul convorbirii ajunge la 31 de centi. In comparatie, un minut poate ajunge la maxim 12 centi daca se foloseste o cartela "PC Net".
Si alte firme stau la cotitura
In citeva zile isi va face aparitia pe piata si firma "Euroweb". Cartele vor fi distribuite prin oficiile Postei Romane, lanturi de magazine si benzinarii. Cardurile vor avea valori de 10, 15 si 50 de dolari.
Alte companii, cum ar fi Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), CFR sau Posta Romana, intentioneaza sa patrunda pe piata convorbirilor de telefonie fixa internationala. "La sfirsitul lunii vom avea o intrunire la Bucuresti. Acolo se va stabili strategia pe care o vom urma. Cert este ca pentru inceput vom folosi interconectarea la Romtelecom si vom oferi servicii de telefonie fixa internationala pe baza de cartele preplatite", ne-a spus Mircea Socolov, director SNR, sucursala Iasi.
Romtelecom ramine stapin pe convorbirile locale
In prezent, operatorii de internet care ofera servicii de telefonie fixa se folosesc de infrastructura Romtelecom, platind pentru fiecare minut de folosire 2,1 centi. Urmatorul pas pe care il vor face noii actori intrati pe aceasta piata este atacarea nisei convorbirilor interurbane. Costurile vor creste pe masura insa. Interesant de urmarit este miscarea pe care o va face Romtelecom, respectiv daca isi va reduce sau nu tarifele la acest gen de convorbiri.
Pina una alta, Romtelecom va ramine o buna perioada de timp cu un as in mineca: convorbirile locale. Costurile dezvoltarii unei retele de telefonie fixa pentru acest segment sint foarte mari, iar actualii concurenti si cei anuntati nu au inca resursele necesare. De exemplu, pentru dezvoltarea unui operator de telefonie fixa national, Posta Romana va colabora cu un partener din China, neavind banii necesari pentru a demara singura un proiect in domeniu.
Cablistii trebuie sa treaca pe cablu optic
Operatorii de cablu care anul trecut se aratau incintati de ideea intrarii pe piata telefoniei fixe nu au facut pina in prezent nici un pas. Reteau lor este a doua, dupa Romtelecom, in ceea ce priveste numarul de case in care intra in mediul urban. Pentru a oferi insa servicii de telefonie, cablu si televiziune, asa cum isi doresc cablistii, actualele cabluri de tip axial trebuie schimbate cu cele optice. Aceasta presupune costuri foarte mari. Ceva schimbari s-au facut si in aceasta privinta, dar nu suficiente pentru a concura Romtelecom pe plan local si national.
Cert este ca primul pas a fost facut: concurenta a oferit utilizatorilor servicii de telefonie internationala mult mai ieftine decit operatorul national. Urmeaza ceilalti. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii