Creditele in valuta, mai ieftine decit cele in lei

joi, 07 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Creditele in valuta, mai ieftine decit cele in lei

Pentru un manager, decizia de a apela sau nu la un credit nu este deloc usoara. Desi nevoile sint mari, multi cedeaza in fata garantiilor si a "muntelui" de acte solicitate de banci. Cei care se hotarasc totusi sa mearga pina la capat isi mai pun firesc o intrebare: "Cum este mai avantajos, un imprumut in lei sau in valuta?".
Dupa cum sustin specialistii, creditele in valuta sint mai ieftine decit cele in lei. Costul lor este mai redus cu aproximativ 10-15%. Insa, din pacate, desi sint mai avantajoase, imprumuturile in valuta nu sint acordate decit in anumite situatii: pentru activitati de import-export sau pentru clientii "model", care nu au nici un fel de datorii, extrem de rari in Romania de astazi. Din aceasta cauza, putine societati au acces la imprumuturi in dolari.
Imprumuturile in lei sint majoritare
In portofoliul de credite al bancilor, imprumuturile in lei ocupa pozitia cea mai importanta. Pe termen scurt, de un an zile, creditele in valuta sint mai avantajoase decit in lei, dar pe termen lung sint destul de riscante. "Nu reusim sa determinam cursul exact al dolarului pe o perioada mai mare de an. Nu stim cum poate evolua cursul peste trei ani, de exemplu. Insa, pe termen scurt, creditele in dolari sint mai avantajoase decit cele in lei", ne-a spus Silvia Receanu, coordonator credite la sucursala "Banc Post" Iasi.
Astfel, daca imprumutam un miliard de lei pentru un an de zile, cu plata integrala la sfirsitul perioadei, datoram bancii creditul plus dobinda, respectiv 1,47 miliarde lei (dobinda la creditele in lei este de 47% pe an).
In schimb, daca ne imprumutam in dolari cu aceeasi suma (echivalentul unui miliard de lei) rezulta ca trebuie sa luam 31.134 dolari, la un curs de 32.120 lei/dolar. La o dobinda de 12% pe an la valuta vom datora bancii la sfirsitul perioadei 34.870 dolari.
Daca, la sfirsitul anului, raportul leu/dolar ajunge la aproximativ 38.000 lei (la o devalorizare putin peste 20%), vom datora 1,325 miliarde lei, cu aproape 150 milioane lei mai putin decit daca ne-am imprumuta in lei. In concluzie, in exemplul de mai sus, costurile unui imprumut in dolari sint mai reduse cu aproximativ 15% fata de cele in lei.
Multi bani se pierd in operatiunile de schimb
In cazul firmelor care imprumuta in valuta, dar au de efectuat plati in lei, din operatiunile de schimb pe care vor trebui sa le efectueze vor pierde destul de multi bani.
Insa, daca o societate desfasoara activitati de export sau doreste sa importe un utilaj, este recomandat sa apeleze la un credit in valuta. "Noi acordam credite in valuta clientilor care deruleaza afaceri cu parteneri straini (import – export). Insa daca un client desfasoara activitati numai in tara, dar este unul model, in sensul ca nu are nici un fel de datorii si o situatie financiara buna, banca noastra ii poate acorda si credite in valuta", ne-a declarat Dorin Tudose, coordonator la departamentul "Credite" al sucursalei BRD Iasi.
Riscurile fiecarui tip de credit
Pericolul principal la creditele in valuta este cresterea brusca, neanticipata, a cursului de schimb sau pierderea credibilitatii tarii, ceea ce va duce la cresterea dobinzii.
Devalorizarea leului fata de dolar poate avea efecte nefaste pentru un credit in valuta. De exemplu, in anul 1997, cind cursul oficial a fost adus la nivelul celui real, raportul leu/dolar s-a dublat brusc. Multe societati care s-au imprumutat in valuta la acea vreme, ori au intrat in stare de falimentat, ori au trecut prin mari dificultati financiare.
Un alt pericol ce poate avea efecte negative asupra lor este pierderea credibilitatii tarii pe plan extern, cauzata, de exemplu, de intrarea in incetare de plati. Automat, agentiile de rating vor acorda "note" proaste, ceea ce se va reflecta in cresterea ratei dobinzii la imprumuturile in valuta.
Pentru cele in lei, inflatia poate crea mari probleme, dar, potrivit estimarilor oficiale, ea va urma un curs descrescator, asteptindu-se o stabilizare la un nivel de sub 10%. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii