CASS da bani doar pentru 20 din cei 800 de bolnavi de cancer

joi, 24 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 CASS da bani doar pentru 20 din cei 800 de bolnavi de cancer

Seful cabinetului de Oncologie de la Policlinica nr. 1, dr. Constantin Volovat, crede ca este cel putin ridicol sa i se puna un plafon de 4 milioane, lunar, pentru medicamente compensate, in conditiile in care numai costul tratamentului a 20 de bolnavi ar putea ajunge la aceasta suma. Or, in fiecare luna trec pragul acestui cabinet circa 800 de bolnavi cu diferite forme de cancer. Ca atare, nici nu este de mirare ca sumele pentru medicamente compensate ajung de ordinul sutelor de milioane de lei. De mirare este maniera in care Casa de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) incearca sa reglementeze acest "consum exagerat". Printr-o adresa trimisa pe 17 februarie, Spitalului "Sf. Spiridon", in subordonarea caruia se afla si Policlinica nr. 1, conducerea CASS cere "blocarea sumelor reprezentind drepturile salariale ale acestor persoane pina cind acestea vor justifica conducerii CASS Iasi motivele depasirii plafonului stabilit in contract" . Cu alte cuvinte, doctorului Volovat ar trebui sa i se impute diferenta de la 4 milioane la 317.282.808 lei. Lui i se alatura, cu sume mai mari sau mai mici, alti 20 de colegi de diferite specialitati. "In primul rind ca eu sint medic, si nu o persoana, apoi cred ca cei ce decid asupra fondurilor trebuie sa aiba cunostinte medicale elementare. Si nu in ultimul rind, ar fi trebuit sa se stie ca aceasta suma reprezinta contravaloarea medicamentelor recomandate de colegii din Clinica de Radiologie si de mine, la cabinetul de Oncologie. Aceasta inseamna ca medicii din spital nu pot elibera retete compensate, si atunci trimit oamenii la mine la cabinet deoarece numai eu si dr. Doina Badarau, de la Policlinica Balneara, avem acest drept" , explica dr. Constantin Volovat.
Practic, tratamentul unui bolnav de cancer consta in tratarea propriu-zisa a bolii – ce se face cu citostatice – si a efectelor secundare ale acesteia, sau chiar a reactiilor adverse ale citostaticelor – ce se face cu medicamente simptomatice. Daca citostaticele sint toate gratuite, ele fiind asigurate prin programul national de oncologie, dintre medicamentele simptomatice, numai citeva analgezice (morfina, de exemplu) sint gratuite, restul trebuind sa fie suportat integral de pacient. "Dar un bolnav de cancer poate face si infectii urinare sau alte complicatii, ce trebuie tratate cu antibiotice, or nici unul dintre acestea nu este gratuit, ci se compenseaza toate. Adesea, pentru ca stiu ca nu pot sa ofer tratamentul optim unui asemenea bolnav (care si asa este extrem de slabit, atit din punct de vedere fizic, cit si psihic), am sentimentul ca nu-mi fac asa cum ar trebui meseria, chiar daca acest lucru nu este din vina mea" , a adaugat dr. Volovat.
Problema stabilirii de catre CASS a unui plafon pentru medicamente compensate nu este o noutate. De acest lucru s-au plins si medicii de familie, si acum, si medicii specialisti. Situatia, comparabila pina la un punct, este cu atit mai grava atunci cind este vorba despre bolnavi de cancer. Surprinzatoare este consecventa CASS de a nu renunta la aceasta practica, in conditiile in care Colegiul Medicilor, prin presedintele sau, conf.dr Vasile Astarastoae, sustine ca un plafon, oricare ar fi valoarea acestuia, este stabilit abuziv. La una din intilnirile cu medicii de familie, vicepresedintele CASS, Gabriel Stovicec, a recunoscut ca nu exista nici un temei legal pentru stabillirea unui anumit plafon, dar ca nu sint suficienti bani pentru a deconta toate medicamentele compensate recomandate de medici. "Medicul are obligatia sa consulte si sa recomande un tratament eficient pacientului sau. Daca are sau nu CASS bani sa deconteze, este problema ei. De unde si cum stringe fondurile CASS, iarasi nu este problema medicului. Un lucru este cert, CASS nu are dreptul sa fixeze un anumit plafon, egal, pentru toti medicii. Am mai spus, acest lucru trebuie stabilit in functie de pacient si de boala acestuia" , a conchis dr. Astarastoae. (Irina HUTANU, Mihaela CANANAU)

Comentarii