Cazul "Straton", lantul greselilor

duminică, 01 aprilie 2001, 23:00
6 MIN
 Cazul "Straton", lantul greselilor

Analizind fiecare amanunt care a contribuit la construirea erorii judiciare in care a picat Gabriela Straton, stai si te intrebi cum de a fost posibil sa se adune la un un loc atitea coincidente nefaste si sa se greseasca in atitea locuri.
Greselile fetei
1. Lasarea buletinului de identitate in miinile controlorilor RATC
Privind in urma, Gabriela Alina Straton recunoaste ca a avut si partea ei de vina la construirea imensei gafe judiciare. "Nu am avut bani si, daca era mama acasa, nimic din toate astea nu s-ar fi intimplat", a spus adolescenta. Greselile ei incep cu lasarea buletinului in miinile controlorilor RATC, acum mai bine de un an: "Daca m-au prins fara bilet si mi-au cerut controlorii buletinul, asa am facut", si-a aratat naivitatea Gabriela. "Buletinul de identitate poate fi retinut doar de organele de politie, conform legii" – declara seful Politiei municipiului, colonelul Gheorghe Grigoriu.
2. Neanuntarea disparitiei buletinului
In urmatoarea perioada, adolescenta a comis o a doua gafa deoarece, in loc sa anunte pierderea actului la Politie, ea s-a obisnuit sa umble fara buletin, considerind ca recuperarea acestuia nu reprezinta neaparat o urgenta. "Cind era vorba de ridicat alocatia, sora mea se ducea in Podu Ros si ridica banii", a explicat Gabriela de ce nu o interesa soarta buletinului.
3. Ignorarea citatiilor
Greselile ei continua cu faptul ca ea nu a dat curs citatiilor pe care le primea acasa. In sufletul ei, stia ca nu a facut nimic rau si considera ca acest lucru este de ajuns pentru a nu baga in seama hirtiile pe care le primea acasa. Mai mult, cind a vazut ca o vizita la judecatori se lasa cu plata a numeroase timbre si batai de cap, ea a avut un motiv in plus sa ignore mai departe citatiile. In fine, daca ar fi depus contestatie impotriva proceselor-verbale, poate ca nu ar fi cunoscut traiul de detinuti. Dar, oricit de mare i-ar fi oricare din greselile pe care le-a comis, nici una nu se compara, nici pe departe, cu ceea ce au facut politistii sau judecatorii.
Greseala controlorilor RATC
Daca se confirma spusele Gabrielei, conform carora controlorii RATC i-au oprit buletinul de identitate in ianuarie anul trecut, se poate spune despre RATC ca a avut contributia sa esentiala la construirea imensei erori. Controlorii nu au voie, sub nici o forma, sa retina buletinul de identitate al calatorilor fraudulosi. Pot sa-si copie doar datele din buletin, pentru intocmirea procesului-verbal. Desi nu exista nici o dovada ca buletinul Gabrielei a ajuns vreodata la sediul RATC, faptul ca mama prostituatei este vatmanita poate doar sa sugereze un posibil traseu al buletinului. Gabriela ramine fara buletin, care ajunge la RATC. Mama Monei Gheorghiu recunoaste buletinul si il da fetei ei pentru a i-l inapoia Gabrielei. Pentru acest scenariu, nu exista, insa, nici o dovada. La sediul RATC, numele Gabrielei nu figureaza pe listele calatorilor fraudulosi, iar atit prostituata, cit si mama ei au declarat ca nu au pus niciodata mina pe buletinul Gabrielei. Si totusi, primele procese-verbale care "atestau" ca Gabriela s-ar prostitua dateaza din luna ianuarie 2000, luna in care fata sustine ca a fost prinsa fara bilet. O alta varianta ar fi ca unul dintre controlori sa fi vindut buletinul Gabrielei unui "peste", presupunere "luata" din lumea prostitutiei, unde buletinele pierdute pe nume de fata sint la mare pret.
Greselile Politiei
1. Identificarea superficiala
Desi nu a recunoscut oficial inca, Politia este pe locul I in ceea ce priveste gravitatea si numarul greselilor din cazul Straton. Totul incepe cu modul defectuos in care agentii legitimeaza prostituatele. Desi se stie foarte bine ca acestea isi dau adesea nume si adrese false, dar existente in evidenta populatiei, politistii s-au inghesuit sa intocmeasca procese-verbale pe numele Straton. Daca ar fi fost vorba doar de un singur agent constatator, atunci s-ar fi vorbit de lipsa de profesionalism a unui singur lucrator. Dar, atita vreme cit procesele-verbale au fost intocmite "de diferiti agenti, de la diferite sectii de politie", cum a spus Anca Ghideanu, presedinta Curtii de Apel, rasfoind procesele, atunci se poate spune ca politistii n-au auzit ca "este omeneste sa gresesti, dar este diabolic sa perseverezi in greseala".
Cind o prindeau pe adevarata prostituata, Mona Gheorghiu, politistii trebuiau, in conditiile in care ea se "legitima" doar din gura, sa-i cheme parintii la sectie pentru confruntare. In acest caz, ar fi fost demontata intreaga smecherie folosita de prostituata. Dar, acest lucru nu s-a intimplat niciodata, iar o fata nevinovata a ajuns la puscarie.
2. Ignorarea declaratiilor Monei Gheorghiu
Dupa ce reporterii "Monitorului" au stat de vorba atit cu Mona Gheorghiu, cit si cu mama ei, o dezvaluire socanta a aruncat o noua pata pe insigna politistilor. Potrivit spuselor lor, politistii stiau ca Mona Gheorghiu se foloseste de o identitate falsa, si totusi procesele-verbale au fost intocmite ca la carte. Din punct de vedere teoretic, Gabriela Straton era o curva notorie, care a primit zeci de amenzi. In loc sa inlature erorile din acte, politistii s-au afundat mai mult in greseala, multumindu-se sa solicite judecatorilor transformarea amenzilor in puscarie, de aproape 20 de ori.
3. Neanuntarea parintilor in momentul arestarii
Tabloul greselilor este intregit de zelul cu care politistul din Tomesti a operat arestarea Gabrielei. "A venit prima data fara mandat, pe la ora 23,00, apoi s-a intors dupa o jumatate de ora, cu mandatul de arestare si cu inca trei persoane. Desi i-am spus ca nu am facut nimic, politistul Colta m-a tras de par, m-a tirit pe scari si m-a arestat", a povestit Gabriela cum a fost arestata. In puterea noptii, fara a fi parintii de fata, Gabriela Straton a jucat rolul unui criminal feroce, pentru care catusele au trebuit sa zornaie pe intuneric. Un alt semn de intrebare din curtea politistilor este legat de modul in care fata a fost introdusa in arestul Politiei fara a avea nici un act de identitate asupra sa. Apoi, in zilele urmatoare, chiar daca ea a spus ca nu are nici o vina la acuzatiile de prostitutie care i se aduc, urechile politistilor au parut a fi astupate de un material mai dens ca cel al gratiilor.
Si procurorul putea stopa aceasta gafa
"Cind am fost la proces, judecatorul era doar cu grefiera", a spus Gabriela Straton, negind vehement ca la sedinta ar fi participat vreun procuror. Fiind intrebati daca participa la astfel de procese, procurorii s-au ascuns in spatele faptului ca "nu este o obligatie sa asistam". Aceasta sustinere a lor este combatuta, insa, de avocata Gabrielei, care spune ca "atita vreme cit era vorba de libertatea unui minor, prezenta procurorilor era absolut obligatorie". Procesele contraventionale, considerate a fi usoare, sint tratate cu usurinta de catre procurori, a caror prezenta in sala de judecata depinde de libera lor alegere sau de modul in care vor sa-si petreaca timpul dupa-amiezii. O ureche in plus la procesul Straton ar fi dat, poate, peste cap eroarea judiciara care capata tot mai mult contur.
Greselile judecatorilor
1. Gabriela Straton n-a fost legitimata la proces
Justitia este insitutia care a facut posibila arestarea Gabrielei, deoarece de aici a iesit mandatul de arestare. Fituica incriminatorie avea in spate acte "beton", care ar fi scos din culpa orice judecator care a hotarit arestarea. Insa, daca ochii si urechile ar fi fost atintite atit pe actele din dosar, cit si pe omul din dosar, atunci, poate, niciodata nu ar fi existat cazul Straton. Mergind pe fir, judecatorii sint rsponsabili de faptul ca nu au legitimat-o pe Gabriela in sala de judecata. Recent, "Monitorul" a relatat de cazul unui taran care a incercat sa se legitimeze in fata judecatorilor cu cupoanele agricole. Atunci judecatorul a procedat corect, spunindu-i omului sa prezinte buletinul de identitate.
2. Suspiciuni de care n-au tinut cont
Apoi, chiar daca Gabriela le-a povestit cum si-a pierdut buletinul si ca este probabil ca altcineva sa se fi folosit de numele ei, judecatorii au trecut cu vederea peste poveste. Este drept ca au trimis citatii si s-au achitat de indatoririle birocratice. Desi existau suspiciuni in dosarele Straton, nu mai putin de 17 s-au solutionat cu condamnarea fetei. In acest fel, judecatorii si-au pus umarul la trimiterea in puscarie a Gabrielei.
(Adriana PLECAN)

Comentarii